Rullepølse

10. oktober 2022 af .

Foto: Carina Krüger

Hjemmelavet rullepølse, hvor du selv bestemmer krydderimængden og fedtindholdet, er så meget bedre, end den du køber! Rullepølsen kan selvfølgelig fryses.

Bemærk
Køletid: Mindst 3 dage.

Ingredienser

Sådan gør du

Skær slaget til, så det danner en pæn firkant og er ensartet tykt. Hak løget fint. Bland salt, krydderier og løg og fordel det jævnt over slaget.
Rul slaget sammen til en stram roulade. Hold pølsen sammen med kødnåle, og snør den med kødsnor.
Kog saltlagen op, og afkøl den. Læg rullepølsen i en beholder, der kan tåle saltlage (glas, plast eller porcelæn),og hæld den over. Læg låg på, og stil den i køleskabet 2-4 dage.
Tag pølsen op, og tør den af. Læg pølsen i en gryde, og dæk den akkurat med vand. Kog den ved svag varme ca. 1 time. Tag pølsen op, og lad den hvile ½ time.
Læg rullepølsen i pres i en rullepølsepresse (se tip, hvis du ikke har en presse). Pres pølsen ca. 24 timer i køleskabet, men ikke for meget, mens den er varm, når pølsen er kølet af, kan presset øges.

Tip!

Hvis du oplever, at din rullepølse skrider og har svært ved at holde formen, kan du næste gang tilføje gelatineplader inde i pølsen. De får rullepølsen til at sætte sig.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Rullepølsen – det er faktisk ikke så svært

Hvis dine gæster skal forkæles lidt ekstra, kan du kaste dig ud i en hjemmelavet rullepølse til julefrokosten. Det er en langsommelig proces, men der er også noget særligt ved at lave tingene fra bunden, og dine gæster vil uden tvivl kunne smage forskel fra den, de plejer at finde i supermarkedets køledisk. Selv om det kan lyde som et lidt uoverkommeligt projekt, er det faktisk ikke så svært at lave din egen rullepølse. Det meste af tiden passer den nemlig sig selv.

Hvilke krydderier kan jeg tilsætte min rullepølse?

I opskriften her anbefaler vi salt, peber og allehånde, men en hjemmelavet rullepølse lægger også op til, at du tilsætter lige de smagsgivere, du selv ønsker. Andre oplagte krydderier, du kan bruge, er nelliker, timian, paprika og muskatnød, ligesom du også kan tilføje friskhakket persille, hvidløg og skalotteløg. Hvis du er til det, kan du også tilsætte øl til det vand, som rullepølsen skal koges i. Det giver en skøn og afbalanceret smag til pølsen. 

Hvad er et svineslag?

Rullepølse laves af et såkaldt slag, som er betegnelsen for den bagerste del af brystet på en gris. Som en bonusinfo er det samme udskæring, der bruges til den italienske rullesteg, porchetta. Inden slaget kan bruges til rullepølse, skal det afpudses for fedt, svær og ben og skæres til en firkant. Hvis du ikke er en haj til at afpudse kød, kan slaget købes klar til rulning ved de fleste slagtere. 

Behøver man en rullepølsepresse for at lave rullepølse?

Nej. Selv om en rullepølsepresse er et handy redskab, er det nok ikke lige det, de fleste af os har liggende forrest i køkkenskabet. I stedet for at fare ned i butikken efter en presse kan du benytte to kageforme og noget snor. Læg rullepølsen i den ene form, og placer den anden form ovenpå med bunden nedad. Bind snor omkring, og læg eventuel noget tungt i den øverste kageform – og voila, et styks hjemmelavet rullepølsepresse. Et godt tip er at lægge rullepølsen i en stegepose, inden den lægges i pressen. På den måde undgår du en masse fedteri og gør rengøringen nemmere. 

Hvor længe kan rullepølsen holde sig?

Når den først er færdig, kan rullepølsen holde op til halvanden uge i køleskabet. Hvis der ikke er udsigt til, at du får spist det hele inden, kan den sagtens fryses ned. 

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar