Svenske köttbullar med mos
11. juli 2019
af
Timm Vladimir.
Foto: Columbus Leth
Hvem elsker ikke den svenske klassiker, der er indbegrebet af comfort food? Smagfulde kødboller i flødesauce med grov kartoffelmos og helt autentisk tyttebærsyltetøj. Det er jättebra!
Bemærk
Farsen skal trække i 20 minutter, før den steges til kødboller.
Ingredienser
Sådan gør du
Rør kødet sejt med salt. Rør mælk og rasp sammen i en anden skål. Pil løgene, hak dem fint, og hæld dem i raspblandingen sammen med æg og friskkværnet peber. Vend raspblandingen i kødet lidt ad gangen. Lad farsen trække i 20 minutter.
Tril farsen til kødboller, og steg dem i rigeligt smør ved mellem varme i cirka 10-12 minutter. Sørg for at trille dem rundt på panden under stegningen, så de bliver ens stegt og forbliver runde. Tag kødbollerne af panden.
Drys melet på den pande, du lige har stegt kødbollerne på. Lad den brune let, og hæld så fløde og bouillon på, mens du rører med et piskeris. Lad saucen simre i 10 minutter, og smag den til med salt og peber.
Skræl kartoflerne, og skær dem i grove tern. Kog dem helt møre i usaltet vand, ca. 20 minutter. Når der er 5 minutter tilbage af kogetiden, skal ærterne i kogevandet og koge med.
Hæld vandet fra, og mos kartofler og ærter groft sammen. Tilsæt kærnemælk, smør og finthakkede krydderurter, og smag til med salt og peber. Servér kartoffelmosen med kødboller, flødesauce, tyttebærsyltetøj og et drys purløg.
Tip!
Kartoffelmosen bliver lidt syrlig, fordi den røres med kærnemælk. Du kan sagtens bruge sødmælk eller plantemælk i stedet.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk