Ovnbagte rodfrugter - den bedste opskrift

5. juli 2022 af .

Foto: Betina Hastoft

Lækker mad, som er lang tid undervejs, vidner om tid og overskud til at gøre noget godt for hinanden. De ovnbagte rodfrugter er hurtige at gøre klare, men det tager en lille time, før de er færdigstegte.

Bemærk
Bagtiden: Ca. 1 time.

Ingredienser

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200º. Læg hasselnødderne i en bradepande, og rist dem i ovnen i 5-7 minutter. Lad dem køle lidt af, og gnid derefter de løse, brune skaller af. Hak dem groft.
Skru ovnen ned til 180º. Skræl alle rodfrugterne, og skær dem i grove stykker. Pil løgene, og skær dem i grove både. Halver hvidløget. Skær citronerne i kvarter.
Bland rodfrugter, citroner, løg, hvidløg, laurbærblade og harissa godt sammen i en bradepande.
Bag rodfrugterne i ovnen i 50-55 minutter.
Hæld cremefraichen i en skål. Tag citronbådene op af bradepanden, og pres saften ned i cremefraichen. Mos de bagte hvidløg fra bradepanden ud i cremefraichen, og rør dressingen godt sammen.
Drys de hakkede hasselnødder over rodfrugterne, og pynt evt. med brøndkarse. Server hvidløgsdressingen til.

Tip!

Harissa er en stærk, tunesisk chilisauce med en tyk konsistens. Køb den i velassorterede supermarkeder eller hos en etnisk grønthandler.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Sådan laver du perfekte rodfrugter i ovnen

Vi kender det godt. Det der med, at man har et stykke kød, vegetardeller eller noget tredje, og det igen er tilbehøret man skal finde på. Men du behøver ikke opfinde den dybe tallerken hver gang. Det er her rodfrugter i ovnen kommer ind billedet! De kan spises til det meste og behager de fleste. Få flere tips herunder, til hvordan du får lækre ovnbagte rodfrugter – og hvordan du kan variere rodfrugter i ovnen fra gang til gang.

Hvorfor rodfrugter er sunde

Rodfrugter indeholder stivelse, som man ofte gerne vil undgå at få alt for meget af i en sund kost. Til gengæld indeholder rodfrugter ikke særligt mange kalorier, og så har de et højt indhold af både kostfibre og vitaminer. Du skal derfor ikke være bange for at spise ovnbagte rodfrugter som en del af en varieret kost (det er selvfølgelig forskelligt fra rodfrugt til rodfrugt, hvilke vitaminer og fibre de indeholder).

Er rodfrugter en grøntsag?

Selvom ordet ’frugter’ indgår i rodfrugter, så er de kategoriseret som grøntsager. Navnet kommer af, at man spiser den del af grøntsagen, som vokser under jorden. Det vil sige, at det er grøntsager som gulerødder, selleri, kartofler, jordskokker, persillerod og rødbede. Så du kan udvælge netop dine favoritter, når du skal lave ovnbagte rodfrugter

Eksempler på rodfrugter du kan bage i ovnen: Gulerødder, rødbeder, jordskokker og knoldselleri.

Kan man forberede rodfrugter dagen før?

Det kan være en rigtig god idé at forberede rodfrugter dagen før, for så er de klar til at komme direkte i ovnen. Du kan også skrælle og skære ekstra mange rodfrugter, så kan du fryse dem ned (utilberedte),så du har rodfrugter klar til dage, hvor det skal gå stærkt. 

Sådan får du sprøde rodfrugter

Den nemmeste måde at sikre, at rodfrugter bliver sprøde på, er ved at fjerne noget af stivelsen i grøntsagerne. Det gør du, ved at lade de skårede rodfrugter ligge i en skål med saltvand i 5-10 minutter. Det trækker en del af stivelsen ud af rodfrugterne. Herefter er det en god idé at tørre dem let i et viskestykke, og inden du vender dem i olie og krydderier. Så er du sikker på, at du får et perfekt resultat, med et sprødt ydre og blødt indre. Mums!

Ovnbagte rodfrugter med honning

Du kan faktisk lave dine rodfrugter på mange forskellige måder. En måde at skabe lidt variation på, er at marinere rodfrugterne på forskellige måder. F.eks. kan du lave en honningmarinade med honning, sennep og olivenolie. Brug ca. 3 spsk. honning og olivenolie og 3 tsk. sennep. Du kan også bruge en smule balsamico til marinaden.

Er rodfrugter fra frost sunde?

Man mener faktisk, at nogle vitaminer og mineraler overlever i længere tid i frosne grøntsager. Derfor skal du ikke bare bange for, tage det lette valg, og købe dem på frost.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar