Tunmousse

14. oktober 2022 af .

Foto: Columbus Leth

Åååååh, tunmousse med fløde og smør. Der var engang, hvor der altid var sådan en krabat på bordet, når der var fest og sammenkomst. Den tradition skal vi da tilbage til, så her får du opskriften på det allerbedste, der er kommet ud af 1980'erne.

Bemærk
Moussen skal sætte sig på køl i mindst 4 timer.

Ingredienser

Sådan gør du

Udblød husblas i koldt vand. Hæld væsken fra tunen, kassér den, og hæld tunen i en foodprocessor.
Pil og hak løget fint, og hæld det i foodprocessoren sammen med smør og cremefraiche.
Kør, til konsistensen er ensartet. Smag til med citronskal, salt og peber.
Hæld 2 spsk. citronsaft i en kasserolle, og smelt husblassen heri. Hæld det i tunblandingen, mens foodprocessoren kører.
Pisk fløden til let skum, og fold den i moussen. Fyld tunmoussen i en bageform beklædt med husholdningsfilm, og lad den sætte sig i mindst 4 timer på køl.
Servér med halverede tomater, friske dildkviste, citroner i både og godt brød.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

TIPS OG TRICKS TIL OPSKRIFTEN PÅ TUNMOUSSE

Den klassiske tunmousse med husblas og rigeligt smør var en populær forret på middagsbordet tilbage i 1980’erne – og selvom vi op gennem årene har skiftet smørret ud med cremefraiche og lagt husblassen på hylden, må den klassiske version bare på bordet en gang imellem. Den smager nemlig himmelsk med ristet brød og friskpresset citronsaft!

En tunmousse skal være blød og cremet, og det er lige, hvad du får med denne opskrift. Moussen får sin cremede, runde smag fra smør, cremefraiche og flødeskum, og husblas gør den fast.

Hvordan undgår jeg, at husblassen klumper? 

Når den varme, smeltede husblas blandes sammen med den kolde tunmousse, har den det med at klumpe eller trevle, fordi den får et ”kuldechok”. Sørg derfor for at røre tunmoussen i den smeltede husblas lidt efter lidt – allerhelst én spsk. ad gangen.

Kan jeg lave tunmousse uden husblas?

Du kan sagtens lave tunmousse uden husblas - tilsæt da lidt mere smør i stedet. Den vil dog ikke blive lige så fast, som hvis du brugte husblas.

Hvor længe kan tunmousse holde sig i køleskabet?

De officielle anbefalinger fra Fødevarestyrelsen lyder, at du må spise fisk fra dåse i 2-3 dage, efter du har åbnet den. Lav gerne tunmoussen dagen før servering. Den smager nemlig ekstra lækkert, når den har fået lov at sætte sig.

Kan jeg fryse tunmousse ned?

Du kan sagtens fryse tunmousse ned, hvis du har lavet en stor portion eller bare gerne vil kunne tage en smule op på travle dage. Vent blot med at pynte den til lige inden servering.

Anret din tunmousse flot

Du kan anrette din tunmousse lige som du ønsker. Prøv at skær den ud og læg den fint i skiver som her. 

Kan jeg lave en sundere version af tunmousse?

Tunmousse er i den kalorietunge ende, da den indeholder smør og piskefløde – men det er netop de ingredienser, der er med til at give moussen sin skønne, runde smag. Hvis du alligevel gerne vil lave en mere fedtfattig version, kan du skifte smør og fløde ud med cremefraiche, yoghurt eller skyr.

Flere tips og tricks? Se her:

  • Tunen findeles i en foodprocessor med de øvrige ingredienser, men den kan også sagtens røres sammen ved håndkraft, hvis du ønsker en grovere konsistens. Hak blot alle ingredienser fint. Du kan også blende tunmoussen kort med en stavblender.
  • Vil du lave tunmoussen på smør, kan du tilsætte 100 g ekstra smør og undtage fløden.
  • Hvis du vil portionsanrette tunmoussen, kan du lave små ”æg” eller kugler af den, som var det is. Dyp to skeer i varmt vand, og form tunmoussen mellem dem.
  • Du kan sagtens lave en mindre portion og evt. skifte formen ud med en mindre, dyb tallerken.
  • Tag gerne smørret ud af køleskabet i god tid, så det kan nå at få stuetemperatur. Så undgår du, at der kommer klumper i din tunmousse. Det er dog vigtigt, at du ikke smelter smørret!

Prøv endnu en 1980'er-favorit: Klassisk rejecocktail

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar