Store bløde klejner med citronglasur
4. november 2022
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Betina Hastoft
Normalt er klejner små og sprøde, men her får du store, bløde klejner, som smager ekstra meget af citron og kardemomme. MUMS!
Ingredienser
Sådan gør du
Riv skallen af citronen. Opløs smuldret gær i vandet, og tilsæt citronskal og alle de øvrige ingredienser. Ælt dejen sammen i en skål eller i en røremaskine, til den er blød og smidig og slipper skålens kanter.
Dæk skålen med et rent, fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i 45 minutter.
Rul dejen ud med en kagerulle på et let meldrysset bord til et rektangel på ca. 30 x 50 cm. Skær dejen ud i 18-20 ensartede, aflange stykker med en klejnespore eller en skarp kniv.
Skær en ridse i midten af hvert dejstykke, og vrid dem som klejner ved at føre den ene ende af dejstykket gennem ridsen og trække den ud på den anden side. Lad klejnerne hvile på et stykke bagepapir.
Opvarm olien i en gryde, til den er så varm, at den syder, når du dypper en tandstikker i den. Oliens temperatur skal være 175°.
Læg 2 klejner ad gangen i den varme olie, og kog dem i 1-2 minutter på den ene side. Vend dem, og kog dem i 1-2 minutter på den anden side. De må ikke blive for hurtigt mørke – i så fald skal temperaturen sænkes en smule.
Afdryp de kogte klejner på fedtsugende papir.
Rør flormelis sammen med citronsaft og evt. lidt konditorfarve, hvis du ønsker en mere gul glasur. Dekorér klejnerne med glasuren i et tilfældigt mønster, og servér straks.
Tip!
Når klejnerne er kølet helt af, kan du opbevare dem i en lufttæt beholder i nogle dage, men de smager helt klart allerbedst, når de er friskkogte og lune.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk
Se også: Klassisk opskrift på sprøde klejner