Shepherd's pie

Shepherd's pie er en fremragende, fyldig ret fra det britiske landkøkken, hvor en kødsauce af lam toppes med et låg af kartoffelmos, der siden bages i ovnen for en sprød top.

Shepherd's pie
31-60 min.

(8)

March 24, 2022 af Emma MartinyFoto: Winnie Methmann

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du Shepherd’s pie – KLASSISK OPSKRIFT MED LAM

Shepherd's pie er vaskeægte comfort food, der byder på masser af smag og varme i en mundfuld. Den engelske klassiker fra 1700-tallet er ikke svær at lave – til gengæld får den mundvandet til at løbe og de spisende omkring bordet til at juble. Selv om retten med kødsauce og bagt kartoffelmos er en rigtig 80’er-ret, så holder den stadig – især på en kold vinterdag!

Shepherd’s pie – kødsauce med bagt kartoffelmos

Hvad er Shepherd’s pie egentlig, og hvor kommer det sjove navn fra? Klassisk Shepherd’s pie er en simpel bonderet bestående af kødsauce med et låg af bagt kartoffelmos. Det er en gammel britisk ret, der oversat til dansk ville hedde fårehyrdetærte. Det hedder sandsynligvis Shepherd’s pie, fordi den indeholder lammekød og den ovnbagte kartoffelmos skal ligne fårenes uld. Selvom det ikke er en ret, der ser ud af meget, er den fyldt med god smag!

Saucen til Shepherd’s pie er en tomat- og bouillonbaseret sovs med fyld af hakkekød, løg, hvidløg, bladselleri, gulerødder og masser af krydderier, som timian, rosmarin og også gerne laurbærblade. Traditionelt laves Shepherd’s pie med lammekød, og deraf det engelske navn for fårehyrde, men mange udskifter også lammet med hakket oksekød, som er en god og nem hverdagserstatning.

Kødsaucen skal koges sammen, så den får en god, tyk konsistens. I denne opskrift koges kødsaucen sammen på relativt kort tid, men hvis du har tid, kan du sagtens lade den boble lidt længere. Ligesom andre kødsaucer, bliver den kun bedre af at stå og trække smag. Hvis saucen til Shepherd’s pie er for tynd, kan den tyknes med hvedemel eller maizena.

Den klassiske Shepherd’s pie serveres med et låg af bagt kartoffelmos, men du kan nemt variere toppen af kartoffelmos med forskellige grøntsager. Prøv f.eks. også at lave Shepherd’s pie med blomkålsmos, hvor kartoffelmosen erstattes af en let blomkålspuré. Du kan også nøjes med at udskifte halvdelen af kartoflerne med andre grøntsager, som gulerødder, broccoli eller søde kartofler.

I nogle Shepherd’s pie-opskrifter vil du måske også se, at der er ost i kartoffelmosen. Det er der ikke i en helt traditionel Shepherd’s pie, men vi forstår godt, at nogen har tilføjet det. Drysser du ost på toppen af kartoffellåget, får den bagte kartoffelmos nemlig en lækker ostegratineret og ekstra sprød overflade.

Hvad er forskellen på Shepherd’s pie og cottage pie?

Den traditionelle Shepherd's pie består af kødsauce lavet på lam toppet med et låg af kartoffelmos, der bages i ovnen. Er du ikke til lam, kan du sagtens erstatte lammekødet med oksekød. Men så er det faktisk ikke længere en Shepherd's pie, du sætter på bordet, men nærmere en cottage pie.

Måske har du også hørt om en Shepherdless pie? Her serveres den engelske tærteagtige ret uden kød – altså en vegetarisk Shepherd’s pie!

Nem og hurtig Shepherd’s pie

Selv om Shepherd’s pie både kræver en kødsauce, der skal koges sammen, en kartoffelmos, der skal laves og bages som låg på saucen, er det en utrolig god hverdagsret. Opskriften på Shepherd’s pie er nem, og når grøntsagerne først er snittet, passer den næsten sig selv. Den sammenkogte ret med kødsauce og kartoffelmos giver en stor portion, der mætter mange munde, og resterne af Shepherd’s pie kan sagtens gemmes på køl og varmes op dagen efter.

Shepherd’s pie kan sagtens lave en dag i forvejen, og nogle synes faktisk, at den smager endnu bedre på dag to. Lidt som en lasagne, som har fået lov at sætte sig. Varm den blot i ovnen inden servering. Du kan også nøjes med at lave kødsauce eller kartoffelmos i forvejen, så retten blot skal samles og bages, inden den spises.

Brug også gerne opskriften til at få tømt køleskabet for rester af kød og grønt sidst på ugen. Det er især oplagt at lave Shepherd’s pie, hvis du har rester af kødsauce og kartoffelmos eller kogte kartofler. Andre rester fra kød og grønt kan dog også sagtens bruges, hvis du f.eks. har fået kylling eller koteletter. Ligger der nogle triste og slatne grøntsager i køleskabet, kan de nemt smides i en gryde med kød, bouillon og krydderier og koges sammen til en lækker smagfuld sauce til Shepherd’s pie.

Vegetarisk Shepherd’s pie

Selv om den lammekødsbaserede kødsauce lægger navn til retten Shepherd’s pie, kan den sagtens laves i en vegetarisk udgave. Det er faktisk en oplagt ret at lave vegetarisk, da opskriften på Shepherd’s pie i forvejen består af masser af kartoffelmos og en sauce baseret på bouillon, tomatpuré og basisgrøntsager som løg og bladselleri. Lige som andre opskrifter med kødsauce, som bolognese og lasagne, kan du lave Shepherd’s pie vegetarisk ved at udskifte kødet med ekstra grøntsager, bønner og linser. Få vores opskrift på vegetarisk Shepherd's pie her.

Shepherd’s pie sauce er baseret på oksebouillon, som nemt kan skiftes ud med grøntsagsbouillon i stedet. Saucen er i forvejen tomatiseret med tomatpuré, men tilsæt også gerne en dåse hakkede tomater, hvis du laver vegetarisk Shepherd’s pie for at give saucen ekstra smag og fylde.

Du kan sagtens lave en mindst lige så lækker og smovset vegetar-shepherd’s pie, hvis du laver den på råvarer med masser af smag og konsistens. Brug gerne rodfrugter som gulerødder og knoldselleri, der både giver dejlig smag og et godt bid. Grønne eller røde linser kan gøre det ud for kødet i saucen til Shepherd’s pie. Linser giver nemlig både masser af smag og mæthed, og så er de med til at tykne saucen, så den får den rette konsistens.

Du kan nemt lave Shepherd’s pie vegansk ved at erstatte mælk og smør med plantebaserede alternativer. Der skal kun bruges en smule mælk i saucen til Shepherd’s pie samt i kartoffelmosen, hvor der også tilsættes en klat smør. I saucen kan du bruge et vegansk alternativ til mælk eller blot udelade den og tilsætte lidt ekstra bouillon. Kartoffelmosen bliver lidt kedelig, hvis du udelader både mælk og smør, men her kan du også sagtens bruge plantebaserede alternativer

Hvilket tilbehør skal man servere til Shepherd's pie?

Du behøver ikke at servere noget til din Shepherd's, da retten fungerer fint i sig selv. Vil du alligevel gerne snige lidt grønt på bordet, vil en simpel grøn salat vil være god til, da retten godt kan være lidt tung i det.

I det traditionelle britiske køkken, serverer man ofte grillede, stegte eller bagte grøntsager som tilbehør til Shepherd’s pie. Det kunne f.eks. være gulerødder, rosenkål, grønne bønner, asparges eller blomkål. Englænderne er også glade for at spise den lidt tunge Shepherd’s pie med en frisk majssalat.

En anden populær side dish i England er de såkaldte dinner rolls, som er lette, luftige gærdejsboller bagt med smør, mælk, hvedemel og æg.

Måske du også kan li'