Stegt flæsk i ovn

22. juli 2022 af .

Foto: Betina Hastoft

Her får du en ægte dansk klassiker, der smager ligesom mormor lavede den - stegt flæsk i ovn med persillesovs, kartofler og råkost!

Ingredienser

Sådan gør du

Tænd ovnen på 180°. Fordel flæskeskiverne på en bageplade med bagepapir.
Steg dem i ovnen i 30-40 minutter, til de er gyldne. Vend dem undervejs. Læg dem på et stort fad, og drys med salt.
Skrub kartoflerne, og kog dem møre i letsaltet vand. Hold dem varme.
Skyl gulerødderne, og riv dem groft. Del spidskålen i kvarte, og riv dem groft.
Læg gulerødder og spidskål i en skål, og dryp med lidt olivenolie. Krydr med salt og peber.
Smelt smørret i en gryde, og pisk melet i, så du får en tyk melbolle. Hæld mælken i lidt ad gangen, mens du pisker. Tilsæt mere mælk, når blandingen tykner.
Krydr med muskatnød. Tag saucen fra varmen, når den er let tyktflydende.
Skyl og hak persille. Smag saucen til med salt og peber, og rør masser af hakket persille i.
Servér det stegte flæsk med de kogte kartofler, persillesauce og et drys persille.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Stegt flæsk i ovn – Danmarks nationalret

Stegt flæsk er ifølge mange Danmarks nationalret, som bringer nostalgiske minder frem, og som kan spores helt tilbage til 1890’erne. Du kender sikkert retten fra mormors køkken og fra landets hyggelige kroer, men har du prøvet at lave dit eget stegt flæsk i ovn? Med en hjemmelavet omgang stegt flæsk i ovn kan du tilberede flæsket præcist, som du bedst kan lide den. Måske er du mere til det sprøde end det saftige, eller måske er det vigtigt for dig, at skorpen er sprød og kødet saftigt. 

Uanset hvordan du foretrækker dit stegte flæsk i ovn, får du herunder vores bedste tips og tricks til den nostalgiske opskrift!

Læs også: Sådan koger du perfekte kartofler

Hvad er stegt flæsk i ovn?

Flæsk i skiver (stegeflæsk),som vi bruger til opskriften på stegt flæsk i ovn, er saftige stykker kød skåret af grisens bryst. Stegeflæsk kaldes også for stribet flæsk eller stegestrimmel, og det kendetegnes ved at være fedt og smagfuldt. 

Udskæring af helt stegestykke til stegt flæsk i ovn

Når du køber stegeflæsk, kan du vælge at købe det skiveskåret eller som en hel udskæring – altså et helt stegestykke. Skal du selv udskære det, skæres det i skiver på ca. 1 cm eller mellem 0,7-1,4 cm. Vil du være helt sikker på, at dit stegt flæsk i ovn ikke bliver tørt, kan du skære skiverne tykkere, ca. 2 cm, men det er en smagssag, der formentlig vil dele vandene. Det vigtigste er, at skiverne får samme tykkelse, så tilberedningen af stegt flæsk i ovn bliver jævn. 

Se også: Stegt flæsk med ovnbagte grøntsager og persillecreme

Tilberedning af stegt flæsk i ovn

Tilberedning af stegt flæsk i ovn er heldigvis ikke den store videnskab. Det skyldes blandt andet, at flæsket er så fedtholdigt, at det, ligesom bacon, steget i sit eget fedt, og derudover indeholder kødet så meget smag, at yderligere smagsgivere ikke er nødvendige. Krydr blot flæsket med salt og peber, og lad det hygge sig i ovnen i 30-40 minutter. Du kan lave stegt flæsk i ovn på tre forskellige måder:

1: Du kan fordele flæsket på en bradepande med bagepapir.

2: Du kan lægge det stegte flæsk på en rist med en bradepande under, så de får mere luft omkring sig, og dermed bliver den stegte flæsk i ovn mere jævnt sprødt. 

3: Du kan også komme de skiveskårede stykker stegeflæsk i alufoliebakker, så de sviner mindre i ovnen. Desuden samler foliebakkerne det fedt, som flæsket udskiller, så kødet kan stege i det. 

4: Sidste tilberedningsmetode kræver lidt mere udstyr. Du kan nemlig bruge et stativ til flæsk, som du placerer skiverne i, så de står lodret op i ovnen. På den måde er sværen øverst, så du sikrer dig, at de bliver helt sprøde!

Se også: Opskrift på klassisk cremet persillesovs

Alternativ: Stegt flæsk på panden eller på grill

Udover at tilberede stegt flæsk i ovn kan du tilberede det på både pande og grill. 

Fordelen ved at grille stegeflæsket er, at det kan blive utrolig sprødt, mens flæsket får en dejlig røget grillsmag. Derudover undgår du, at huset fyldes med en os af flæsk – medmindre du (ligesom os) elsker den nostalgiske duft af stegt flæsk! Ved grill er det dog vigtigt at holde et vågent øje på flæsket, eftersom fedtet vil dryppe og skabe store flammer (især ved gasgrill). Derfor kan det være en god idé at placere en drypbakke under flæsket. Et andet tip er at grille ved indirekte varme.

Steger du flæsk på panden, skal det tilberede ved middelhøj varme i cirka 5-6 minutter pr. side. Hold øje undervejs, for tilberedningstiden afhænger af, hvor sprødt du foretrækker dit flæsk. Flæsk på panden behøver intet stegefedt, eftersom flæsket selv udskiller det. Vend gerne flæsket flere gange undervejs.

Velbekomme!

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar