Saftig banankage med chokolade

Bag en klassisk banankage med særlig lækker topping, som helt sikkert vil vække glæde hos familie og venner. Den saftige banankage har dejlige skiver af banan, brun farin og mørk chokolade på toppen.

Saftig banankage med chokolade
0-30 min.

(10)

January 12, 2022 af Camilla Zarah LawesFoto: Lars Ranek

Ingredienser

personer

Udstyr

  • 1 firkantet form på 20 x 15 cm eller en rund springform på 22 cm i diameter

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Gode tips til opskriften på nem og svampet banankage

En saftig og svampet banankage er altid et sikkert hit, og her får du vores bedste opskrift på en nem banankage med chokolade. Banankage er en nem kage, som alle kan bage med succes. Den er nemlig altid fyldt med god smag og bliver aldrig tør, og så er den super hurtig at bage, uanset om du bare skal hygge med familien eller have kage med til arrangementer.

Har du overmodne bananer liggende, er det en perfekt undskyldning for at bage banankage. Bananerne må nemlig meget gerne være godt plettede eller helt brune udenpå, når du bruger dem i kage. Så er de ekstra søde og bløde, hvilket kun giver banankagen bedre smag og konsistens.

Skal du købe ind til banankage, kan du med fordel gå efter de efterladte bananer, der ser lidt kedelige ud, for de vil gøre underværker for din kage. Har supermarkedet kun friske, halvgrønne bananer, og skal du bage banankagen nu, så fortvivl ej. Giv bananerne en tur i ovnen med skrald på ved ca. 180°, indtil de er godt brune udenpå og bløde indeni. Lad bananerne køle helt af, inden du skræller dem og moser dem til kagen.

Denne opskrift på banankage har ekstra god banansmag, da vi bruger banan i både kagedejen og toppingen. Er du mere til en mildere banansmag, kan du dog sagtens udelade banan i toppingen og blot lave glasur af chokolade og brun farin.

Skal det være nemt, kan du drysse lidt hakket chokolade eller lægge skiver af pålægschokolade på den nybagte, lune kage, så chokoladen smelter og herefter nemt kan smøres ud med en kniv.

Har du ingen vaniljestang, kan du erstatte det med vaniljepulver eller -sukker.

Banan gør kagen ekstra sød, svampet og saftig. Banankage kan derfor også sagtens holde sig frisk og lækker et par dage, eller bages dagen før, du skal servere den. Opbevar banankagen tildækket ved stuetemperatur.

Bag banankage i forskellige former

Opskriften på banankage bages i en firkantet kageform på 20 x 15 cm eller en springform på 22 cm i diameter, men du kan sagtens lave banankagen i større eller mindre forme. I så fald skal opskriften blot tilpasses, så der er dej nok til formen, og kagen bages i kortere eller længere tid.

Skal du bage banankage til mange, kan du f.eks. fordoble opskriften og bage kagen i en bradepande. Laver du dobbeltportion, skal kagen også bage længere, men ikke dobbelt så lang tid! Bag den en smule længere og tjek, hvornår kagen er færdigbagt med et lille træspyd eller en tandstik.

Banankage som bradepandekage er nem og lækker, hvis du skal have kage med til f.eks. klassens time eller som kollegakage på arbejdet.

Banankage er den ideelle skærekage til familiefester, kagebuffet eller blot til eftermiddagshygge med familien. Skal du servere kagen til en fødselsdag, kan du også lave en banankage-lagkage.

Bag banankagen i en eller flere springforme for at få den flotte, runde lagkageform. Har du flere springforme, hælder du flot 1/3 af dejen i tre forskellige forme og bager, indtil bundene er færdige. Husk, at kagen i så fald skal bage i kortere tid end den oprindelige opskrift, da kagerne bliver mindre, når dejen deles i tre. Har du kun en enkelt springform, kan du bage én stor kage, som du deler i tre skiver, når den er færdigbagt og afkølet. Byg herefter kagen op som en klassisk lagkage med bunde, creme og andet lækkert fyld. Banankage-lagkagen er rigtig lækker, hvis du laver den med chokoladecreme og chokoladestykker. Prøv opskriften her.

Banankage kan også bages i en rugbrødsform og spises i skiver med chokolade, Nutella eller smør og skiver af banan. Bager du banankagen i en rugbrødsform, bliver det ofte kaldt bananbrød, men opskrifterne på bananbrød og banakage er ofte meget ens. Opskrifter på bananbrød er nogle gange lidt sundere med andre typer mel, mindre sukker eller lignende. Men uanset om du kalder det brød eller kage, så smager det godt og kan bages i lige den form, du har.

Sidst men ikke mindst, kan du lave små bananmuffins. De små muffinforme er smarte, hvis du skal have kage med til mange, da den automatisk er portionsopdelt og desuden supernem at have med på farten. Bager du banankage som bananmuffins i stedet, skal du igen være opmærksom på, at de skal bage i kortere tid, da dejen fordeles i mindre forme. Skal du bage bananmuffins, skal du følge opskriften her.

Topping til banankage

Smeltet chokolade er en klassiker, når det kommer til topping på banankag, men mulighederne er mange! Toppingen gør både kagen mere snasket og er en god mulighed for at kombinere lækre smage, der passer godt til banan. Få inspiration til lækker topping herunder.

Giv banankagen ekstra smag - Variationer af banankage

Banan er uden tvivl hovedingrediensen, som giver dejen til banankage lækker smag, men du kan også tilsætte andre ingredienser, der går godt til banansmagen og giver kagen ekstra smag. Du kan f.eks. tilsætte nødder, der giver et sprødt knas til den bløde kage eller marcipan, der gør banankagen ekstra sød og svampet. Få mere inspiration herunder.

  • Hakkede nødder og chokolade
  • Kakao eller smeltet chokolade for en lækker chokolade-banankage eller en marmorkage med banan.
  • Appelsin eller kokos for et eksotisk tvist
  • Tørrede frugter og bær såsom tranebær eller dadler
  • Friske bær f.eks. blåbær

Kan banankage fryses?

Banankagen kan nemt fryses, hvis der mod forventning skulle være rester. Skal du fryse banankage, er det dog bedst, at den ikke har fået topping på endnu – især hvis du bruger smørcreme eller creme baseret på fløde.

Du kan med fordel skære banankagen ud i mindre stykker, inden du fryser den. Så kan du nemt tage et par stykker op efter behov. Det gode ved banankage er, at den ikke bliver tør, hverken når den opbevares ved stuetemperatur, eller når den fryses. Når du skal spise kagen fra frost, skal den blot tø langsomt op i køleskabet og tages ud til stuetemperatur, kort inden den skal spises. Skal det være ekstra lækkert, kan du lune banankagen i ovnen og toppe den med chokolade – så er den næsten som nybagt!

Hvorfor er bananer gode i kage?

Bananer – især de overmodne af slagsen – har en skøn, naturlig sødme og blød konsistens, som er perfekt til sødt bagværk. Bananens søde smag og bløde konsistens bliver nemlig direkte overført til kagen, og resultatet er en superlækker, svampet kage, der ikke bliver tør.

Bananer kan desuden bruges til meget andet end kager. Den søde smag er især populær i bananpandekager, og du kan også lave bananvafler.

Det er også oplagt at bruge søde, overmodne bananer, hvis du gerne vil lave sundere alternativer til kager og andre snacks. Banankager kan sagtens bages i en sukkerfri udgave, hvor man blot bruger det naturlige frugtsukker i banan og f.eks. dadler til at søde kagen med. Prøv en opskrift her.

Bananens sødme kan også bruges til at lave andre sundere snacks. Du kan f.eks. bruge bananer til at lavere sundere havregrynssmåkager, sundere romkugler med bananer og dadler eller bruge frosne bananer til at lave nicecream.


Måske du også kan li'