Stuvet hvidkål med frikadeller

14. marts 2021 af .

Foto: Henrik Freek

En vaskeægte dansk klassiker er altid et hit. Den cremede, stuvede hvidkål smager himmelsk til saftige frikadeller.

Ingredienser

Sådan gør du

Del hvidkålen i kvarter, og skær den i ca. 2 cm brede strimler.
Bring en mellemstor gryde vand i kog med 2 tsk salt. Kog kålen, til den er næsten mør, men stadig har lidt bid. Kog evt. kålen ad flere omgange, hvis der ikke er plads til det hele i gryden på én gang. Tag kålen op af kogevandet med en hulske. Gem kogevandet.
Smelt smørret i en gryde. Tilsæt mel, når smørret er bruset af. Rør godt og grundigt over varmen i et par minutter. Det kaldes at bage melet af.
Skru ned for varmen, flyt evt. gryden lidt fra blusset, hvis varmen skal hurtigt ned. Skift til piskeris, og spæd med lidt af kogevandet, til melblandingen bliver sammenhængende og glat. Tilsæt mere kogevand, til meljævningen bliver fortyndet. Gør det et par gange, og rør godt hele tiden – lad jævningen blive helt ensartet, inden næste hold væske tilsættes.
Begynd at tilsætte mælk, og rør hele tiden, mens der spædes med mælk, så saucen ikke klumper. Lad saucen småkoge<br /> under omrøring i mindst 5 minutter. Det skal der til, for at melsmagen koges ud.
Bland kål og timianblade i saucen, og kog godt igennem under omrøring. Smag til med salt, peber og muskatnød. Spæd med kogevand eller mælk, hvis saucen er for tyk.
Kog kartoflerne i ca. 20 minutter, til de er møre. Servér den stuvede hvidkål med frikadeller, kogte kartofler og hvidkålssalat.
Rør kødet sejt med salt og peber. Pil og hak løget fint. Rør løg, æg og havregryn, rasp eller mel i. Tilsæt mælk, til farsen er blød, men stadig fast nok til at forme frikadeller.
Lad evt. farsen hvile lidt, inden den formes med en spiseske til frikadeller, som steges gyldenbrune på en pande i smør eller olie (eller halvt af hvert).

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Verdens bedste opskrift på frikadeller

Det lyder som pral, men det her er virkelig den bedste opskrift på gammeldags frikadeller. Herunder får du alle de tips og tricks, du har brug for, for at nå i mål med de klassiske deller.

Hvor meget salt skal der i frikadellefars?

En underkrydret frikadelle er ikke sagen. Det er derfor vigtigt, at du tilsætter tilstrækkeligt salt, så dellerne smager af noget.

Tilsæt gerne 5-8 gram salt pr. 500 g kød. Du kan altid forme en lille test-delle, og stege den for at smage, om den er krydret nok.

Salt giver ikke kun smag til frikadellerne. I opskriften skal salt og peber røres sammen med kødet, inden de andre ingredienser tilsættes. Det gør man for at gøre kødet sejt, så farsen hænger bedre sammen. Salt binder nemlig væske.

Hvor længe skal frikadeller stege?

Dine frikadeller skal være lige akkurat gennemstegte, så du undgår råt kød, men bevarer saftigheden. En normal størrelse frikadelle skal stege ca. 5 minutter på hver side. Du kan altid skære en frikadelle over for at se, om den er færdigstegt.

Du kan også brune dem på panden og stege dem færdigt i ovnen, hvis du hellere vil det. Du kan også stege frikadellerne udelukkende i ovnen. Se mere nedenfor.

Kan man stege frikadeller i ovnen?

Du kan sagtens stege dine frikadeller i ovnen. Form farsen, læg frikadellerne på en bageplade med bagepapir, og steg dem i ca. 20 minutter ved 200°.

Frikadellerne kan godt blive lidt blegere, når de steges i ovnen. Brun dem evt. af på panden bagefter.

Tilbehør til frikadeller

Frikadeller kan serveres på mange måder. Lav f.eks. ovnbagte kartofler og salat til, eller servér på gammeldags manér med stuvet hvidkål, som i opskriften her. 

Her kan du se trin for trin, hvordan du laver stuvet hvidkål:

  1. Del hvidkålen i kvarter, og skær den i ca. 2 cm brede strimler.
  2. Kog kålen, til den er næsten mør, men stadig har lidt bid.
  3. Smelt smørret i en gryde. Tilsæt mel, når smørret er bruset af. Rør godt og grundigt over varmen i et par minutter. 
  4. Skift til piskeris, og spæd til med lidt af kogevandet, til melblandingen bliver sammenhængende og glat. Tilsæt mælk, og rør hele tiden, mens der spædes med mælk, så saucen ikke klumper. 
  5. Bland kål og timianblade i saucen, og kog godt igennem under omrøring. Smag til med salt, peber og muskatnød.
Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar