Stuvet hvidkål med frikadeller

En vaskeægte dansk klassiker er altid et hit. Den cremede, stuvede hvidkål smager himmelsk til saftige frikadeller.

Ingredienser

Sådan gør du

Del hvidkålen i kvarter, og skær den i ca. 2 cm brede strimler.
Bring en mellemstor gryde vand i kog med 2 tsk salt. Kog kålen, til den er næsten mør, men stadig har lidt bid. Kog evt. kålen ad flere omgange, hvis der ikke er plads til det hele i gryden på én gang. Tag kålen op af kogevandet med en hulske. Gem kogevandet.
Smelt smørret i en gryde. Tilsæt mel, når smørret er bruset af. Rør godt og grundigt over varmen i et par minutter. Det kaldes at bage melet af.
Skru ned for varmen, flyt evt. gryden lidt fra blusset, hvis varmen skal hurtigt ned. Skift til piskeris, og spæd med lidt af kogevandet, til melblandingen bliver sammenhængende og glat. Tilsæt mere kogevand, til meljævningen bliver fortyndet. Gør det et par gange, og rør godt hele tiden – lad jævningen blive helt ensartet, inden næste hold væske tilsættes.
Begynd at tilsætte mælk, og rør hele tiden, mens der spædes med mælk, så saucen ikke klumper. Lad saucen småkoge<br /> under omrøring i mindst 5 minutter. Det skal der til, for at melsmagen koges ud.
Bland kål og timianblade i saucen, og kog godt igennem under omrøring. Smag til med salt, peber og muskatnød. Spæd med kogevand eller mælk, hvis saucen er for tyk.
Kog kartoflerne i ca. 20 minutter, til de er møre. Servér den stuvede hvidkål med frikadeller, kogte kartofler og hvidkålssalat.
Rør kødet sejt med salt og peber. Pil og hak løget fint. Rør løg, æg og havregryn, rasp eller mel i. Tilsæt mælk, til farsen er blød, men stadig fast nok til at forme frikadeller.
Lad evt. farsen hvile lidt, inden den formes med en spiseske til frikadeller, som steges gyldenbrune på en pande i smør eller olie (eller halvt af hvert).

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
1. juni 2018 af .

Foto: Henrik Freek

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar