Rugbrød med kerner
Et nemt rugbrød uden surdej. Den syrlige smag, som klæder rugbrød, frembringes alligevel ved at røre cremefraiche i dejen.

0-30 min.
(3)
31. maj 2018 af Timm VladimirFoto: Columbus Leth
Bemærk:Hævetid: 2 timer. Bagetid: 1 time og 15 minutter.
Brødet skal laves over et par dage.
Ingredienser
stk.
Dag 1
- knækkede rugkerner
- 200 g
- hørfrø
- 200 g
- solsikkekerner
- 200 g
- vand
- 7 dl
Fordej
- gær
- 5 g
- vand
- 4 dl
- cremefraiche 18 %
- 2½ dl
- rugmel
- 600 g
Dag 2
- salt
- 30 g
- rugmel
- 200 g
- brændt maltmel
- 2 spsk.
- vand
- ½ dl
Udstyr
- to rugbrødsforme
Sådan gør du
Dag 1
Sæt rugkerner, hørfrø og solsikkekerner i blød i vand i en stor skål, og dæk skålen med et viskestykke. Lad det stå på køkkenbordet til næste dag.
Fordej
Rør gæren ud i vandet, og tilsæt cremefraiche og rugmel. Rør dejen godt sammen til en tyk grød, og lad den stå på køkkenbordet til næste dag.
Dag 2
Rør de udblødte kerner og fordej sammen i den store skål.
Rør salt i, og tilsæt rugmel og evt. brændt maltmel. Tilsæt evt. en smule ekstra vand, hvis dejen er så tyk, at du ikke kan røre den ordentligt sammen.
Fordel dejen i rugbrødsforme, så formene er ²⁄₃ fyldt. Lad dejen hæve i ca. 2 timer, til den er hævet op til kanten.
Bag rugbrødene i en 180° varm ovn i 60-75 minutter, til de har en centrumstemperatur på 97°-98° (mål temperaturen med et stegetermometer).
Tag rugbrødene ud af ovnen, og vend dem straks forsigtigt ud af formen. Afkøl på en bagerist.
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Vælg det ønskede antal stjerner