Pandekager
Mhm, pandekager! Her får du en genial grundopskrift på pandekager, der sikrer sprøde og lækre pandekager hver gang!
(7)
Ingredienser
Sådan gør du
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Gammeldags pandekager – nemme, lækre og hurtige
Her er vores helt klassiske opskrift på gammeldags pandekager, som er både lækre, nemme og hurtige at lave, når pandekagesulten melder sig. Pandekager er et evigt hit hos både store og små – måske fordi de er så nemme at lave, så de er et sjovt og hyggeligt bageprojekt for både børn og voksne.
Pandekagen er en utrolig simpel kage, som kan laves når som helst og serveres til både morgenmad, eftermiddagshygge og dessert. Der er to vigtige elementer, når man vil lave gode pandekager – pandekagedejen og pandekagefyldet. Så dem får du tips og tricks til her!
Se også: Pandekager uden æg
Opskrift på klassisk pandekagedej – tips til perfekte pandekager
Pandekagedejen består af ingredienser, man næsten altid har i hjemmet, nemlig mel, mælk, æg, sukker og smør. Selvom grundopskriften på pandekager er nem, er der alligevel nogle ting, der er godt at vide, hvis du vil lave de bedste pandekager.
Når de kommer til at lave de perfekte, tynde pandekager, er pandekagedejen altafgørende, så her får du de 5 bedste tips til at lave en god, hurtig pandekagedej til tynde og lækre pandekager.
1. Undgå klumper i pandekagedejen
En god pandekagedej skal være glat, luftig og uden klumper! Du undgår, at pandekagedejen klumper ved at piske mælken i melbladningen lidt ad gangen. Det giver i starten en lidt tyk pandekagedej, hvor det er lettere at få mel og mælk til at blande sig. Herefter kan du tilsætte resten af mælken og nemt piske det sammen til en tynd, glat pandekagedej helt uden klumper.
Skal du lave lynhurtige pandekager, kan du også blande alle ingredienserne og lave pandekagedejen i en blender, som vist i videoen længere oppe i opskriften.
2. Lad dejen til pandekagerne hvile
Efter du har rørt pandekagedejen sammen, er det en god ide at lade den hvile i 10-30 minutter i køleskabet. Det gør, at dejen hænger bedre sammen, hvilket gør det nemmere at bage flotte, tynde og lækre pandekager.
3. Brug en god pande og godt med varme
Man kan få pandekagepander, der har en lav kant og god belægning, som gør det nemt at vende pandekagerne – enten med en spatel eller i luften. Sørg for at varme panden godt op, inden pandekagedejen hældes på. Så får du det flotteste resultat med en jævnt bagt og gylden pandekage. Hold dog øje med varmen og pandekagerne, for når panden først er varm, bliver de tynde pandekager bagt på ingen tid.
4. Brug smør til at stege pandekagerne
Det er lettere at stege og vende pandekagerne, hvis de steges i en smule smør, og så er smørret også med til at give pandekagernes overflade sprødhed og den helt rigtig smag. Hvis der er smeltet smør i pandekagedejen, kan du skære ned på mængden af smør, der steges i eller helt udelade det. Det giver dog lidt ekstra god smag og sprødhed, hvis hver enkelt pandekage steges i en lille klat smør.
5. Gør pandekagerne ekstra lækre
Den klassiske opskrift på pandekager er som sagt super simpel, men med blot nogle få justeringer, kan du lave endnu lækrere pandekager, der både er bløde, sprøde og fyldt med smag!
Giv pandekagerne ekstra smag ved at tilsætte vanilje, kardemomme eller revet citronskal til dejen eller tilsæt øl i pandekagedejen, som i opskriften her. Du kan også lave chokoladepandekager ved at tilsætte kakao i dejen. Prøv opskriften her.
Hvorfor skal man bruge øl i pandekagedejen? Det behøver du egentlig heller ikke, hvis du ikke har en øl eller hellere er fri, men har du en øl liggende, så prøv det! Det giver nemlig pandekagerne noget helt specielt, som gør dem ekstra sprøde. Øl giver også en lækker, dyb smag og den perfekte pandekage, der både er blød og sprød.
Inspiration: Lækkert fyld til pandekager
Gammeldags pandekager smager fantastisk, som de er, men der er ingen tvivl om, at vi elsker at spise dem med lækkert fyld. Til eftermiddagshyggen spiser man dem ofte med marmelade og sukker, og til dessert er pandekager med is en familiefavorit, men pandekagernes fyld kan varieres i det uendelige. Her får du lidt inspiration til fyld og topping til næste gang, du skal spise pandekager:
- Marmelade, syltetøj og frugtkompot
- Sukker med smag, f.eks. kanelsukker eller citrussukker
- Honning eller sirup – f.eks. hjemmelavet appelsinsirup
- Flødeskum – enten ren eller tilsat smag, f.eks. bærskum
- Vaniljecreme, chokoladecreme eller lemoncurd
- Frugt og bær – enten friske, syltede eller grillede
- Chokolade- og karamelsauce
- Chokolade, nødder og kokos
Pandekager er den perfekte spise til en hyggelig regnvejrsdag, men de tynde, lækre kager gør sig også godt som dessert. Især hvis man pifter dem op med lækkert fyld og topping og folder dem flot!
Du kan også lave en stor stak pandekager og lægge dem lag på lag med creme imellem som en festlig pandekagelagkage.
Kan pandekager fryses?
Ja, du kan sagtens fryse pandekager. Laver du gammeldags, tynde pandekager, som i denne opskrift, er det en god ide at lægge et stykke bagepapir mellem pandekagerne, inden du fryser dem ned. Så kan du nemmere tage nogle stykker op ad gangen, og du undgår, at de tynde pandekager revner og går i stykker.
Pandekager kan også holde sig tildækket i køleskabet et par dage.