Varme hveder
Traditionen tro skal der varme hveder på bordet til store bededag, som altid falder den fjerde fredag efter påske. I gammel tid købte man hvederne til at varme eller riste dagen efter, så bageren i lighed med alle andre kunne holde fri på bededagen. I dag er det ren hjemmebagt hygge, og hurra for det.
(7)
Ingredienser
Udstyr
- 1 lille bradepande, 35 x 25 cm
Sådan gør du
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Varme hveder – få viden og gode råd
De hjemmebagte hvedeknopper smager skønne nybagte, evt. med en gavmild klat smør. Men hvordan er det nu lige med varme hveder, hvornår skal de på bordet, og hvorfor?
Hvorfor spiser vi hveder?
De varme hveder har været en dansk tradition i mange 100 år. Traditionen opstod som en praktisk foranstaltning, da alle skulle holde fri på store bededag – det gjaldt også bagerne.
Derfor bagte bagerne hvedetvebakker dagen før, som kunderne kunne købe og varme på bededagen. I dag har hvederne dog fået en opgradering og bages som bløde hvedeboller med lidt kardemomme.
Samme tradition ses ikke i udlandet, da store bededag blev indført af en dansk biskop, der mente, at vi manglede bededage. Dagen er derfor ikke opstået ud fra en bibelsk fortælling.
Hvornår spiser man hveder?
Varme hveder spises oprindeligt først på store bededag, hvor bagerne holdt fri, men i dag spiser mange hvederne aftenen før, dvs. om torsdagen. Det kan man heldigvis selv bestemme, når man bager dem selv.
Store bededag falder altid 4. fredag efter påske. I år falder store bededag derfor den 13. maj 2022.
Kan hvederne bages dagen før?
Bollerne kan sagtens bages dagen i forvejen, så du blot behøver at riste dem, lige før de skal serveres.
Hvad serverer man til varme hveder?
Varme hveder smager skønt med et godt lag smør, men du kan selvfølgelig spise dem med lige det, du har lyst til. Prøv dem fx med hjemmelavet syltetøj, ost eller lemoncurd. Eller som i opskriften her: Med en rørt smør.
Tips og tricks til opskriften på varme hveder
- Du kan sagtens lade dejen koldhæve i køleskabet natten over. Så bruger du blot ca. 10 g gær. Bollerne skal stadig efterhæve i 2 timer, når du har formet dem og sat dem på bradepanden.
- Pas på med at tilsætte for meget mel, hvis dejen er klistret. Den skal stadig være glat og blank, ellers bliver bollerne tørre.
- Er du vild med kardemommesmagen, kan du sagtens tilføje lidt mere til bolledejen – og omvendt kan du selvfølgelig undlade det, hvis du ikke bryder dig om smagen. Hvis du vil have den helt kraftige, parfumerede kardemommesmag, bør du erstatte stødt kardemomme med kardemommekapsler, som du knuser i en morter.
Sæt hvederne i bradepanden med et par cm imellem. Så får de lov at hæve sammen, præcis som hvedeknopper skal.
Se også: Varme hveder med graham
Eller: Nemme hveder - lidt hurtigere.
Eller: Lækre, ristede hveder