Persillesovs
Der skal ikke spares på smørret, når der skal persillesovs på bordet! Den sommerlige sovs er en klassiker, når menuen står på stegt flæsk og nyfangede rødspætter, men den kan også serveres til krebinetter eller kylling.
(6)
Ingredienser
Sådan gør du
Tip!
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
GODE TIPS TIL OPSKRIFTEN PÅ PERSILLESOVS
Nogle kan lide den tyk, og andre kan lide den lidt tyndere. Men de fleste elsker dog en god opbagt sovs med persille. Der findes utallige gode husmortip i det ganske danske land, når der skal laves gammeldags danske sovs. Nogle familier har endda nedarvede traditioner, når det kommer til at lave alverdens sovse – og persillesovs er ingen undtagelse. Eftersom at stegt flæsk med persillesovs er udnævnt til dansk nationalret, er der også mange holdninger til, hvordan den ægte opskrift på persillesovs ser ud. Her har du vores bedste udgave.
Hvad får man persillesovs til?
Det er de helt klassiske danske retter, som du kan spise persillesovs til. Eksempelvis kan du spise persillesovs til:
- Krebinetter
- Stegt flæsk
- Rødspætter
- Det er også sommerligt og lækkert at få persillesovs til helstegt kylling.
Persillesovs er det perfekte tilbehør til stegt flæsk - men du kan sagtens bruge den sommerlige sovs til andet slags kød og fisk.
Opbagt sovs med persille
En opbagt sovs består af en melbolle, som laves af smør og mel, der jævnes med mælk eller stegesky. Derefter kan du smagsætte den, som du vil, eller servere den som den er. Alt efter, hvor meget mel du bruger, kan sovsen blive tyk eller tynd. Men bliver den for tynd, kan du tilføje lidt jævning, og bliver den for tyk, kan du altid bruge lidt mere mælk, indtil den har den rette konsistens.
En klassisk persillesovs laves af den opbagte sovs smagt til med masser af friskhakket persille, salt og peber. Du kan dog også købe persille på frost, så du altid har til en god sovs. Har du en rest frisk persille tilovers, kan du også hakke det og fryse det til en anden god gang.
Må persille genopvarmes?
Det er en myte, at du ikke må genopvarme spinat og persille. Hvis krydderurterne (der er blevet grundigt skyllet) har været tilsat fra starten, og er kogt med under tilberedningen, er de jordbakterier, der evt. måtte være på de rå planter, blevet dræbt under opvarmning. Så du kan sagtens genopvarme saucen eller retten, såfremt den er nedkølet korrekt.
Er krydderurterne blevet drysset på den færdige ret, skal du huske at varme retten godt igennem, før du køler den ned til næste dag. Læs mere om genopvarmning af mad her.
Fedtfattig persillesovs
Lad os bare være ærlige – persillesovs rimer på smør. Men hvis du skulle ønske en fedtfattig version, kan du starte med at erstatte smørret med bouillon, og dertil bruge skummetmælk og meljævning. Bouillon giver smagsnoter, som kan erstattet noget af den fyldighed, som smørret ellers ville give.
Frisk persille eller frossen persille?
Persillesovs smager allerbedst når persille er i sæson. Så smager den ekstra kraftigt og farven er ligeså. Du kan også godt købe persille på frost, så har du altid til en omgang persillesovs.