Stollen med marcipan, rosiner og korender
1. juni 2018
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Line Falck
Stollen er et kageagtigt tysk brød, som egner sig perfekt til at blive serveret til en kop te eller julegløgg på en råkold decemberdag.
Ingredienser
Sådan gør du
Opløs gæren i det lunkne vand i en røreskål, og rør godt rundt, til gæren er opløst. Smelt smørret i en kasserolle ved lav varme. Riv skallen af citronen. Rør smeltet smør, citronskal, æg, sukker, kardemomme, kanel, salt og mørk rom i gærblandingen.
Tilsæt hvedemel, og ælt dejen grundigt i ca. 10 minutter, gerne på en røremaskine, til den er elastisk og smidig og slipper skålens kanter. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
Hæld dejen ud på et let meldrysset bord, og ælt rosiner, tranebær og korender ind i dejen. Bank dejen flad til en aflang oval. Form marcipanen til en rulle, der har samme længde som dejen. Læg marcipanrullen på midten af dejen, og fold dejen omkring marcipanen til et rustikt brød, som er ca. 30 cm langt.
Læg brødet over på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad det hæve under et rent, fugtigt viskestykke i 30 minutter.
Tænd ovnen på 200°. Smelt de smørret. Pensl brødet med det smeltede smør, og bag det i den forvarmede ovn i ca. 25 minutter, til det er gyldent og gennembagt. Lad brødet køle af på en rist.
Drys brødet med sigtet flormelis, og skær det i pæne, tykke skiver.
Tip!
Hvis du ikke ønsker at bruge spiritus i dejen, kan du sagtens erstatte den mørke rom med vand, te eller frugtsaft.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk