Svensk pølseret
Svensk pølseret med kartofler og purløg er en nem og lækker ret med masser af fylde og smag, som både store og små elsker!
(15)
Ingredienser
Sådan gør du
Tip!
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Sådan laver du svensk pølseret
Svensk pølseret er ikke, som navnet eller indikerer, svensk. Faktisk burde den hedde dansk pølseret. På trods af navneforvirringen er svensk pølseret en familiefavorit og en lækker klassiker. Herunder får du masser af gode tips til retten.
Svensk pølseret opskrift
Da der ikke findes en ’svensk tradition’ for svensk pølseret, er der flere forskellige udgaver af retten. Den mest almindelige opskrift er, som denne opskrift, baseret på kartofler. Derudover består retten hovedsageligt af pølsestykker, fløde, tomatpuré og ketchup.
Svensk pølseret med pasta
Der findes også mange eksempler på opskrifter, hvor pasta erstatter kartofler – og det er heller ikke uset at blande pasta og kartofler. Ønsker du at lave en svensk pølseret med pasta, kan du blot tilføje pasta i stedet og derefter følge opskriften ovenfor. Pastaen skal dog kun vendes på panden med pølser og resten af ingredienserne, så den ikke steges tør. Alternativt kan du tilføje lidt ekstra fløde, hvis pastaen suger for meget af væsken.
Andre opskrifter på svensk pølseret
Som sagt findes der ikke en original opskrift. Det er derfor kun fantasien, som sætter grænser. Prøv f.eks. at lave svensk pølseret med kartoffelmos eller tilføj karry. Hvis du ikke vil bruge fløde, kan du sagtens udelukkende bruge mælk eller bruge fedtfattig madfløde.
Kan man lave svensk pølseret i ovnen?
Det er lettere og hurtigere at lave retten på en pande, men du kan også godt lave svensk pølseret i ovnen. I så fald er fremgangsmåden:
- Steg pølserne og læg dem i et fad.
- Tilføj fløde, mælk, tomatpuré og ketchup med resten af ingredienserne (kartoflerne skal lige netop dækkes af væske).
- Stil fadet i ovnen og giv retten 50-60 minutter.
- Tag fadet ud og pynt med purløg og kørvel .
Svensk pølseret med grøntsager
Har du en portion kartofler tilbage fra aftenen før, kan du let trylle dem om til en omgang svensk pølseret. Hvis der ikke er helt nok, kan du koge lidt pasta, så det passer med mængden, du skal bruge. Har du andre rester? Du kan eksempelvis tilføje blomkålsbuketter i retten. Kog til de er næsten møre og bland i retten sammen med kartoffelternene.
Du kan også servere den svenske pølseret med grøntsager ved siden af, f.eks. dampet broccoli, asparges eller bønnefritter, som på billedet her.
Hvorfor hedder det svensk pølseret?
Der findes flere vandrehistorier om svensk pølseret. Flere af historierne går på, at danske turister har været lejrophold i Sverige, og at de den sidste dag spiste overskyderne rester, som bestod af kartofler og pølser. Ergo, menes retten at være skabt i Sverige af danskere, deraf rettens navn.
Hvilke kartofler og pølser skal jeg bruge?
Retten er nem at lave, og du har sikkert allerede flere af ingredienserne på lager. Det eneste, du skal være opmærksom på, når du handler, er, at du kigger efter de rigtige kartofler og pølser.
Alle slags kartofler og pølser går selvfølgelig an, men nogle egner sig bedre end andre. Kartoflerne må f.eks. gerne være faste, så de ikke smatter ud, når retten vendes sammen. Kartoffelsorter, der er faste er bl.a. asparges-, æggeblomme-, Hamlet-, Ditta-, Jutlandia-, Sava-, Folva-, Exquisa- og Nicola-kartofler. Pølserne må gerne være af god kvalitet, for så bliver din pølseret ekstra lækker.