Solbærmarmelade
Så snart de er plukket, er det meste af dit arbejde gjort, for denne enkle solbærmarmelade tager ikke mange minutter at koge.
(6)
Ingredienser
Sådan gør du
Tip!
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Tips og tricks til hjemmelavet solbærmarmelade
Opskriften på solbærmarmelade indeholder kun fire ingredienser, og den er utroligt nem at følge. Alligevel har vi samlet lidt viden om oslbærmarmelade, så du trygt kan gå i køkkenet og lave din egen marmelade.
Hvornår er solbær i sæson?
De mørkerøde solbær begynder allerede at titte frem i april, men de er først modne og klar til at blive plukket i juni, juli og nogle gange helt hen i august. Har du ingen køkkenhave, kan du købe bærrene på frost – de er dog oftest kun i sortiment om sommeren.
Hvad er forskellen på marmelade og syltetøj?
I dag er der ikke den store forskel på marmelade og syltetøj. I gamle dag var marmelade meget stivere end syltetøj – i dag er både marmelade og syltetøj et sted i midten i forhold til konsistens. Der findes dog en marmeladebekendtgørelse, der foreskriver, hvad en marmelade og syltetøj må indeholde. Læs mere om forskellen på marmelade og syltetøj her.
Hvordan gør man marmelade tykkere?
Her i opskriften tilsættes Melatin, der er et geleringspulver, som gør marmeladen tykkere. Du behøver dog ikke bruge det, da solbær indeholder nok pektin til at tykne ad sig selv. Så skal du blot lade marmeladen kogere ind lidt længere tid.
Hvordan bruger man Melatin?
Melatin blandes op med lidt sukker og tilsættes til marmeladen, når det resterende sukker har kogt lidt sammen med bærrene. Melatin virker nemlig i samhørighed med sukkeret.
Hvordan bruges syltesukker?
Vil du hellere bruge syltesukker end Melatin, kan du sagtens det. Syltesukker indeholder pektin, der gør, at din marmelade tykner. Du kan dog sagtens bare bruge almindeligt sukker og ingen Melatin, da solbær naturligt indeholder meget pektin.
Solbærmarmelade med eller uden atamon
Syltetøjsglas kan både være nykøbte patentglas, gammeldags syltekrukker og genbrugte syltetøjsglas med skruelåg. Det vigtige er, at glas (og låg) er grundigt rengjorte, skoldede med kogende vand, og evt. skyllet med atamon. Atamon er et konverseringsmiddel, der indeholder et aktivt stof, som dræber bakterier. Skyller du ikke dine glas i det, kan du tilsætte 1 tsk. flydende atamon pr. 1 liter solbærmarmelade. Du kan også helt undlade atamon, da der er så meget sukker i marmeladen, at den naturligt kan holde sig længe.
Se også: Opskrift på hjemmelavet ribsgelé
Holdbarhed på hjemmelavet marmelade
Er dine glas ordentligt rene, kan det lukkede syltetøjsglas holde sig op til et år i et mørkt og køligt rum, evt. på køl. Det er en god idé at lukke låget til, mens marmeladen er varm, så dannes der et vakuum i glasset, der sørger for, at marmeladen holder endnu længere.
Har du taget hul på solbærmarmeladen, kan den holde sig i 2-4 uger på køl.
Prøv også: Stikkelsbærmarmelade med vanilje