Paella med rejer og safran

Paella er en lækker risret med rejer og safran, der sender tankerne en tur til Spanien.

Paella med rejer og safran
0-30 min.

(5)

April 13, 2022 af Emma MartinyFoto: Winnie Methmann

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du paella

Svajende palmer, sand mellem tæerne og lune briser. Ja, paella sætter hurtigt gang i ferieminder og længsler til sydens sol. Heldigvis behøver der ikke gå længere end en halv time, før du kan stå med en klassisk spansk paella. 

Paella er en nem og hurtig ret, som fungerer året rundt. Den er også virkelig praktisk, hvis du skal lave mad til mange gæster, da en stor del af retten består af ris. Så hvis du leder efter en ret, som behager de fleste, smager himmelsk og er let at lave i store portioner, så skal du ikke snyde dig selv for en omgang spansk paella. 

Paella opskrift

Paella består helt grundlæggende af ris, krydderier og kød og/eller skaldyr, som er mikset sammen i en dyb pande. Retten minder lidt om en spansk udgave af den italienske risotto og er faktisk lige så let at lave. Opskrifter på paella varierer mellem udgaver med kylling, kanin, skaldyr og chorizo. Du kan derfor sagtens skifte rejer ud med kylling eller mikse begge dele. Hvis du vil lede tankerne til den spanske kyst, skal du gå all-in på paella med skaldyr. Her er det almindeligt at bruge flere forskellige skaldyr i samme ret.

Hvad består en klassisk spansk paella af?

Paella er en spansk risret, som varierer alt efter hvor du befinder dig i Spanien. Oprindeligt er den fra området Valencia i Spanien, men alt efter hvor du tager hen, kan retten variere meget. Den helt traditionelle udgave menes at være med kylling og kanin (og evt. snegle),  men løbende er der lavet mange populære alternativer, f.eks. med chorizo. Hvis du bestiller retten ved de spanske kyster, kan du som hovedregel altid bestille en med skaldyr.

Safran er et af rettens store kendetegn. Safran giver paella smag og den ikoniske gule farve, men hvis du ikke har safran, eller du ønsker at erstatte med et andet (og billigere) krydderi, kan du bruge gurkemeje. Det giver farve, men retten får ikke den klassiske smag, som safran tilføjer. 

I paella blander man ofte fjerkræ og skaldyr – her er den lavet med både kylling og skalrejer. 

Laver man paella på pande eller i ovn?

Den klassiske måde at lave paella på er i en dyb pande. Faktisk er rettens navn, Paella, også navnet på den specielle pande som spaniere tilbereder retten i. Når du laver retten på en pande, kan du stege krydderier og grøntsager af, inden du tilføjer ris. Hvis den skal være endnu lettere at lave, kan du dog få et fint resultat ved at lave det i et fad i ovnen. Hvis du skal lave paella til mange mennesker, kan du også bruge en bradepande. 

Vi anbefaler, at du først lægger løg, hvidløg og peberfrugt sammen i et ovnfast fad med olie, paprika, salt og feber i ovnen i 15 minutter. Lad det blive gyldent inden du tilføjer resten. Imens lader du risene trække sammen med varm bouillon, inden du så tilføjer det sidste. Servér med dit fortrukne kød eller skaldyr.  

Hvilke ris er bedst til paella?

Hvis du går all-in på en spansk aften, skal du helt klart købe ægte paellaris. De skal være certificerede fra Valencia (f.eks. Bomba), hvis det skal være helt autentisk. Kan man smage forskel, tænker du måske, og her er svaret, absolut. Risene smager ekstra godt, fordi de kan optage meget mere smag end almindelige ris. De optager også hurtigere væske, hvilket er ret vigtigt. 

Dermed ikke sagt at paella lavet med andre ris ikke smager dejligt. Du kan sagtens bruge risottoris som alternativ, da det naturligvis kan være svært at skaffe de ægte paellaris i supermarkeder. Risottoris optager også nemt væske og smag.  

Hvad drikker man til paella?

Lokale i Valencia vil muligvis servere paella med en god spansk sangria. En klassisk sangria er lavet på rødvin, appelsin, cognac og appelsin. Da sangria er lavet på rødvin, kan du også sagtens drikke et glas spansk rødvin til maden.

Sådan udtaler du paella som en spanier

Vær tjekket og udtal Paella rigtigt, når du leder efter ris i supermarkedet, eller når du serverer retten for dine gæster. I Spanien udtales to ’l’er’ som et ’j’, og udtales derfor ’paeja’ og ikke ’pa-el-ja’.

Måske du også kan li'