Tomatsalat med mozzarella og pesto

10. marts 2022 af .

Foto: Kirsi-Marja Savola

Den klassiske tomatsalat med røde tomater, hvid mozzarella og grøn basilikum viser fint det italienske flag frem. Denne variant er peppet op med ekstra basilikum i form af god pesto.

Ingredienser

Sådan gør du

Skyl tomaterne, og skær dem i mindre stykker. Bræk mozzarella i mindre stykker.
Fordel tomater og mozzarella på et serveringsfad.
Dryp skefulde af pesto over.
Riv og pres citronen over salaten.
Pynt med basilikumblade, og dryp med olivenolie. Servér straks.

Tip!

Der bliver en stor portion tomatsalat. Får I ikke spist det hele, kan resten bruges i sandwicher dagen efter.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Sådan laver du den bedste tomatsalat – opskrift på nem salat

Less is more – det er vist et motto, som tomatsalaten lever efter. Den simple salat med tomat og mozzarella har gjort sig til en favorit blandt mange.

Og kært barn har da også mange navne – eller i hvert fald mange fortolkninger. For selv om opskriften på tomatsalat er super simpel, laves den i et utal af variationer. Tomat er den ufravigelige hovedingrediens, men om tomaterne får selskab af løg, mozzarella, feta, oliven og dressing, er vidt forskelligt.

Tomatsalat med mozzarella – gammeldags italiensk tomatsalat

Den helt klassiske tomatsalat, også kaldet caprese salat, stammer fra Italien.

Vil du lave en klassisk italiensk tomatsalat, skal du blot bruge tomater, mozzarella og frisk basilikum. Den simple kombination toppes i nogle tilfælde med oliven og salt, og så er der serveret.

Netop fordi ingredienserne til tomatsalat er så simple, kan det godt betale sig at bruge gode råvarer. En salat med solmodne tomater, god mozzarella, frisk basilikum og god jomfruolivenolie. De gode råvarer er det, der giver tomatsalaten den helt rigtige smag.

Vil du lave en rigtig luksus tomatsalat, kan du bruge den cremede burrata i stedet for mozzarella.

Tomatsalat med feta

Den italienske tomatsalat er senere blevet blandet lidt sammen med en græsk tomatsalat. Den græske salat, kaldet horiatiki, består af tomater, agurk, løg, feta og oliven.

Det er sandsynligvis med inspiration fra denne, at tomatsalat med feta og løg er dukket op og blevet et populært tvist på den klassiske italienske tomatsalat. Kombinerer man den italienske og den græske salat, kan man da også argumentere for, at man får en ægte luksus tomatsalat, der er fyldt med god smag!

Dressing til tomatsalat

Både den græske og den gammeldags italienske tomatsalat serveres traditionelt med en helt simpel dressing i form af olivenolie krydret med salt og peber. Vil du have lidt mere smag i oliendressingen, kan du tilføje lidt sennep og/eller honning. En lidt sødere honningdressing passer især godt, hvis du laver tomatsalat med en stærkere ost såsom gedeost. Prøv opskriften på honningdressing her.

Det er senere blevet populært at servere tomatsalat med balsamico, og det smager også vidunderligt. Den intense balsamico giver en dejlig smag til den simple tomatsalat.

Vil du give salaten lidt ekstra smag, kan en god pesto også være lækker dressing til tomatsalat. Du kan enten lave en hjemmelavet pesto eller købe en færdiglavet.

Hvad spiser man til tomatsalat?

Tomatsalat er lækkert tilbehør til pasta, kød, fisk eller bare godt brød. Den friske salat egner sig især godt til sommerens grillmad.

Tomatsalat kan serveres som en let forret enten som den er eller ovenpå en skive sprødt brød som bruschetta. Du kan også trylle rester af tomatsalat om til en lækker rugbrødsmad til frokost.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar