Sandkage

En klassisk sandkage går du aldrig galt i byen med! Den lækre sandkage bages i en aflang brødform

Sandkage
0-30 min.

(6)

May 30, 2022 af Mathilde BrandtFoto: Peter Kam

Ingredienser

personer

Udstyr

  • 1 lille brødform, 25 x 10 cm

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sandkage er en klassiker på kagebordet. Den er enkel og nem at lave, og så smager den saftigt og skønt. Med få ingredienser får du en sød kage til kaffe – det kræver bare æg, mel, sukker, vaniljesukker og smør.

Ægte gammeldags sandkage – pund til pund-kage

Førhen hed sandkage også pund-til-pund kage, fordi du kan lave den ved simpelthen at blande et pund af hver af de fire hovedingredienser og få et lækkert resultat. Hvis du kaster dig ud i den gammeldags metode, så kan du regne med 150 gram af både æg, mel, sukker og smør – du kan også gange opskriften op, så der bliver rigeligt kage til overs!

Variér den klassiske sandkage

Du behøver ikke gøre noget særligt ud af en sandkage. Den er rigtig lækker, som den er. Du kan pynte kagen, eller kaste dig ud i en af de næsten lige så klassiske varianter af sandkagen:

Sandkage med citron

Her i opskriften tilsættes revet citronskal af én citron i dejen. Det giver en lækker, svampet sandkage med et syrligt tvist. Vil du ikke have citron i, kan du sagtens undlade den del. Du kan også tilsætte citronsaft, hvis sandkagen skal være ekstra syrlig.

Sandkage med kakao – marmorkage

Lige så nostalgisk som sandkage er marmorkagen. Før du kommer dejen i formen, deler du dejen op i to. Kom 2 spsk. kakaopulver i den ene halvdel, og hæld så kakaodej og sandkagedej sammen skiftevis i en franskbrødsform.

Sandkage med nødder

Skal din kage have lidt knas, kan du nemt tilsætte lidt hakkede nødder. Det gør også sandkagen rigtig lækker.

Hvorfor hedder det en sandkage?

Det skaber ofte forundring, når lækker mad hedder noget knapt så appetitligt. En sandkage er bestemt ikke sandet, og slet ikke tør og kedelig, som man måske kommer til at forestille sig. Sandkage hedder simpelthen sådan, fordi den gyldne farve og krummede konsistens kan minde lidt om sand.

Hvor stor er en sandkageform?

Ofte er en helt almindelig brødform perfekt som sandkageform. De fås i mange størrelser. En form der er ca. 25 x 10 cm, er i langt de fleste tilfælde perfekt til opgaven. 

Hvorfor bliver min sandkage tør?

Der kan være flere årsager til, at en sandkage er blevet for tør. Rigtig ofte er der kommet for meget mel i dejen. Det kan også være, at formen er lidt for stor til mængden af dej. Hvis kagen er for tynd, bliver den hurtigere færdigbagt end opskriften foreskriver. På samme måde kan det være, at ovnen er lidt for varm. Prøv at skrue en smule ned for ovnen næste gang, du bager en sandkage.

Måske du også kan li'