Risalamande med appelsinsauce
3. januar 2022
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Betina Hastoft
Den traditionelle kirsebærsauce er her skiftet ud med en julekrydret appelsinsauce, men risalamanden er klassisk og helt efter bogen.
Ingredienser
Sådan gør du
Bring ris og vand i kog i en gryde. Lad det koge under omrøring i 2 minutter. Hæld mælk og salt i gryden, og bring det hele langsomt i kog igen. Skru ned til helt lav varme, når grøden koger, og læg låg på gryden. Lad grøden småkoge i ca. 50 minutter, og rør i den flere gange undervejs, så den ikke brænder på. Tag gryden af varmen, og afkøl grøden i gryden.
Hæld kogende vand over mandlerne i en skål, og lad dem stå i 10 minutter. Kassér vandet, hæld en ny portion kogende vand over mandlerne, og lad dem stå i 5 minutter. Smut mandlerne, og tør dem i et rent viskestykke. Gem 1 hel mandel, hvis der er mandelgave, og hak resten af mandlerne groft.
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mas dem sammen med flormelissen.
Pisk fløden til skum i en skål med en elpisker. Rør vaniljeflormelis, hakkede mandler og halvdelen af flødeskummet i den kolde risengrød, så den bliver blød. Vend herefter resten af flødeskummet i, indtil risalamanden er let og luftig. Smag risalamanden til med evt. mere flormelis og lidt portvin. Sæt risalamanden på køl indtil servering.
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mas dem sammen med lidt af sukkeret.
Kom vaniljekorn, sukker, den tomme vaniljestang, kanelstang, stjerneanis og nelliker i en gryde sammen med appelsinsaft. Kog saften op, og lad det småkoge uden låg i 10-15 minutter, så det koger en smule ind og tykner let. Tilsæt appelsinlikør, og kog i yderligere 2 minutter.
Hæld appelsinsaucen gennem en finmasket si, så de hele krydderier og vaniljestangen sigtes fra. Hæld appelsinsaucen på et rent og skoldet glas, og opbevar den på køl indtil servering. Appelsinsaucen kan både serveres kold og lun.
Hak de brændte mandler groft, og drys dem over risalamanden. Servér med kold eller lun appelsinsauce, og pynt evt. med rød skovsyre.
Tip!
Skal det gå lidt hurtigere, kan du anvende færdigkøbt appelsinsaft. Sørg så vidt muligt for at købe en variant, der består af 100 % ren frugtsaft.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk
Se også: Klassisk risalamande