Steak frites med bearnaisesauce

Steak frites med bearnaisesauce er en sand klassiker, og når saucen laves fra bunden både imponerer og smager den bedre.

Ingredienser

Sådan gør du

Smelt smørret i en lille gryde på laveste blus. Det er vigtigt, at smørret smelter langsomt og ikke tager farve. Lad smørret køle lidt af, så den hvide valle synker til bunds.
Hæld forsigtigt den gyldne og klare del af smørret over i en anden beholder, og kassér vallen, som er den grynede, hvide del. Stil det gyldne (klarede) smør til side.
Pil skalotteløg, og hak dem fint. Pluk bladene af estragonstilkene, og læg dem til side. Læg estragonstilkene og de hakkede skalotteløg i en gryde sammen med hvidvin, eddike, salt og peber, og bring blandingen i kog.
Lad gryden koge uden låg, indtil ca. halvdelen af væden er fordampet. Køl blandingen lidt af, hæld den gennem en sigte, og kassér løg og krydderier. Nu har du en velsmagende bearnaiseessens. Hak estragonblade og kørvel fint, og sæt det til side.
Skræl kartoflerne, halvér dem på langs, og skær dem i smalle både. Kog dem i letsaltet vand i en gryde i ca. 10 minutter. Tænd ovnen på 220°. Hæld vandet fra kartoflerne, og tør dem i et rent viskestykke. Fordel kartoflerne i en bradepande beklædt med bagepapir, og dryp dem med olivenolie. Bag kartoflerne møre og gyldne i ovnen i 20-25 minutter.
Når kartoflerne er færdige, krydres de godt med salt. Krydr bøfferne med salt og peber, og steg dem i olivenolie på en pande i 2-3 minutter på hver side. Lad dem blive på panden, til de skal serveres.
Pisk æggeblommer og den indkogte bearnaiseessens sammen over vandbad til en luftig masse. Vandbadet laver du ved at placere en varmefast skål i en større gryde med vand i bunden. Pisk hele tiden. Bearnaisen må ikke blive for varm.
Tilsæt langsomt det klarede smør i en tynd stråle, mens du pisker uden pauser. Saucen tykner, efterhånden som smørret piskes i.
Tag saucen af varmen, og tilsæt citronsaft og hakket estragon og kørvel. Smag til med salt og peber, og servér straks sammen med steaks, kartoffelbåde og frisésalat.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
1. juni 2018 af .

Foto: Betina Hastoft

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar