Rabarbersaft

En god grundopskrift på rabarbersaft, der kan bruges i is, kager og drinks eller drikkes fortyndet med vand eller danskvand.

Rabarbersaft
0-30 min.

(8)

January 28, 2022 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Betina Hastoft

Ingredienser

flaske

Sådan gør du

Tip!

Smag ufortyndet rabarbersaft til med gin, danskvand, citronsaft og knust is, så har du dig en forfriskende sommerdrink.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

hjemmelavet rabarbersaft – Sådan gør du

Rabarbersaft er den lækreste tørstslukker, når solen bager, og graderne stiger. De røde stængler er med deres søde og syrlige smag nemlig perfekte til hjemmelavet saft – og når de får selskab af vanilje og citron, er der ikke et øje tørt.

Nem hjemmelavet saft med rabarber

Det er supernemt at lave hjemmelavet saft, da grundopskriften kun kræver tre ingredienser – rabarber, sukker og vand. Ingredienserne skal blot blandes i en gryde, koges sammen i nogle minutter og herefter hældes på flaske. Så har du den skønneste saft, som kan bruges til drinks, kager, desserter eller endda dressinger.

Hjemmelavet rabarbersaft er oplagt at lave i foråret og om sommeren, hvor du kan få friske rabarber fra haven eller supermarkedet, men du kan også fryse rabarberne ned og lave saft senere på året.

Den søde, røde saft med rabarber kan også koges yderligere ind, så den bliver til en tykkere og sødere rabarbersirup. Brug rabarbersiruppen i drinks, på is eller i en dressing med olie, salt, sennep og citron.

Rabarbersaft med citron og vanilje

Det kan være svært at finde den rette balance mellem sødt og surt, når man laver hjemmelavet saft med rabarber. I denne opskrift på rabarbersaft har vi tilføjet to ingredienser, der skaber den perfekte søde og friske rabarbersaft, nemlig citron og vanilje.

Når du laver saft med rabarber, skal der noget sødme til, for selvom de røde stængler har en skøn smag, er de også godt syrlige. Opskriften på rabarbersaft kræver en god mængde sukker, som desuden også er med til at konservere saften, så den holder længere.

Forruden sukker kan du hjælpe sødmen godt på vej med vanilje, hvis aromatiske smag går godt til den syrlige rabarber. Du får den bedste smag, hvis du laver saft med en vaniljestang, men alternativt kan du også bruge 1 tsk. vaniljesukker eller -pulver.

Der skal som sagt en del sukker til at neutralisere den lidt bitre, sure bismag, som rabarbere har. Det resulterer i en ret sød saft. Denne søde saft kan du dog nemt gøre mere frisk og læskende ved at lave rabarbersaft med citron. Citronen tilføjer en dejlig parfumeret syrlighed til rabarbersaften, som gør den frisk og læskende.

Rabarber, vanilje og citron er således hovedrollerne i opskriften på hjemmelavet rabarbersaft, men du kan også variere saften med andre frugter, bær eller krydderier. Du kan f.eks. smage rabarbersaften til med stjerneanis eller undlade vanilje og citron og blot lade rabarbersmagen stå helt for sig selv. Du kan også koge rabarbersaften med andre bær, som jordbær, hindbær eller ribs.

Rabarbersaft blandingsforhold

Her får du en opskrift på koncentreret rabarbersaft, som skal blandes op med vand, danskvand eller lignende form for væske. Blandingsforholdet for saften er 1:1, altså halvt saft og halvt væske, men du kan altid smage dig frem og tilføje mere eller mindre saft til blandingen, alt efter hvor kraftig du vil have din saft.

Hvis du blander rabarbersaften med almindelig vand eller danskvand, smager den kraftigt igennem, så her passer blandingsforholdet 1:1, medmindre du elsker en tynd eller meget stærk saft. Bruger du derimod rabarbersaften til drinks, hvor saften blandes med andre drikkevarer, der allerede har smag eller noget, der allerede er sødt, skal blandingsforholdet måske justeres lidt ned.

Sidst men ikke mindst kan blandingsforholdet justeres alt efter, hvor intens den hjemmelavede rabarbersaft er blevet. Smagen af den koncentrerede saft afhænger af, hvilken rabarbersort, der er brugt, og i den forbindelse også, hvor meget sukker, der er i rabarbersaften.   

Rabarber til saft

Vidste du, at rabarber faktisk er en grøntsag? Mange ser den nok som en frugt, men de lange stængler hører til i grøntsagskategorien. Ligesom med så mange andre frugter og grøntsager, findes der mange forskellige sorter, som varierer lidt i farve og smag.

Rabarberstængler kan både være helt mørkerøde eller mere grønlige i farven, og alle sorterne kan spises, hvis blot de tilberedes først. De grønnere rabarbere er ofte mere syrlige end de mere røde, så du skal muligvis tilsætte mere sukker til opskriften, hvis du bruger de grønne rabarber til saft.  

Du kan vælge rabarbersorter ud fra, hvor syrlig eller sød, du kan lide din saft. Jorbærrabarber har f.eks. en flot rød farve og en sødere smag end vinrabarber. Spangsbjerg er også en klassisk rabarber, der er god til saft.

Rabarber består primært af vand, og de røde stængler er egentlig ret sunde i sig selv. Rabarber indeholder blandt andet C-vitaminer, som er gode for immunforsvaret. Til gengæld er rabarbere meget sure, hvis de spises alene, og du må heller aldrig spise rabarber rå, da de er giftige.

Se også: Klassisk rabarberkompot med vanilje

Rabarber skal altid tilberedes, inden de spises og grundet syrligheden, kræver de en del sukker, før du får den gode rabarbersmag frem.

Rabarber indeholder oxalsyre, men mændgen af oxalsyre varierer i de forskellige rabarbersorter. Bruger du en rabarbersort med højt niveau af oxalsyre, som Canada Red eller Rosara, kan du tilsætte nonoxal, som neutraliserer syren, til rabarbersaften. Bruger du derimod en rabarbersort med lavt indhold af oxalsyre, som jordbær- eller vinrabarber, kan du sagtens udelade nonaxal.

Hvor længe kan hjemmelavet saft holde sig?

Rabarbersaft holder sig i 2-3 uger i køleskabet. Husk at skolde flaskerne, inden du hælder saften på, så der ikke kommer unødige bakterier i. Hvis du vil have saften helt klar, kan du hælde den igennem et rent klæde, inden du hælder den på glassene. Saften smager dog også skønt ufiltreret.

Kan man fryse rabarbersaft?

Du kan sagtens fryse rabarbersaft ned, hvis du har lavet en stor portion og gerne vil kunne drikke et glas sommer året rundt. Smagen aftager en lille smule over tid, men saften smager stadig skønt.

Sørg for at fryse saften i en frostegnet beholder. Vær opmærksom på, at ikke alle glas- og plastikflasker er velegnede til fryserens minusgrader og risikerer at springe. Du kan også bare hælde saften i en frysepose.

TIP: Frys saften i isterningeposer, så du nemt kan lave et enkelt glas saft, når lysten melder sig eller tage en passende mængde op til en kande. Rabarbersaften kan også blandes op med lidt ekstra væske og derefter hældes i isforme. Så kan du nyde en frisk, læskende, hjemmelavet rabarberis på en varm sommerdag eller til dessert.

Kan man fryse friske rabarber?

Rabarber kan sagtens fryses. Skær dem gerne i stykker, inden du lægger dem i fryseren, så er de nemmere at håndtere, når du tager dem op. Du behøver ikke at blanchere dem inden brug, så frys bare rabarberne friske. Du kan nemlig godt bruge frosne rabarber til din rabarbersaft.

Har du rabarber i haven, som du ikke når at bruge, kan du skære dem i mindre stykker og opbevare dem i fryseren, til safttrangen melder sig. Har du derimod ikke selv rabarber i haven, kan du også købe poser med frosne rabarber i velassorterede supermarkeder.

Rabarbersaft til drinks

Den sød-syrlige saft smager skønt i drinks og cocktails, og så giver den røde saft med rabarber en flot og festlig farve. Du kan f.eks. blande det op med danskvand eller bobler og servere en sommerlig velkomstdrink med rabarbersmag. Rabarbersaften kan også bruges til disse lækre drinks: 

Måske du også kan li'