Varme hveder

7. marts 2021 af .

Foto: Columbus Leth

Traditionen tro skal der varme hveder på bordet til store bededag, som altid falder den fjerde fredag efter påske. I gammel tid købte man hvederne til at varme eller riste dagen efter, så bageren i lighed med alle andre kunne holde fri på bededagen. I dag er det ren hjemmebagt hygge, og hurra for det.

Bemærk
Hævetid: I alt 3 timer.

Ingredienser

Udstyr

1 lille bradepande, 35 x 25 cm

Sådan gør du

Opløs gæren i mælken. Rør smør, æg, sukker, kanel, kardemomme, salt og det meste af melet i.
Ælt dejen grundigt med hænderne eller i en røremaskine i ca. 10 minutter, til den er glat og blank. Tilsæt evt. mere mel, hvis dejen er meget klistret.
Dæk skålen med et rent, fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i 1 time.
Hæld dejen ud på køkkenbordet, og vej den af i stykker a 80 g (brug en køkkenvægt, så stykkerne bliver præcis lige store). Form dejstykkerne til ensartede, runde boller.
Læg bagepapir i bradepanden, og fordel bollerne i bradepanden med et par cm imellem, så der er plads til, at de kan hæve sammen. Dæk bradepanden med et viskestykke, og lad bollerne hæve et lunt sted i 2 timer.
Varm ovnen op til 200°. Bag bollerne i ovnen i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte, og afkøl dem på en rist.
Pisk smørret luftigt med en elpisker i en skål. Vend ahornsirup, kanel, vaniljepulver og flagesalt i smørret.
Anret ahornsmørret i en serveringsskål, og sæt det på køl, til det er helt koldt.
Flæk bollerne, og rist dem gyldne på en brødrister. Servér dem med det kolde ahornsmør.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Varme hveder – få viden og gode råd

De hjemmebagte hvedeknopper smager skønne nybagte, evt. med en gavmild klat smør. Men hvordan er det nu lige med varme hveder, hvornår skal de på bordet, og hvorfor?

Hvorfor spiser vi varme hveder?

De varme hveder har været en dansk tradition i mange 100 år. Traditionen opstod som en praktisk foranstaltning, da alle skulle holde fri på store bededag – det gjaldt også bagerne.

Derfor bagte bagerne hvedetvebakker dagen før, som kunderne kunne købe og varme på bededagen. I dag har hvederne dog fået en opgradering og bages som bløde hvedeboller med lidt kardemomme.

Samme tradition ses ikke i udlandet, da store bededag blev indført af en dansk biskop, der mente vi manglede bededage, og dagen er derfor ikke opstået ud fra en bibelsk fortælling.

Hvornår spises varme hveder?

Varme hveder spises oprindeligt først på store bededag, hvor bagerne holdt fri, men i dag spiser mange hvederne aftenen før, dvs. om torsdagen. Det kan man heldigvis selv bestemme, når man bager dem selv. 

Store bededag falder altid 4. søndag efter påske. I år falder store bededag derfor den 30. april 2021.

Kan hvederne bages dagen før?

Bollerne kan sagtens bages dagen i forvejen, så du blot behøver at riste dem, lige før de skal serveres.

Se også: Varme hveder med graham

Eller: Nemme hveder - lidt hurtigere.

Eller: Lækre, ristede hveder

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar