Syltede rødbeder

16. november 2022 af .

Foto: Betina Hastoft

Når du skal lave syltede rødbeder, skal du have et par rummelige sylteglas klar. Nyd rødbederne til leverpostejmaden, lune frikadeller og meget andet – de er ganske enkelt uundværlige på et klassisk dansk frokostbord.

Bemærk
Kogetid: 30-60 minutter. Trækketid: 2 dage.

Ingredienser

Udstyr

2 sylteglas

Sådan gør du

Skrub og rens rødbederne grundigt for jord og urenheder, og kom dem i en stor gryde. Dæk med vand, tilsæt salt, og bring i kog. Kog små rødbeder i 30-40 minutter og store rødbeder i 50-60 minutter.
Hæld vandet fra rødbederne, og overhæld dem straks med iskoldt vand. Skift gerne det kolde vand et par gange – så er det nemmere at få skindet af rødbederne.
Gnid skindet af rødbederne, brug evt. engangshandsker. Lad rødbederne afkøle, og skær dem i skiver. Udstik dem evt. med små figurer i midten. Kom alle rødbederne og figurerne i et atomonskyllet sylteglas.
Hæld eddike i en gryde, og tilsæt sukker, kanelstang, sennepsfrø og laurbærblade. Kog op under omrøring, til sukkeret smelter.
Hæld lagen over rødbederne, og læg låg på sylteglassene med det samme. Lad de syltede rødbeder trække i et par dage. Herefter er de klar til brug. Opbevar mørkt og køligt i 2-5 måneder.

Tip!

Når du koger og sylter rødbeder, er det vigtigt, at rødbederne har samme størrelse. Kogetiden afhænger af rødbedernes størrelse. Kog små rødbeder i 30-40 minutter og store rødbeder i 50-60 minutter. Rødbederne bliver først møre, når de overhældes med iskoldt vand efter kogningen, så fibrene i rødbederne sprænges.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Alt, du skal vide om syltede rødbeder

Ingen leverpostejmad uden syltede rødbeder! Generelt hører de gammeldags rødbeder sig til på et veldækket dansk frokostbord, men de kan også spises som tilbehør til varm mad. Selvom de kan købes færdiglavede, så smager de bare meget bedre, når du laver dem selv. Herunder har vi samlet en masse viden, der er god at have, når du skal lave syltede rødbeder.

Hvornår er rødbeder i sæson?

Danske rødbeder er i sæson fra august til marts-april. Det er altså ikke hele året, du kan få de røde rodfrugter. Derfor er det en god idé at sylte dem, så du kan spise dem, når det passer dig!

Hvordan laver man syltede rødbeder?

Når du laver syltede rødbeder, skal rødbederne først koges møre. Efter kogningen skal de afkøles, så du kan gnide skindet af dem. Herefter er rødbederne klar til at blive skåret ud og lagt i et sylteglas med syltelagen. Syltelagen består af eddike, sukker og krydderier, der koges op. Når rødbederne ligger i syltelagen, skal de trække et par dage, inden de kan spises. Dette er den gammeldags fremgangsmåde, som din gamle mormor med sikkerhed brugte.

Syltede rødbeder med smag

Her i opskriften bruges kanelstang, sennepsfrø og laurbærblade til at smagssætte syltelagen og give rødbederne smag. Sådan får du den klassiske smag. Men vil du ikke have krydderier i, kan du sagtens nøjes med at lave en syltelage af eddike og sukker.

Du kan også bruge andre krydderier, prøv f.eks. med peberkorn, nelliker, allehånde og kardemommekapsler. Du kan også skifte den klare lagereddike ud med æbleeddike, solbæreddike eller lignende. På den måde kan du lave spændende varianter, der smager forskelligt fra gang til gang. Du kan også variere smagsgiverne i hvert enkelt glas. Se mere inspiration til smagsgivere i videoen længere oppe.

Syltede rødbeder i tern

Her i opskriften skæres rødbederne i skiver, og nogle af dem udstikkes i forskellige former. Især børn elsker syltede rødbeder i sjove former. Du kan selvfølgelig altid holde dig til skiver, hvis du foretrækker det. Du kan også skære rødbederne i tern – så er de især gode som tilbehør til varm mad, eller som en del af en salat.

Hurtige syltede rødbeder

Har du ikke tid til at koge, smutte og sylte rødbederne, kan du ty til den hurtige version, hvor du skræller rødbederne, skærer dem i skiver og koger dem direkte i eddikelagen i ca. 30 minutter. Så kan rødbederne spises, når de er kølet af. Rødbederne får en lidt anden konsistens, men de smager, som de skal, og du sparer en masse tid.

Undgå røde hænder

Rødbeder afgiver en masse farve, så vi anbefaler, at du bruger plastikhandsker, når du ’smutter’ rødbederne ud af deres skræl. Får du alligevel rødbedesaft på hænderne, som du ikke kan få af med vand og sæbe, kan du gnide dem med en halv citron – det får den røde farve til forsvinde.

Hvor længe holder syltede rødbeder?

Hvis du holder en god hygiejne, kan dine syltede rødbeder holde sig meget længe. Sørg for at skylle sylteglasset grundigt, evt. i Atamon, og så kan dine syltede rødbeder holde i mindst 5 måneder. Opbevar dem herefter mørkt og køligt, evt. i køleskabet. Når du har åbnet glasset, skal de altid opbevares på køl, og her kan de holde sig 1-2 måneder.

Powered by Froala Editor

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar