Stjerneskud

1980'erne har ringet, men de vil ikke have deres stjerneskud tilbage, for de kan slet ikke genkende det i denne eksklusive mundering med grønne asparges og hele pibetøjet.

Stjerneskud
0-30 min.

(7)

March 10, 2022 af Timm VladimirFoto: Columbus Leth

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du det bedste stjerneskud

Intet siger dansk sommer som et klassisk stjerneskud! Det bedste af det hele er, at du snildt kan lave lækre smørrebrød med fiskefilet derhjemme.

Stjerneskud er et klassisk stykke smørrebrød, og luksusudgaven er ofte at finde på gode danske caféer og kroer. Den klassiske opskrift på stjerneskud består af både paneret og dampet rødspættefilet, rejer, røget laks og en god skaldyrsdressing. Du kan servere stjerneskud på rugbrød eller erstatte det med hvidt franskbrød eller en skive hjemmebagt brød.

I denne opskrift på stjerneskud med panerede og dampede rødspættefileter, laks og rejer har vi også tilføjet lækkert grønt i form af salat, friske grønne asparges og frisk dild. Det klassiske stjerneskud skal selvfølgelig også toppes med en skive citron.

Selv om det klassiske smørrebrød er højtbelagt med fisk, grønt og dressing, er opskriften på hjemmelavet stjerneskud overraskende nem. Opskriften er også nem at tilpasse, alt efter om du vil lave luksus-stjerneskud eller en hurtig hverdagsudgave. Få de bedste tips til opskriften her.

Klassisk stjerneskud – smørrebrød med fiskefilet

Stjerneskuddet er smørrebrødet for fiskeelskere med hele fire slags fisk og skaldyr! Skal du servere et klassisk stjerneskud, skal rugbrødet toppes med hele to slags fiskefilet – et stykke paneret og stegt og et stykke dampet. Dertil kommer røget laks og rejer.

Det eneste forberedelse, det klassiske smørrebrød med fisk kræver, er, at du panerer og damper rødspættefileterne, og det er meget nemmere, end det lyder.

Hvordan panerer man fisk?

I denne opskrift paneres fisken ved at blive vendt i rugmel blandet med salt og peber. Derefter steges fisken i smør på en pande.

Ønsker du en tykkere panering, kan du vende fisken i æg, inden du vender den i mel. Du kan også erstatte mel med rasp eller pankorasp. Skal den have den helt store tur, kan du vende fileterne i mel, derefter æg, og så i rasp til sidst.

Hvordan damper man fisk?

Du kan både dampe fisk i ovnen og i en gryde. Her lægges fisken i et fad med lidt hvidvin, som dækkes med alufolie og derefter sættes i ovnen. Når der er 'låg' på, dannes der damp i fadet, som tilbereder fisken. Du kan sagtens bruge samme fremgangsmåde i en gryde med låg.

Væsken kan også erstattes med vand, men hvidvin giver en dejlig smag til fisken.

Topping til stjerneskud

Bunden af rugbrødet er allerede toppet med generøse mængder fisk, men et klassisk stjerneskud er ikke fuldendt uden en smule grønt, der kan giver lidt sprødt og frisk modspil til den fede fisk.

Mellem fisk og rugbrød er det super lækkert med lidt frisk grøn salat. Her giver f.eks. hovedsalat, frisésalat eller hjertesalat et dejligt friskt bid.

Friske grønne asparges er også en klassiker på stjerneskud, og de smager fantastisk om sommeren, hvor de er i sæson. Sommerens øvrige friske grøntsager smager også skønt på toppen af et stjerneskud. Prøv f.eks. med friskbælgede ærter, sprøde sukkerærter eller ærteskud.

Er det ikke sæson for grønne asparges, passer de hvide asparges også godt til fisken, uanset om du finde dem friske eller blot bruger asparges fra glas.

Sidst men ikke mindst er der én grøn ting, der ikke må mangle på toppen af et klassisk stjerneskud, og det er de friske, grønne krydderurter. Dild er et evigt hit til fisk, men persille og purløg kan også være lækkert.

Dressing til stjerneskud

Et hjemmelavet stjerneskud fortjener også en god, hjemmelavet dressing. Traditionelt serveres et klassisk stjerneskud med skaldyrsdressing, som er en cremefraichedressing med mayonnaise, tomatpuré og paprika. Den røde dressing smager skønt til fisk, og så er den super nem at lave.

Vil du lave en lidt hurtigere hverdagsudgave af stjerneskud, kan den også spises med en helt almindelig mayonnaise eller remoulade, som smager godt til den panerede rødspættefilet.

I de varme sommermåneder, hvor stjerneskud er en skøn frokost eller let aftensmad, er det også forfriskende at servere fiskeretten med en grøn urtecreme. Bland cremefraiche og mayonnaise med friske krydderurter såsom dild, persille eller purløg, og smag til med citron og sennep. Det giver det klassiske stjerneskud et let og friskt sommertvist.

Stjerneskud er klassisk, dansk smørrebrød

Det er næsten intet så dansk som smørrebrød, og det gælder også stjerneskuddets oprindelse. Det smagfulde smørrebrød med stegt og dampet fisk blev opfundet af den danske restauratør Ida Davidsen. Hun opkaldte det efter sigende stjerneskud, fordi hun serverede det for kosmonauten Jurij Gagarin, da han besøgte København i 1960’erne. Rødspættefileterne på det højtbelagte smørrebrød skulle nemlig, til ære for kosmonauten, ligne en raket.

Siden da er stjerneskuddet blevet en ægte dansk klassiker, som nydes året rundt af både store og små og til både hverdag og fest.

Måske du også kan li'