Stegte sild

Stegte sild i eddike er en sikker vinder på det traditionelle frokostbord. Servér dem f.eks. til påske eller jul, eller når du blot har lyst.

Stegte sild
0-30 min.

(5)

December 1, 2022 af Gitte Heidi RasmussenFoto: Line Falck

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Tip!

De stegte sild i eddike kan med fordel laves 1-2 dage i forvejen, så de kan suge smag fra lagen i længere tid. Sildene holder sig fint i lagen i ca. 1 uge i køleskabet.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Stegte sild – en uundværlig del af julefrokosten

Silden hører til på et klassisk julefrokostbord, men hvordan du serverer den, er op til dig. Den fede fisk kan nemlig tilberedes på mange forskellige måder. I julesæsonen er det ofte karrysild, krydrede sild eller stegte sild, der ender på bordet, og her får du opskriften på de stegte af slagsen, som smager fantastisk sammen med snapsen. 

Du kan købe stegte sild i supermarkedet, men som med så meget andet smager det bedre, når du laver det selv. Hvis du går all-in, kan du også tage på fisketur og fange fiskene selv.

Hvad er silden for en fisk?

Clupea harengus – bedre kendt som silden – er en saltvandsfisk, der kan leve helt ned til 360 meter under havets overflade. Den fede fisk kan vokse sig mere end 45 centimeter lang, vejer et sted mellem 100 og 400 gram, og så kan den blive op til 25 år gammel. 

Sildene svømmer i stimer med over en million fisk, og der er derfor god mulighed for at få mange sild i nettet på én gang. De smager bedst, når de er fanget om efteråret, hvor de både er større, federe og har en mere kraftig smag, men der er også gode chancer for at få fangst i løbet af foråret fra marts til april. 

Hvilken modning skal jeg gå efter?

Der findes to måder at modne sine sild på, når de først er fisket op fra havets dyb – nemlig gammeldags modning og eddikemodning. Hvilken modning, du går efter, har stor betydning for smagen. 

Gammeldags modnede sild er en tidskrævende proces, men det er også den slags modning, der i manges optik giver den dybeste og mest afrundede smag. Her fjernes hovedet fra silden og lægges i en tønde sammen med salt og krydderier et sted mellem seks måneder og et år. Denne modningsproces kaldes også for tøndemodning. 

Eddikemodning er derimod en langt hurtigere proces, hvor silden fileteres og lægges i en lage af eddike og salt. Med denne modningsproces er silden klar til middagsbordet i løbet af et par uger, og derfor er prisen også betydeligt lavere end de gammeldags modnede sild. Typisk vil det være eddikemodnede sild, du finder på hylderne i supermarkedet.

Hvor ofte må man spise sild?

Ifølge de officielle kostråd skal du have 350 gram fisk om ugen, hvoraf 200 gram skal være af de fede fisk som eksempelvis sild. Hvor ofte, du må få sild, afhænger derfor af mængden, du spiser, men en tommelfingerregel er, at spiser du tre rugbrødsmadder med sild, har du fået omkring 100 gram fed fisk. 

Hvor længe kan stegte sild holde sig?

Stegte sild i eddike kan opbevares et sted mellem 1-2 uger i køleskabet.

Måske du også kan li'