Semlor med hjemmelavet marcipan
24. februar 2022
af
Linn Grubbström.
Foto: Columbus Leth
Hos vores svenske naboer i øst kaldes fastelavnsboller for semlor. Klassiske semlor er skåret over og fyldt med både marcipanmasse og flødeskum. Vil du skrue ekstra op for ambitionsniveauet, kan du kaste dig ud i at fylde bollen med hjemmelavet marcipan.
Bemærk
Hævetid, boller: I alt 50 minutter.
Køletid, marcipan: Mindst 1 time.
Ingredienser
Udstyr
1 sprøjtepose med stor stjernetylle
Sådan gør du
Smelt smørret i en gryde. Hæld mælken i gryden. Væsken skal være 37°. Smuldr gæren i en skål, og hæld væsken over gæren. Rør gæren ud med en røreske.
Tilsæt æg, salt, bagepulver, hvedemel, kardemomme og sukker, og ælt dejen sammen i mindst 5 minutter, gerne på en røremaskine. Dejen skal være smidig. Lad dejen hæve tildækket i 30 minutter.
Form boller af dejen, og placér dem på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve tildækket i 20 minutter. Tænd ovnen på 200°.<br />
Pisk æggehviden sammen med en gaffel, og pensl bollerne med æg. Bag bollerne i ovnen i 8-10 minutter. Lad bollerne køle af på en bagerist.
Blend mandlerne i en blender, så de bliver til fint mandelmel. Tilsæt lidt flormelis ad gangen, og skrab kanterne i blenderen, så alt indhold blendes sammen og bliver lidt tykt. Tilsæt æggehviden, og blend massen sammen.
Ælt marcipanen på et bord. Brug ekstra flormelis, hvis marcipanen klistrer. Brug et par dråber vand, hvis marcipanen smuldrer. Ælt marcipanen til en rulle, pak den ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i mindst 1 time.
Skær et låg af toppen på hver bolle med en kniv. Pil lidt af indmaden i den nederste del af bollen ud med en gaffel, og læg det i en skål.<br />
Riv marcipanen på den grove side af et rivejern.
Bland indmaden af bollen, marcipan og mælk sammen til en tyk creme. Fyld hullerne i bollerne med cremen. Pisk fløden luftig, og fyld den i en sprøjtepose med stjernetylle. Sprøjt fløde over marcipanen på hver bolle. Læg låget på bollen, og drys med flormelis.
Tip!
Kan du ikke spise alle semlor på en gang, er det en god idé kun at pynte dem, som du kan spise. Læg de andre boller i en pose i fryseren, og tø op, når du næste gang får lyst til semlor.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk