Annonce

Risotto med Grana Padano og pancetta

Risotto med Grana Padano og pancetta
31-60 min.

(0)

December 1, 2021 af AnnonceFoto: Columbus Leth

En cremet risotto er noget af det bedste, vi ved – og et stykke stegt pancetta på toppen gør den bestemt ikke ringere!

Oprindeligt stammer risottoen fra Italien, men vi har for længst opdaget den skønne risret herhjemme, og den findes i alverdens udgaver med forskellige ingredienser og topping. Den er et sikkert hit, når du skal planlægge aftensmad både til hverdag og fest. Samtidig er det en nem ret at lave – du skal bare have tid til at stå og røre rundt.

Herunder får du den klassiske italienske risotto serveret med et stykke stegt pancetta, svampe og Grana Padano-ost toppet med sprøde rosenkålsblade og masser af høvlet Grana Padano. Laver du risotto op til jul, kan du give den et julet tvist ved at tilberede pancettaen med julens krydderier, for eksempel kanel, nelliker og kardemomme.

Historisk ost

Grana Padano er en hård og salt ost, som smager mildt og cremet, og som du sikkert har spist som snack for sig selv eller revet oven på diverse madretter. Grana Padano-osten stammer helt tilbage fra år 1135, hvor den først blev lavet på et kloster syd for Milano. Munkene på klosteret kaldte den ”caseus vetus”, som er latin for ”gammel ost”.

Den fik dog hurtigt et andet navn af italienerne, der ikke talte latin, nemlig ”formaggio de grana”, som betyder ”grynet ost” – eller bare ”grana”. Navnet Padano kommer fra det geografiske område, som osten har oprindelse i, nemlig Val Padana, også kaldet Po-sletten, i Norditalien.

For at kunne kalde sig Grana Padano, skal osten lagre i mindst ni måneder. Er den lagret mellem ni og 16 måneder, er den blødere og mindre grynet end de Grana Padano-oste, der har haft mere tid til at modne. Du kan kende den let modnede Grana Padano på den lysegule farve. Den er perfekt som en let snack eller kan bruges som topping, i saucer og gratiner og på salat eller carpaccio – eller selvfølgelig i en klassisk italiensk risotto.

Mulighederne er mange! Her får du opskriften på den dejligste risotto med Grana Padano-ost, svampe og stegt pancetta, som kan nydes hele af året. Buon appetito!

GRANA PADANO

Den unikke Grana Padano fremstilles udelukkende af delvist skummet mælk fra produktionsområdet på Po-sletten. Håndværksmestrene, der fremstiller osten, tager sig omhyggeligt af hver enkelt ost, som lagres i mindst ni måneder. Hver eneste ost skal bestå en række strenge kvalitetstests udført af særligt udpegede kontrollanter, før den brændemærkes med det velkendte mærke. Resultatet er en karakteristisk og smagfuld ost, der indeholder alle de gode næringsstoffer fra mælk, særligt calcium, selvom den er laktosefri.


Powered by Froala Editor

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Tip!

Skal der spares lidt på budgettet, så skift risottorisene ud med grødris. De smager meget ens og er billigere.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Måske du også kan li'