Toast

Det kan godt være, at cowboytoasten havde sin storhedstid i 1990'erne, men den sprøde sandwichhaps med skiveskåret pålæg og smeltet ost fortjener absolut ikke at gå i glemmebogen. Prøv den simple, klassiske variant, eller gør lidt mere ud af det med lufttørret skinke, frisk mozzarella og spinat.

Toast
0-30 min.

(7)

January 14, 2022 af Line Holt NielsenFoto: Betina Hastoft

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Tip!

Du kan bruge almindeligt, firkantet toastbrød eller alle mulige andre slags lyst (eller mørkt) brød. Sørg blot for at skære skorpen af, hvis den er tyk eller meget sprød. Vil du eksperimentere med forskelligt spread, så prøv at udskifte sennep med pesto eller dijonnaise.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Hvilken ost er god til toast? 

Det er vigtigt, at du vælger en ost med en god smelteevne, når du skal lave toast. Både mozzarella, gouda, cheddar, havarti og emmentaler egner sig godt til toast. Når det er sagt, skal osten selvfølgelig også smage godt, hvilket er op til dine smagsløg. Du kan også vælge at kombinere forskellige oste i din toast, så du har en ost med en god smelteevne og en ost, der giver dejlig smag.    

TIP: Smør ydersiden af brødet med smør, så er du garanteret en gylden og ekstra sprød toast.

Hvilken type brød til toast? 

Du kan bruge almindeligt, firkantet toastbrød eller alle mulige andre slags lyst eller mørkt brød. Pitabrød, bagels og rugbrød kan også sagtens bruges til toast. Skal det være ekstra lækkert, så bag dit eget sandwichbrød.  

Varianter af toast  

Toast kan varieres på utallige måder. Den klassiske toast med ost, skinke og sennep, den, vi kender som parisertoast, kan f.eks. opgraderes med parmaskinke, mozzarella og frisk spinat, som i denne opskrift. Frisk basilikum og tomatskiver løfter også en klassisk toast til nye højder. Du kan også komme tynde skiver af kalkun eller kylling i din toast, eller eksperimentere med forskelligt spread, f.eks. pesto eller chilimayo.  

Cowboytoast

Cowboytoasten gik, ligesom parisertoasten, sin sejrsgang i 80’erne. En klassisk cowboytoast består af toastbrød, oksekødsbøf og bløde løg.

Croque madame og croque monsieur

Croque madame og croque monsieur er franske toasts i luksusklassen – med lækkert landbrød, sennep, lufttørret skinke og god ost, f.eks. gruyere eller emmentaler. Forskellen på de to toasts er, at croque madame toppes med et spejlet æg.

Svampetoast

Svampetoast er i en kategori for sig. Her er der tale om en toast, der også sagtens kan serveres som en flot forret eller som nem aftensmad, f.eks. med et spejlæg til. En svampetoast består typisk af smørstegt brød, cremede svampe, frisk persille og revet parmesanost.

French toast

French toast (eller arme riddere) er toastbrød, der vendes i mælk og æg, steges sprøde på en pande med smør og til sidst drysses med sukker. French toast serveres typisk som luksusmorgenmad, til brunch eller dessert.

Toast i vaffeljern 

Et vaffeljern kan bruges til meget andet end vafler, f.eks. toast! Rister du din toast i vaffeljern, i stedet for en toaster, får den et fint vaffelmønster. Vil du gerne slippe for smeltet ost i dit vaffeljern, kan du lægge et stykke bagepapir omkring din toast, når du bager den.

Toast på pande 

Du kan også lave toast på panden. Smelt lidt smør panden, og steg toasten, indtil osten er smeltet, og brødet er sprødt og gyldent. Vend den gerne et par gange undervejs.  

Toast i ovn

Det er supernemt at lave toast i ovn. Giv den ca. 10 minutter ved 200 grader varmluft. Vend den gerne undervejs.



Powered by Froala Editor

Måske du også kan li'