Tarteletter

Sprøde tarteletter med kyllingefyld er rigtig smovsemad! Servér dem til forret, hovedret eller som en del af en større buffet.

Tarteletter
31-60 min.

(7)

September 27, 2022 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Columbus Leth
Bemærk:Variér fyldet, så det passer til årstiden. I stedet for at bruge friske grønne asparges kan du fx øge mængden af hvide asparges.

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

OPSKRIFTEN PÅ DE BEDSTE TARTELETTER MED KYLLING

Sprøde tarteletter med cremet fyld hører til på både påske- og julefrokostbordet. Ja, faktisk kan mange af os danskere slet ikke undvære de sprøde skåle, når højtiderne nærmer sig. Måske laver din mor eller mormor de bedste tarteletter med kylling – eller høns i asparges, som det også kaldes – men du kan nemt lære at lave nogle, der er lige så gode og fyldt med kærlighed! Vi hjælper dig sikkert i mål med en nem opskrift på tarteletter, som gør dig til dagens helt eller heltinde omkring middagsbordet. 

Udover til jul og påske er tarteletter med kylling perfekt til pinse-frokosten: Mangler du inspiration hertil, kan du boltre dig i vores skønne tema med opskrifter på pinsemad!


HVORFOR HEDDER DET TARTELETTER MED ”HØNS I ASPARGES”?

Hvorfor hedder det ”høns i asparges”, og hvor stammer tarteletter egentlig fra? Tarteletten, som vi kender den i dag, har ikke altid været fyldt med høns i asparges. Ordet ”tartelet” stammer fra det franske ord ”tartelette”, som på dansk betyder ”lille tærte”. Man mener, at den lille tærte første gang så dagens lys i 15- eller 1600-tallet, men her var det i form af en sød desserttærte med syltetøj i. I dag er det noget anderledes, og det sætter vi stor pris på i Danmark! 

Der er egentlig ikke den store forskel på, om det hedder kylling- eller høns i asparges, eftersom ordene ”kylling” og ”høns” bruges i flæng af hinanden. En kylling er en høne, og en høne er en kylling, og om man bruger den ene eller den anden betegnelse, spises kødet sammen med asparges – dermed ”høns i asparges”. 


NOGLE TAR’ DET TUNGT … 

… andre tarteletter. Det er ikke for sjov, når vi siger, at denne udgave af tarteletter med kylling er nem at komme i mål med. I opskriften på tarteletter laves fyldet nemlig af kyllingebrystfileter, der koges i en aromatisk hønsebouillon, og på den måde slipper du for besværet med at pille en hel kylling. Du slipper derudover for at koge grøntsager, da bouillonen giver smag og dybde til kyllingen.

Vil du hellere bruge en hel kylling?

Smagen af dine tarteletter med kylling bliver den samme, uanset om du bruger brystfileter eller en hel kylling, men ønsker du alligevel at koge en hel kylling, kan du sagtens gøre det. Læg den hele kylling i en gryde med grøntsager (f.eks. porre, løg, hvidløg, gulerødder og/eller knoldselleri) og dæk med vand. Lad kyllingen koge i 45-60 minutter. Kyllingen er færdig, når låret nemt kan rives af, og så kan du ellers gå i gang med at strimle kyllingekødet til dit cremede tarteletfyld. 


FORSLAG TIL FYLD I TARTELETTER

Traditionelt set serveres tarteletter med høns i asparges i en cremet sauce, men den lille sprøde tarteletskål kan rumme mange andre gode sager. Variér evt. tarteletfyldet efter sæson, og brug grønne asparges og friske ærter om foråret og f.eks. svampe og hvide asparges om efteråret. Du kan også skifte kyllingekødet ud med andre alternativer, f.eks.:

•    Rejer, grønne asparges og dild

•    Laksemousse, ærter og grønne asparges

•    Gulerødder, ærter og skinke i tern

•    Kammuslinger, rejer og dild

Tøm-køleskabet-tarteletter

Der er oceaner af muligheder, og i virkeligheden kan tarteletter med kylling også være en genial tøm-køleskabet-ret. Har du f.eks. rester af blomkål, broccoli, rodfrugter eller lignende liggende i grøntsagsskufferne, hvorfor så ikke hakke det ud i fine stykker og koge til cremet grøntsagsfyld? Dét kalder vi for en delikat måde at tømme ud i køleskabet på!

Tarteletter med grønne asparges og rejer

TIPS OG TRICKS TIL TARTELETTER MED KYLLING

Udover at du kan variere fyldet i dine tarteletter med kylling, kan du også opgradere den traditionelle opskrift på tarteletter med små tricks, der gør opskriften dét lækrere. Her giver vi dig vores bedste råd til, hvordan du med dine tarteletter med kylling kan imponere i endnu højere grad:

  1. I stedet for at koge kyllingen i bouillon kan du komme brystfileterne en tur i sous vide. Det er utroligt, hvor mørt og saftigt kødet bliver efter sådan én tur!
  2. Steg parma- eller serranoskinke sprødt, og knæk over dine tarteletter med kylling inden servering.
  3. Fritér grønkål, og knus over tarteletterne. Det giver, ligesom skinken, et sprødt crunch til det ellers cremede tarteletfyld.
  4. Har du rugbrødsrester liggende, kan du smuldre det og lave sprødt, saltet rugbrødscrunch på enten panden eller i ovnen. Drys over høns i asparges inden servering.
  5. Variér din opskrift efter sæsonen. Serverer du f.eks. tarteletter med høns i asparges om foråret, kan du vælge friske grønne asparges og ærter fra bælg, mens du om vinteren kan lave tarteletter med hvide asparges og sæsonens svampe.
  6. Top tarteletterne med friske krydderurter efter smag. I stedet for kørvel kan du f.eks. bruge frisk persille, purløg eller dild. 

HVAD GØR JEG MED DEN OVERSKYDENDE BOUILLON?

Den bouillon eller vand, som kyllingen til høns i asparges har kogt i, kan bruges til andre retter, så hæld det endelig ikke ud i vasken. Noget af væsken bruges til saucen i trin 4, men den resterende væske kan du fryse ned eller bruge med det samme. Her kan du se, hvad du kan bruge bouillonen til:

  • Kylling i karry
  • Congee med kylling
  • Kyllingeboller i karry
  • Tikka masala
  • Suppe
  • Risotto
  • Coq au vin
  • Curry
  • Frikassé
  • Paella
  • Dahl
  • Rispilaf
  • Gryderetter
  • Pastaretter
  • Saucer

Du kan finde opskrifter ved at søge her på siden. Find alle opskrifter med hønsebouillon her!

Måske du også kan li'