Vaniljekranse – den bedste opskrift!

Vaniljekranse er nogle af de bedste julesmåkager i verden - og også de mest dekorative. Det er vi i hvert fald mange, der mener. Få den bedste opskrift på julens vaniljekranse her!

Vaniljekranse – den bedste opskrift!
0-30 min.

(10)

October 10, 2022 af Louisa LorangFoto: AOP

Ingredienser

stk.

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

VANILJEKRANSE – JULESMÅKAGEN OVER DEM ALLE

Når julen så småt begynder at nærme sig, og vi begynder at pusle med alle juleforberedelserne, begynder maverne at rumle efter julegodter – og ingen jul uden vores elskede vaniljekranse. For mange er den sprøde, aromatiske vaniljekrans julesmåkagen over dem alle - og det forstår vi godt. Det kan næsten ikke blive rigtig jul, uden at kagedåsen er fyldt med nybagte vaniljekranse, har vi ret? Derfor får du her verdens bedste opskrift på vaniljekranse, som vil gøre julen dét sødere, dét mere smagfuld og meget mere magisk …

HVOR STAMMER VANILJEKRANSE FRA?

Vaniljekranse er en dansk småkage, og man mener at kunne spore den tilbage fra omkring 1840erne, hvor komfuret fandt vej til de danske køkkener. Før komfuret kom til, kogte man f.eks. klejner i fedt over bål, og man stegte æbleskiver eller pandekager, der heller ikke krævede en ovn. Men med komfuret blev det pludselig nemmere og hurtigere at bage mange småkager ad gangen, og siden da har det duftet af de dejligste, nybagte vaniljekranse i de danske julekøkkener – for sådanne traditioner er kommet for at blive. Og heldigvis for det.

TIPS OG TRICKS TIL OPSKRIFTEN PÅ VANILJEKRANSE

Selvom du måske har bagt vaniljekranse, siden du var helt lille og var med mormor i køkkenet, er der altid et par faldgruber, som man skal være opmærksom på, når man giver sig i kast med en vaniljekrans-opskrift. Derfor får du herunder vores bedste tips og tricks til opskriften på klassiske vaniljekranse.

Prøv også: Opskrift på gammeldags klejner

Sådan laver du de bedste vaniljekranse

  • Brug en sprøjtepose med en mellemstor stjernetyl (med dybe riller),eller sæt dejen på køl i 30 minutter, og kør den gennem en kødhakker med stjerneplade.
  • Har du ikke en kødhakker med stjerneplade eller en sprøjtepose med stjernetyl, kan du rulle dejen til helt tynde strimler og forme den til vaniljekranse.
  • Ægte vanilje (fra en vaniljestang) giver de mest velsmagende vaniljekranse. Har du ikke en vaniljestang, kan du bruge 0,5 tsk. vaniljepulver eller 1 tsk. vaniljesukker.  
  • Vaniljekransene bliver først sprøde, når de er kølet helt af. Vær derfor tålmodig, og pas på med at give dem for meget.
  • Opbevar de afkølede vaniljekranse i en tætsluttende beholder. Hvis de alligevel bliver bløde, kan du bage dem igen i 15 minutter ved 70°.
  • Bind et bånd omkring en lille bunke vaniljekranse, og brug dem som en sød værtindegave.
  • Husk at gemme vaniljestangen, for der er stadig masser af smag i den. Du kan fx hakke den ¬fint og bruge den i kager, eller du kan lægge den ned til dit sukker, så den kan afgive smag.
  • Både den rå småkagedej og de færdigbagte vaniljekranse kan fryses. Tø dejen op i køleskabet, eftersom det giver det bedste resultat.  

Hvorfor flyder mine vaniljekranse ud?

Oplever du, at dine vaniljekranse flyder ud, når de bages i ovnen? Så er det sandsynligvis, fordi du har pisket eller rørt dejen for meget sammen i stedet for blot at samle den. Det er vigtigt, at dejen bliver rørt i hånden og ikke med hverken piskeris eller i foodprocessor, for så risikerer du, at din dej flyder ud, så man ikke kan se de fine riller i vaniljekransene. 

Fordi vaniljekransene røres i hånden, kan dejen godt være hård at få ud gennem en sprøjtepose eller et tyl, men det kan sagtens lade sig gøre med lidt ekstra vilje og håndkraft, og vaniljekransene bliver bare bedre, end hvis dejen er tynd.

HVOR LANG TID KAN VANILJEKRANSE HOLDE SIG?

Der er ingen grund til at vente til sidste øjeblik med at bage vaniljekranse. Stort set alle former for julesmåkager kan nemlig holde sig friske og sprøde i flere måneder, når blot kagedåsen er lukket godt til, og småkagerne opbevares lufttæt. Er dine vaniljekranse alligevel blevet en smule bløde, når juletiden er ved at nå sin ende, kan du opvarme dem i ovnen i 5 min. ved ca. 175 grader, til de atter opnår sprødhed. Vær opmærksom på, at vaniljekransene måske ikke vil virke sprøde med det samme, men efter afkøling på en bagerist bliver de som regel sprødere.

Se også: Alle vores poplære julesmåkager

SÅDAN GIVER DU DIN OPSKRIFT PÅ VANILJEKRANSE ET TVIST

En klassisk vaniljekrans er bagt med mandler og selvfølgelig vanilje. Vil du gerne prøve at tviste den traditionelle julesmåkage en smule, kan du prøve at bage vaniljekranse med pistacie, vaniljekranse med cognac eller vaniljekranse med pinjekerner. Du kan også prøve at dyppe halvdelen af vaniljekransen i mørk chokolade for en smuk detalje og en lækker smag, eller du kan rive appelsin- eller citronskal i dejen for et mere friskt pust i den ellers søde vaniljekranse-dej.  


Måske du også kan li'