Spaghetti carbonara

Med fløde, bacon og parmesan i samme ret kan resultatet kun blive godt. Tilføjer du også en omgang spaghetti, har du næsten alle ingredienserne til en cremet og lækker carbonara.

Spaghetti carbonara
0-30 min.

(6)

March 25, 2022 af Linn GrubbströmFoto: Peter Kam

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Spaghetti carbonara – opskrift på den bedste pastaret

Vi kan vist godt blive enige om, at spaghetti carbonara er en af de lækreste pastaretter, der findes. Samtidig er den nem at lave og den perfekte comfort food, uanset om du skal lave mad en hektisk hverdag eller til en romantisk date-aften.

Den italienske pastaret med saltet ostesauce er en klassiker, som er elsket af de fleste. Opskriften på spaghetti carbonara er super simpel, men der er alligevel ikke helt enighed om, hvordan den skal laves.

Spaghetti carbonara – italiensk pastaret med ostesauce

En italiensk carbonara er udelukkende lavet af spaghetti, pancetta (italiensk bacon),parmesan og æg. Ingen fløde!

Denne opskrift på spaghetti carbonara med fløde er dog alligevel manges favorit. Det er nok også denne udgave af spaghetti carbonara, som vi laver mest herhjemme i Danmark.

Italienerne vil nok mene, at en spaghetti carbonara opskrift uden fløde er den eneste rigtige, men vi synes nu, at pastaretten smager skønt både med og uden fløde. Derfor får du tips og tricks til at lave begge udgaver af den lækre carbonara både med og uden fløde lige her.

Traditionel italiensk spaghetti carbonara uden fløde

Den klassiske carbonara stammer fra pastaens land – Italien. Italienerne er kendt for at lave smagfuld mad med få, gode ingredienser, og spaghetti carbonara er ikke en undtagelse. Opskriften på italiensk carbonara består af kun fire ingredienser: Spaghetti, pancetta, parmesan og æg.

Netop fordi retten er så simpel, er det, der gør en carbonara rigtig god, kvaliteten af råvarerne. Når du skal lave en rigtig lækker spaghetti carbonara, kan det godt betale sig at købe god spaghetti, en ægte parmesan (Parmigiano-Reggiano) eller Pecorino og pancetta af høj kvalitet.

Gå ikke på kompromis med den billigere Grana Padano-ost eller færdigrevne parmesan og skift heller ikke pancetta ud med almindelig bacon. Du kan selvfølgelig godt lave en god spaghetti carbonara med disse alternativer til ost og kød, men den ægte italienske oplevelse får du bedst med de helt rigtige kvalitetsråvarer.

Opskriften her er en lidt lettere og mere fordansket udgave, som dog stadig smager super lækkert! Vil du gerne have opskriften på en ægte italiensk spaghetti carbonara, kan du prøve vores opskrift på spaghetti carbonara uden fløde her.

Spaghetti carbonara med fløde

Denne opskrift på spaghetti carbonara er den mest populære herhjemme i Danmark. Selv om den ikke ville gå hos italienerne, er den altså stadig superlækker! Og så er den måske lidt lettere at gå til i hverdagen til aftensmad.

I modsætning til traditionel spaghetti carbonara med æg og uden fløde, er ostesaucen i denne opskrift baseret på både æg og fløde. Hvordan denne udgave af pastaretten er opstået, er ikke til at sige.

Spaghetti carbonara med fløde er muligvis nemmere at lave end carbonara uden fløde. Selv om den kræver en ekstra ingrediens, er det lettere at få en cremet ostesauce til spaghettien, når der også tilsættes fløde, frem for hvis den laves udelukkende på æg og ost.

Skal du have en nem og lækker opskrift på en cremet spaghetti carbonara, der med garanti er et hit, så er denne udgave vejen frem. I opskriften her er pancetta også udskiftet med bacon, som de fleste elsker. Det er ikke alle, der er vilde med den italienske pancetta, og så er bacon et godt alternativ.

Må vi foreslå? Lav en rigtig god omgang spaghetti med kødsauce. Tricket er at tilsætte rødvin og at lade saucen simre en times tid. Find den her: Klassisk spaghetti bolognese.

Vegetarisk spaghetti carbonara

Den klassiske spaghetti carbonara serveres med stykker af sprød pancetta eller bacon, som giver en lækker salt- og umamismag til retten. Den italienske pastaret kan dog sagtens laves i en vegetarisk udgave, hvis du blot udelader pancetta og bacon.

Når spaghettien vendes i den smagfulde ostesauce er der stadig masser af smag fra den lækre parmesanost og god fedme fra æg og eventuelt fløde. Vil du alligevel have lidt ekstra bid og umami i retten, kan du servere den med stegte svampe. Du kan også lave en lækker vegetarisk pasta carbonara med halloumi-grillost. Den salte, faste ost er perfekt erstatning til sprød bacon.

Spaghetti carbonara med ekstra grønt

Spaghetti carbonara er ikke ligefrem den sundeste og grønneste ret af natur. Det er ægte comfort food, når det er bedst! Du kan dog sagtens lave en grønnere udgave af carbonara ved at tilsætte lidt ekstra fyld til pastaretten.

Tilsæt f.eks. forskelligt grønt såsom grønkål, spinat, ærter eller asparges. Du kan også give spaghetti carbonara ekstra smag med løg og tomater. Tilsæt tomaterne til sidst, så de ikke splatter ud og bliver til tomatsauce.  

Vil du lave en sundere udgave af spaghetti carbonara, kan du skifte spaghettien ud med squash lavet på en spiralizer. Bland squashspaghettien med den almindelig spaghetti, eller lad den grønne udgave erstatte den originale helt og lav en squashspaghetti a la carbonara.

Måske du også kan li'