Ribsgelé

10. oktober 2022 af .

Foto: Bjørn Jakobsen

Ribsgelé er især populært i julemad, da den søde og syrlige gelé giver et godt modspil til den fede mad.

Ingredienser

Sådan gør du

Rens bærrene, og læg dem i en gryde. Tilsæt vand, og bring forsigtigt blandingen i kog. Lad ribsene småkoge ved lav varme i 10 minutter. Tag gryden af varmen. Afkøl let.
Placér en finmasket si over en ren gryde, og hæld ribs og saft over i sien. Lad ribsene dryppe godt af.
Bring gryden med den siede ribssaft i kog (der er ca. 2½ dl ribssaft). Rør gul Melatin i, og lad blandingen koge i 1 minut. Tilsæt først nu sukkeret, og lad det koge kort op igen.
Hæld straks geléen på små, helt rene glas. Sæt låg på. Opbevar geléen på køl.

Tip!

Ved at lade saft og bær løbe gennem en si i stedet for et klæde får geléen en lidt grovere struktur.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Sådan laver du ribsgelé

En sød og syrlig ribsgelé er lækkert tilbehør til julemaden, men den kan også serveres resten af året til fed mad, der trænger til et syrligt pift. Derudover er ribsgelé og genial som smagsgiver i sauce. Her får du vores bedste tips til geléen.

Hvorfor er min ribsgelé ikke stiv?

I nogle opskrifter laves ribsgelé udelukkende af ribs, vand og sukker. Vi tilsætter dog lidt melatin, som er geleringspulver med konserveringsmiddel, som gør geléen tilpas stiv. 

Melatin bruges oftest, når man laver marmelade eller gelé af frugt, der ikke indeholder så meget pektin. Pektin er et fiber i frugt og bær, som er et slags naturligt stivelsesmiddel. Indholdet af pektin i ribs er egentlig højt nok til at lave geléen uden melamin, men niveauet er højst i umodne ribs, så jo mere modne de er, jo mere nødvendigt bliver det med melatin. Brug derfor melatin, hvis du vil være sikker på, at din ribsgelé bliver stiv nok. 

Kan man koge ribsgelé op igen?

Har du ikke brugt melamin, og er din ribsgelé blevet for tynd, kan du sagtens koge den op igen og tilsætte lidt melatin.

Hvornår er ribs i sæson?

Ribs har en ret kort sæson, som ligger sidst i sommerperioden. De røde ribs er modne i juli og august, så hvis du vil lave ribsgelé til jul, så frys dem ned og gem dem. Alternativt kan du lave geléen og gemme den.

Hvor længe kan ribsgelé holde sig?

Ribsgelé har en holdbarhed på 4-6 måneder, så du kan sagtens lave din gelé i sensommeren og gemme den til jul, hvis du vil servere den som tilbehør til julemaden. Holdbarheden forlænges jo bedre hygiejne du har, når laver geléen – sørg for at skolde glassene, inden du hælder geléen i.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar