Spaghetti bolognese
Lav en rigtig god omgang spaghetti med kødsauce. Tricket er at tilsætte rødvin og at lade saucen simre en times tid. Det gør underværker for smagen!
(8)
Ingredienser
Sådan gør du
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Forslag til tilbehør til spaghetti bolognese
- Friskbagt brød:
Et lækkert, friskbagt brød kan være et godt supplement til spaghetti bolognese. Brødet kan bruges til at tørre den sidste sauce op fra tallerkenen.
På billedet: Brioche brydebrød. - Grøn salat:
En let og frisk grøn salat med en simpel vinaigrette kan balancere den rige og kødfulde bolognesesauce.
På billedet: Grøn salat med krydderurter og olie-eddike-dressing. - Hvidløgsbrød:
For dem, der elsker hvidløg, er hvidløgsbrød en fantastisk tilføjelse. Det kan enten købes færdiglavet eller laves hjemme med lidt smør, hakket hvidløg og persille.
På billedet: Hjemmelavet hvidløgsbaguette.
Spaghetti bolognese er en klassiker på middagsbordet og en vaskeægte familiefavorit. Den smagfulde kødsauce er nemlig et hit hos store som små – og så er den tilmed en af de retter, der er nem at lave en stor portion af, så der er rester til flere dage.
En klassisk spaghetti bolognese er simpel og indeholder ikke mange ingredienser. Hemmeligheden bag en vellykket bolognese er den lange simretid og en god sjat vin. Og når du så tilføjer lidt bacon og fløde til retten, kan den ikke andet end at frembringe smil og glade, mætte maver omkring bordet.
Når det er sagt, så kan spaghetti bolognese varieres og tilpasses, lige som du allerbedst kan lide den – lige fra hverdagsversionen med masser af grøntsager til luksusudgaven med rigeligt bacon, rødvin og tid til at simre.
10 tips og tricks til din spaghetti bolognese
- En lille smule fløde i saucen gør underværker. Den giver en rund og cremet smag, som fungerer som en god modvægt til syren fra tomaterne.
- Lad være med at skrue helt op for varmen, når du steger løgene, men giv dem i stedet god tid på lav varme eller middelvarme, så den såkaldte Maillard-reaktion indtræder. Maillard er den kemiske reaktion, der sker, når mad brunes – og fordi løg også indeholder naturligt sukker, bliver de samtidig karamelliseret og udvikler masser af smag og sødme.
- Har du kødsauce til ovrers? Du kan bruge resterne i pirogger, indbagt pizza eller til at lave lasagne.
- Spaghetti bolognese skal ikke være vandet. Hvis der er for meget væske i saucen, kan du lade den simre uden låg i lidt tid, indtil væsken er fordampet.
- Hvis du vil have en ekstra intens smag, kan du tilsætte blendede soltørrede tomater til kødsaucen.
- Er du ikke så vild med oliven, kan du sagtens undlade dem – faktisk indgår de heller ikke i den traditionelle opskrift på bolognese. Du kan også skifte bacon ud med pepperoni.
- En god bolognese skal simre i mindst en time. Har du tid, kan du sagtens sætte bolognesen over om morgenen og lade den simre dagen igennem.
- Du kan snildt snige flere grøntsager ind i din bolognese, hvis du ikke har noget imod at afvige fra den originale opskrift. Tilføj f.eks. revet squash eller champignon i tern.
- I mange opskrifter på spaghetti bolognese er der brugt hakket kalv og flæsk – det kan du sagtens bruge i stedet for hakket oksekød.
- Er du ikke så meget til rødvin, kan du i stedet smage retten til med rød balsamico. Alkoholen fordamper dog, når saucen koges, så sidder der børn eller gravide med om bordet, kan du sagtens servere bolognese med rødvin for dem.
BONUSTIP: Du kan sagtens skifte spaghettien ud med pastaskruer, eller du kan lave din egen hjemmelavede pasta, hvis du har en pastamaskine.
Lav squashhetti bolognese!
Vores søstersite, ISABELLAS, har en populær opskrift på en bolognese med et alternativ til spaghettien. De laver den med spaghettier af squash! Find den her: Squashetti bolognese.
Kan spaghetti bolognese fryses?
Du kan sagtens fryse din kødsauce ned, så du har nem mad lige ved hånden på travle dage. Lav evt. en stor portion, og frys den ned i portionsstørrelser. Tryk poserne flade, så tør de hurtigere op. Din bolognese holder sig i fryseren i tre-fire måneder.
Hvor længe holder bolognese sig i køleskabet?
Spaghetti med kødsauce holder sig snildt tre-fem dage i køleskabet. Det er dog vigtigt, at du ikke varmer retten op mere end én gang.
Hvor stammer spaghetti bolognese fra?
Spaghetti alla bolognese – eller ragú alla bolognese, som retten egentlig hedder - stammer fra italienske Bologna og har da også sit navn herfra. Men faktisk er det i Italien helt uhørt at servere bolognese med spaghetti. Traditionelt set serveres den populære kødsauce nemlig med tagliatelle, altså lange, flade bånd, der ligner fettucine, men er en smule bredere – gerne omkring 6,6 mm.
Hvad er opskriften på en traditionel spaghetti bolognese?
En klassisk bolognese er simpel og indeholder ikke ret mange ingredienser. Faktisk er den italienske ret så populær, at italienerne tilbage i 1982 nedskrev den officielle opskrift. De værner altså om deres ”bolo”, og størstedelen af dem vil nok rynke gevaldigt på næsen, når de ser, hvordan vi danskere fylder gryden med ketchup, tørret oregano og alverdens groftskårne squash og champignoner. I den officielle opskrift på ragú, som er registreret hos Camera di Commercio Industria Artigianato e Agricoltura, fremgår hvidvin af ingredienslisten – og altså ikke rødvin, som ellers er i langt de fleste opskrifter. Desuden skal der både både pancetta og sødmælk i, og så er der grøntsagerne: Du kan huske dem på farverne. I en traditionel bolognese indgår nemlig samme farver som i det italienske flag: Hvid for løg, grøn for bladselleri og rød (okay, orange) for gulerod. Kogetiden er som minimum to timer.
Må vi foreslå? Lasagne er en kæmpefavorit hos både børn og voksne. Den klassiske på billedet herover er vores mest populære lasagne-opskrift – og den kan varieres i det uendelige! Se opskriften her: Klassisk lasagne