Stuvet hvidkål

24. august 2022 af .

Foto: Henrik Freek

Den cremede, stuvede hvidkål er perfekt som tilbehør til klassiske danske retter.

Ingredienser

Sådan gør du

Del hvidkålen i kvarter, og skær den i ca. 2 cm brede strimler. Bring en mellemstor gryde vand i kog med 2 tsk salt. Kog kålen, til den er næsten mør, men stadig har lidt bid. Kog evt. kålen ad flere omgange, hvis der ikke er plads til det hele i gryden på én gang. Tag kålen op af kogevandet med en hulske. Gem kogevandet.
Smelt smørret i en gryde. Tilsæt mel, når smørret er bruset af. Rør godt og grundigt over varmen i et par minutter. Det kaldes at bage melet af.
Skru ned for varmen, flyt evt. gryden lidt fra blusset, hvis varmen skal hurtigt ned. Skift til piskeris, og spæd med lidt af kogevandet, til melblandingen bliver sammenhængende og glat. Tilsæt mere kogevand, til meljævningen bliver fortyndet. Gør det et par gange, og rør godt hele tiden – lad jævningen blive helt ensartet, inden næste hold væske tilsættes.
Begynd at tilsætte mælk, og rør hele tiden, mens der spædes med mælk, så saucen ikke klumper. Lad saucen småkoge under omrøring i mindst 5 minutter. Det skal der til, for at melsmagen koges ud.
Bland kål og timianblade i saucen, og kog godt igennem under omrøring. Smag til med salt, peber og muskatnød. Spæd med kogevand eller mælk, hvis saucen er for tyk.

Tip!

Servér med frisk persille.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Opskrift på gammeldags stuvet hvidkål

Nogle gange er mormor-mad bare det bedste der findes. Og det er faktisk lige meget, om du er 14 eller 64, så er der noget over en omgang stuvet hvidkål med frikadeller. Stuvet hvidkål er en meget simpel ret og er hurtigt at lave. Så står du med rester af frikadeller, karbonader eller mørbrad, kan du hurtigt strikke en omgang stuvet hvidkål sammen.  

Kan man snitte hvidkål dagen før?

Du kan sagtens snitte din hvidkål dagen før. Efter kålen er snittet, skal du blot opbevare kålen i en lufttæt beholder, såsom en bøtte med låg eller en frysepose. Skal det være rigtig nemt, skærer du kålen ud i fire stykker, hvorefter du snitter den på et mandolinjern.

Hvornår spiser man stuvet hvidkål?

Vi fristes til at sige året rundt! Men der er selvfølgelig størst interesse for stuvet hvidkål, når temperaturen daler, friske danske grøntsager er svære at støve op, og man samles indendørs til hyggelig mormor-mad: Altså i vinterhalvåret.

For nogen, måske også dig, er stuvet hvidkål en fast del af julemenuen eller julefrokoster. Det smager nemlig også fantastisk sammen med medister, hamburgerryg, flæskesteg og andet svinekød, vi forbinder med dansk mad.

Stuvet hvidkål med gammeldags opbagt sauce

Til mormor-mad hører der sig opbagt sovs til. Det er ret simpelt at lave, så snart man får mestret at undgå melklumper. Derudover skal du også huske, som opskriften også fortæller, at du skal lade retten koge godt igennem, så melsmagen forsvinder, og blot efterlader den lækre cremede smag af stuvet hvidkål.

Hvor lang tid kan hvidkål holde sig?

Hvidkål kan gennemsnitligt holde sig i 14 dage. Nogle gange mere, andre gange mindre – derfor er det en god tommelfingerregel, altid at dufte til dine madvarer, inden du smider ud. Ofte afhænger madvarernes holdbarhed af, hvordan netop dit køleskab er indstillet, hvordan der er opbevaret i butikken osv.

Frikadeller og stuvet hvidkål

Den helt ideelle og klassiske sammensætning er frikadeller og stuvet hvidkål. Det smager bare skønt sammen. Ofte serveres stuvet hvidkål med frikadeller også med nye danske kartofler. Prøv f.eks. vores lækre opskrift på stuvet hvidkål med frikadeller.

Kan man fryse stuvet hvidkål

Snildt. Har du en rest stuvet hvidkål, så har du allerede halvdelen af en omgang aftensmad en anden dag: frys den i en tæt beholder eller en frysepose. Når du tager din stuvet hvidkål op at fryseren, skal du blot lade den tø langsomt op i køleskabet (tag den f.eks. op om morgenen),og derefter skal du bare varme den op på lavt blus.  

Sådan laver du en perfekt klassisk stuvet hvidkål trin for trin. Servér med gammeldags frikadeller og frisksnittet hvidkål.


Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar