Verdens bedste chili con carne
Denne chili con carne tager ikke lang tid at bikse sammen, men den må gerne stå og simre en times tid, så den bliver ekstra smagfuld.
(20)
Ingredienser
Sådan gør du
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Er der noget bedre, end duften af chili con carne som står og simrer? Det er de færreste, som ikke kan lide en god omgang chili con carne med oksekød, bønner og masser af varme krydderier. Retten er simpel og nem at lave, og er elsket af både børn og voksne – i hele verden.
Den bedste chili con carne opskrift
Denne opskrift på chili con carne består af de helt klassiske elementer; hakket oksekød, krydderier, hakkede tomater, kidneybønner og selvfølgelig masser af varme krydderier, som giver chili con carne sin ikoniske smag. Som tilbehør anbefaler vi jasminris, frisk chili, frisk mynte og selvfølgelig vores bedste yoghurtcreme med spidskommen.
Skal der chokolade i chili con carne?
Det vides ikke præcist, om retten opstod med eller uden chokolade. Derfor kan du selv vælge, om du har lyst til at tilføje chokolade. Retten bliver stadig fantastisk uden, når du bruger denne opskrift med masser af smagfulde krydderier. Grunden til at chokolade smager godt i en chili con carne er fordi, det fremhæver visse smagsnoter, og kan afrunde smagen i retten. Så ønsker du at komme chokolade i retten, så skal du blot bruge 20-25 g chokolade. Brug altid en chokolade af god kvalitet og en chokolade med mindst 70 %.
Mexikansk chili con carne
… er der faktisk ikke noget der hedder. Det er den en udbredt misforståelse, at chili con carne stammer fra Mexico. Det er en blanding af de varme krydderier og koriander, som har skabt misforståelsen. Retten stammer faktisk fra USA, nærmere Texas, hvor den også er udnævnt som statens officielle ret.
Chili con carne med og uden bønner
Chili con carne er en verdenskendt ret, og spørger du enhver som kender retten, vil de muligvis svare, at bønner hører sig til i denne ret. Men oprindeligt var det slet ikke anerkendt. Chili con carne blev almen kendt i USA i slutningen af 1800-tallet, og dengang var der ikke bønner i retten. Chili con carne betyder blot ’chili med kød’, og der er ingen tidlige benævnelser af bønner. Man mener, at den sidenhen klassiske udgave med kidneybønner opstod som erstatning for kødet.
Tilbehør til chili con carne
Vi anbefaler at du spiser retten med jasminris, yoghurtcreme og frisk mynte til. Du kan dog sagtens skifte mynten ud med koriander, hvis du ønsker en mere mexicansk-inspireret ret. Chili con carne er en rigtig hverdagsklassiker i mange hjem, og derfor kan det være skønt at lave forskellige versioner af den. Derfor får du her et forslag til andre tilbehør, du kan bruge hvis du er kørt træt i den samme opskrift:
- Frisk avocado i skiver eller tern
- 20 gram chokolade
- Koriander i stedet for mynte
- Tortillachips
- Jalapenos
- Limesaft fra frisk lime
- Tilføj en smule øl, da det giver gode smagsnoter og lækker konsistens
- Creme fraiche i stedet for yoghurt
Serveringsforslag: Vil du friske din chili con carne op, kan du bruge edamamebønner i stedet for kidneybønner. Tilføj bønnerne helt til sidst, eller drys edamamebønnerne ovenpå når du har serveret retten.
Sund chili con carne opskrift
Hvis du ønsker en sundere udgave af chili con carne, så kommer der her et par forslag: Først og fremmest kan du vælge hakket oksekød med lav fedtprocent. Dertil kan du tilføje to fintrevet gulerødder som erstatning for 100 g oksekød. Ønsker du at skære ned på mængden af kulhydrater, kan lave blomkålsris i stedet for jasminris. Den klassiske chili con carne kan dog sagtens indgå som et sundt måltid i en varieret kost.
Hurtig og nem chili con carne
Lav en stor portion chili con carne og frys halvdelen af den ned – så har du altid en nem ret til de dage, hvor tiden er knap. Frys retten ned i portioner, sådan at du kun tager lige præcis den mængde op, som du skal bruge. Så mangler du blot at koge ris og pynte den med frisk mynte og servere den med yoghurtdressing. Du kan læse mere her om genopvarmning af mad.