Skakternede småkager med vanilje og kakao
30. december 2022
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Stine Christiansen
Den klassiske mørdejssmåkage i to farver kan bages året rundt, men er især sød i småkageskålen ved juletid.
Bemærk
Hviletid: I alt 1½ time
Ingredienser
Sådan gør du
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mas vaniljekornene sammen med lidt af flormelissen.
Bland vaniljeflormelis, flormelis, mel og salt i en skål. Skær smørret i små tern, og smuldr det i melblandingen med fingrene (eller kør det hurtigt sammen i en røremaskine). Hæld den smuldrede dej ud på bordet, og saml dejen med lidt koldt vand, til den er ensartet. Arbejd så lidt som muligt med dejen – den skal ikke æltes, men blot samles. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.
Bland mel, kakaopulver, flormelis, vaniljesukker og salt i en skål. Skær smørret i små tern, og smuldr det i melblandingen med fingrene (eller kør det hurtigt sammen i en røremaskine). Hæld den smuldrede dej ud på bordet, og saml dejen med lidt koldt vand, til den er ensartet. Arbejd så lidt som muligt med dejen – den skal ikke æltes, men blot samles. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.
Rul den lyse mørdej ud på et let meldrysset bord til en firkant med en tykkelse på 1 cm. Rul også den mørke mørdej ud til en 1 cm tyk firkant. Skær både den lyse og den mørke mørdej ud i 2 cm brede stænger.
Pensl stængerne med lidt vand, og læg dem ved siden af hinanden to og to (en lys og en mørk). Læg dem herefter oven på hinanden to og to i modsat farveorden, så der er 4 stænger samlet i hver bunke. Tryk stængerne let sammen, og sørg for, at de beholder den firkantede form. Læg stængerne på et fad eller et skærebræt, og læg dem i fryseren i 30 minutter.
Tænd ovnen på 175°, og læg bagepapir på 2 bageplader. Skær de kolde stænger i tykke skiver på ca. 8 mm. Fordel dem på bagepladerne, og bag 1 bageplade ad gangen i ca. 10 minutter. Tag småkagerne ud af ovnen, og lad dem køle helt af på en bagerist. Opbevar småkagerne i en lufttæt beholder eller kagedåse indtil servering.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk