Spandauere

Spandauere er en elsket klassiker på morgenmordet. Her har vi fyldt de smørbagte basser med både hjemmelavet vaniljecreme og hindbærmarmelade, men du kan sagtens nøjes med blot en af delene eller bage halvdelen med creme og halvdelen med marmelade.

Spandauere
61-90 min.

(7)

19. oktober 2021 af Kristina MarckmannFoto: Shutterstock
Bemærk:Hævetid, wienerdej: 90 minutter

Ingredienser

stk.

Wienerdej

gær
25 g
koldt vand
2½ dl
æg
1
sukker
3 spsk.
hvedemel
500 g
koldt smør
150 g

Remonce

blødt smør
50 g
sukker
50 g

Vaniljecreme

æg
3
sukker
2 spsk.
majsstivelse
1½ spsk.
mælk
3 dl
vaniljestænger
½
hindbærmarmelade
1 dl

Glasur

flormelis
100 g
vand
1 spsk.

Sådan gør du

Wienerdej

Rør gæren ud i vandet, og tilsæt æg og sukker. Ælt melet i, og læg dejen på køl i 30 minutter.
Rul dejen ud i 1 cm’s tykkelse. Skær alt smørret i tynde skiver, og læg dem over dejen, så 2⁄3 er dækket. Fold den sidste 1⁄3 over smørret, og fold igen, så smørret ligger mellem dej-lagene.
Rul dejen ud i 1 cm’s tykkelse, og fold dejen to gange på samme måde som før. Rul dejen ud i 1 cm’s tykkelse, og skær den ud i firkanter på 12 x 12 cm.

Remonce

Rør smør og sukker til en ensartet remonce.

Wienerdej, fortsat

Smør remonce på dej-firkanterne, og fold hjørnerne ind mod midten. Læg firkanterne på en plade med bagepapir med samlingen op, og lad dem hæve tildækket i 90 minutter.

Vaniljecreme

Pisk æg og sukker sammen, og tilsæt majsstivelse, mælk og vaniljekorn. Varm blandingen op til lige under kogepunktet under omrøring, og lad cremen køle af.
Kom en skefuld creme i midten af halvdelen af spandauerne og en skefuld marmelade på den anden halvdel. Bag spandauerne ved 220° i 12-14 minutter, og lad dem køle.

Glasur

Rør flormelis med vand til en glat glasur, og dekorér spandauerne.

Tip!

Du kan fryse de ubagte spandauere ned og tage dem op enkeltvis, efterhånden som du ønsker at bage dem. Ubagte spanduaere (og andet wienerbrød) kan holde sig i fryseren i ca. 1 måned

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Ifølge historien blev wienerbrødet opfundet i 1843 af en bager, der havde smagt croissanter fra Wien. Han prøvede med sin egen version, der også indeholdt remonce, og kaldte det wiener­brød. Resten er historie, og fremstillingen af wienerbrød tog fart og har siden udviklet sig til i dag at være noget, alle elsker, og alle kan lave.

Spandaueren, der også går under det appetitvækkende navn "Bagerens dårlige øje", er også en dansk opfindelse, men med et tysk navn, der refererer til den tyske bydel Spandau.


Tips til opskriften på spandauere

Til hjemmebagte spandauere skal du starte med at lave en wienerdej. Wienerdej er den grunddej, som anvendes til alle typer wienerbrød, f.eks. tebirkes, frøsnappere og croissanter, wienerstang etc. Overvej derfor, om du har lyst til at lave flere forskellige slags, nu du er i gang.

Når du arbejder med wienerdej, er det vigtigt, at alle ingredienser er køleskabskolde, så du nemt kan rulle dejen ud. Bager du spandauere på en varm sommerdag, vi du måske opleve, at din wienerdej hurtigt bliver blød og varm. Sker det, kan du lægge dejen på køl i 30. minutter, inden du fortsætter din rulning.

Du kan godt gøre dine spandauere helt klar med remonce, creme og syltetøj, og dernæst opbevare dem på køl natten over. Næste morgen skal du blot bage dem direkte fra køleskabet

Måske du også kan li'