Peberkager

28. oktober 2022 af .

Foto: Pernille Enoch

Peberkager med glasur kan spises som almindelige småkager, men de kan også hænges op og bruges som (spiseligt) julepynt.

Bemærk
Hviletid: 1 time

Ingredienser

Udstyr

Udstikkerforme
1 sprøjtepose med lille rund tylle

Sådan gør du

Varm smør, farin og sirup op i en gryde under omrøring, til det er smeltet og ensartet. Lad det køle lidt af.
Riv skallen af appelsinen. Bland mel med hjortetaksalt, krydderier og appelsinskal i en skål. Tilsæt smørblandingen og æg, og ælt det hele sammen til en ensartet og blank dej.
Pak dejen ind i husholdningsfilm, og opbevar den på køl i 1 times tid inden brug.
Tænd ovnen på 180°. Rul dejen ud med en kagerulle i 4-5 mm’s tykkelse på et meldrysset bord.
Udstik forskellige figurer, læg dem på bageplader beklædt med bagepapir, og prik evt. et hul med en strikkepind, hvis de skal kunne hænge. Bag dem i ovnen i 7-9 minutter, til de er gyldenbrune. Afkøl på en bagerist.
Rør æggehvide sammen med flormelis og en smule eddike. Fyld glasuren i en sprøjtepose med lille rund tylle, og dekorér peberkagerne.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Sådan laver du peberkager

Peberkager er ikke så meget anderledes end andre julesmåkager – der er ingen dikkedarer i opskriften, som er utroligt nem at følge, så kast dig endelig ud i det. Alligevel har vi samlet en håndfuld gode råd til peberkagerne herunder.

Peberkager udstukket i former

Når du laver peberkager, skal du rulle dejen ud og udstikke småkagerne i små julede figurer og ikke skære skiver af dejen til småkager, som i andre småkageopskrifter.

Du kan få udstikkere i forskellige former i de fleste køkkenforretninger, og i julemånederne har større supermarkeder også nogle på hylderne. Kan du ikke skaffe udstikkere, kan du dog sagtens skære dejen ud i et mønster med en kniv. Et hjerte er f.eks. et rimeligt nemt mønster at skære ud.

Hvad smager peberkager af?

Peberkager er tynde og sprøde og smager dejligt krydret. De er ikke stærke af peber, som navnet indikerer, men peberen refererer faktisk bare til den krydrede smag, som kommer fra kanel, ingefær og nelliker. 

Forskellen på brunkager og peberkager

I gamle dage hed brunkager peberkager, fordi de dengang indeholdt peber. I dag er der hverken peber i brunkager eller peberkager, og de to småkager minder da også en del om hinanden. Peberkager er dog uden nødder. Få vores bedste opskrift på brunkager her.

Hvilken glasur er bedst?

I videoen ovenover får du 3 måder at lave glasur på. Her i opskriften bruger vi æggehvider og flormelis til glasuren, da den er tykkere og derfor nemmere at lave et mønster eller skrive med. Du kan godt bruge flormelis og vand, men det giver en tyndere glasur, der er lidt sværere at arbejde i detaljerne med.

Du kan også fylde hele småkagen med glasur som på billedet her:

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar