Påskeæg

25. februar 2022 af .

Foto: Betina Hastoft

Findes der noget bedre end at sætte tænderne i et stort, hjemmelavet marcipanbrød? Vores påskeversion er nem at lave og smager af pistacie, lime og nougat.

Bemærk
Afkøling: Mindst 1 time.

Ingredienser

Udstyr

1 sukkertermometer
1 engangssprøjtepose eller sprøjtepose med lille rund tylle

Sådan gør du

Blend pistacienødderne til fint mel i en blender eller foodprocessor. Riv limeskallen fint, og pres saften ud af limefrugten.
Ælt marcipan, pistaciemel, limeskal og limesaft sammen med hænderne til en fast masse. Vil du have en klassisk version undlader du bare pistacie og lime.
Skær nougaten i mindre stykker, og tril dem til kugler. Del marcipanmassen i lige store stykker, og tril dem til ovale påskeæg med en kugle nougat i midten. Sæt dem på køl i 30 minutter.
Hak mælkechokoladen fint. Smelt ⅔ af chokoladen i en glasskål over vandbad. Tilsæt resten af chokoladen lidt ad gangen. Rør i chokoladen, til den smelter sammen med den smeltede chokolade.
Tag påskeæggene ud fra køl. Overtræk dem med tempereret mælkechokolade ved at sætte påskeægget på en gaffel over skålen med chokolade og hælde chokoladen over med en ske, til ægget er helt dækket.
Sæt påskeæggene over på et fad med bagepapir, efterhånden som de bliver færdige. Lad chokoladen størkne, og sæt dem evt. på køl.
Hak pistacienødderne fint. Hak den mørke chokolade fint, og smelt den i en skål over vandbad eller i mikrobølgeovnen. Hæld den i en engangssprøjtepose, og klip et meget lille hul i spidsen af posen.
Dekorér påskeæggene med striber af mørk chokolade. Drys straks med finthakkede pistacienødder, inden chokoladen størkner. Opbevar påskeæggene på køl indtil servering. De kan holde sig på køl i op til 1 uge.

Tip!

Brug gerne iranske pistacienødder, som har en ekstra flot og intens grøn farve.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Sådan laver du påskeæg

Du kender helt sikkert de klassiske påskeæg med marcipan og nougat, som kan købes op til påske, men har du prøvet at lave dem selv? Det er faktisk rigtig nemt! Her i opskriften har de smag af pistacie og lime, men hvis du vil have en helt klassisk udgave, kan du bare undlade begge dele og nøjes med marcipan og nougat overtrukket med chokolade. Herunder har vi samlet de bedste tips og tricks til hjemmelavede påskeæg.

Hvordan laver man et påskeæg?

Her i opskriften får marcipanen smag af pistacie og lime, men du kan sagtens undlade begge dele og springe direkte til trin 3, hvis du vil have en helt plain version.

Synes du, at pistacie og lime lyder lækkert, så se trin-billederne herunder. Det er slet ikke så svært. Du skal bare blende nødderne til nøddemel samt rive limeskallen fint og presse saften ud af limefrugten. Derefter blander du det hele med marcipan og triller marcipanen til ovale påskeæg med en kugle nougat i midten. Inden påskeæggene overtrækkes med chokolade, skal de på køl i en halv time.

Hjemmelavet marcipan

Har du mod på det, kan du faktisk også lave din egen marcipan. Du skal bare bruge mandler og sirup. I videoen længere oppe kan du se, hvordan du gør.

Påskeæg overtrukket med chokolade

Når du skal overtrække dine påskeæg med chokolade, skal chokoladen gerne have den rette temperatur, så chokoladen får det velkendte knæk, når du tager en bid. Herunder får du en guide til tempereret chokolade, men det skal også siges, at påskeæggene stadig smager godt, hvis du ikke helt lykkes med chokoladetempereringen.

Sådan tempererer du chokolade

Hak mælkechokoladen fint. Hæld ca. ⅔ af chokoladen i en glasskål. Smelt chokoladen over vandbad, til den når en temperatur på 45° (brug et sukkertermometer). Tag glasskålen af vandbadet, og tilsæt resten af mælkechokoladen lidt ad gangen. Rør i chokoladen, til den smelter sammen med den smeltede chokolade. Stil skålen i et koldt vandbad, til temperaturen når ned på 27°. Sæt så skålen tilbage i et varmt vandbad, til temperaturen når op på 30°-31° – brug igen et sukkertermometer. Temperaturen må IKKE overstige 31°. Nu er chokoladen tempereret og klar til brug.

Når chokoladen har den rette temperatur, kan du overtrække marcipanen med den. Lad chokoladen størkne, og pynt dem så med chokoladestriber og pistacie eller hvad end du har lyst til. Lidt krymmel, glimmer eller lakridspulver er også fint. 

Hvorfor spiser man påskeæg?

Påskeæg er et billede på opstandelsen. Det samme gælder, når man pynter æg med maling op til påske. Et æg ser livløst ud udenpå, men indeni gemmer det på nyt liv, ligesom Jesus påskemorgen genopstod.

 

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar