Othellolagkage

29. april 2022 af .

Foto: Betina Hastoft

Denne klassiske lagkage er opkaldt efter hovedrollen i Shakespeares tragedie, Othello. Kagen består bl.a. af en skøn og sej makronbund, luftige lagkagebunde, hindbærmarmelade, vaniljecreme, mørk glasur og rigeligt med flødeskum.

Bemærk
Afkøling: I alt ca. 5 timer

Ingredienser

Udstyr

1 springform, 20 cm i diameter
Lagkageplast
1 sprøjtepose med glat tylle

Sådan gør du

Flæk vaniljestangen med en skarp kniv, skrab kornene ud, og mas dem sammen med sukkeret. Bring vaniljesukker, den tomme vaniljestang, æggeblommer, majsstivelse og sødmælk langsomt i kog i en gryde under kontant piskning. Kog i 3-4 minutter under konstant piskning, til cremen bobler og begynder at tykne. Tag gryden af varmen, og kassér den tomme vaniljestang. Hæld cremen over i en ren skål, dæk med husholdningsfilm, og sæt den på køl i 2 timer.
Tænd ovnen på 200°. Læg bagepapir i bunden af springformen, og smør kanten med lidt smør. Riv marcipanen groft, og pisk den sammen med flormelis og æggehvider i en skål til en lind makronmasse. Smør makronmassen ud i bunden af formen, og bag makronbunden i ovnen i 18-20 minutter, til den er let gylden. Afkøl bunden på en bagerist. Løsn makronbunden fra formen. Rengør formen, og sæt lagkageplast fast på indersiden. Læg forsigtigt makronbunden tilbage i formen, og sæt den på køl, imens du går videre med opskriften. Lagkagen skal samles i formen.
Tænd ovnen på 225°. Læg bagepapir på en bageplade, og smør bagepapiret med lidt smør. Pisk æg, sukker og vaniljesukker meget luftigt i en skål med en elpisker i 5-7 minutter. Bland kartoffelmel, bagepulver og salt i en skål, og sigt det i dejen. Tilsæt olie, og vend forsigtigt rundt, til dejen er ensartet og luftig. Hæld dejen ud på bagepapiret, og smør den ud i et jævnt lag, så den danner en firkant på ca. 35 x 30 cm. Bag bunden i ovnen i 7-8 minutter, til den er let gylden. Tag bunden ud af ovnen, og vend den ud på et nyt stykke bagepapir, der er drysset med lidt sukker. Fjern bagepapiret fra bunden, mens den stadig er lun. Afkøl bunden, og stik den derefter ud i 2 runde lagkagebunde med en diameter på 20 cm.
Pisk den kolde vaniljecreme lind med en elpisker, så den er fri for klumper. Pisk fløden til fast skum, og vend det sammen med vaniljecremen. Tag formen med makronbunden ud fra køl, og smør et tyndt lag hindbærmarmelade ud på bunden efterfulgt af et lag vaniljecreme. Læg en lagkagebund oven på, og tryk den let ned. Smør lagkagebunden med et tyndt lag hindbærmarmelade og resten af vaniljecremen. Læg den sidste lagkagebund øverst, og tryk den let ned. Sæt kagen på køl i mindst 3 timer.
Rør flormelis, kakao og vand sammen til en tyktflydende glasur, og smør det ud på toppen af lagkagen i et jævnt lag.
Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup sammen til en ensartet masse. Rul marcipanmassen ud til en tykkelse på ca. ½ cm, og skær den ud til et aflangt bånd, der passer i højden og omkredsen på din kage (ca. 65 x 6 cm). Sæt marcipanbåndet rundt om kagen, og skær den til, så den får en pæn samling. Pisk fløden til fast skum med en elpisker i en skål, og fyld den i en sprøjtepose med glat tylle. Pynt lagkagen med flødeskumstoppe og friske hindbær, og drys med frysetørrede hindbær. 

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

TIPS OG TRICKS TIL OTHELLO LAGKAGE

Othellolagkagen må være en af de mest populære lagkager herhjemme. De fleste bagere har den i vinduet, men du kan sagtens bage den selv. Det kræver lidt tid og tålmodig, men de forskellige elementer er ikke svære at lave. Følg opskriften ovenover og trin-billederne herunder, så får du en verdensklasse othello lagkage!

Othello lagkage opskrift

Opskriften på othello lagkage ser måske lidt lang og kringlet ud, men trinene er slet ikke så svære, hvis bare du bryder dem ned. Mange af elementerne kan også sagtens forberedes i god tid, og selve lagkagen kan godt samles tidligt på dagen, hvis den først skal serveres senere. Den kan også laves dagen før, men den smager nu bedst samme dag, den er lavet.

Vil du forberede dig, kan du lave både bundene og vaniljecremen 1-2 dage før, kagen skal samles. Dvs. at du kan laves til og med trin 3 i opskriften i god tid. Herunder forklarer vi hvert enkelt trin, så du nemt kan lave en god, gammeldags othellolagkage.

Trin 1: Vaniljecreme

Vaniljecreme kaldes også kagecreme, og den er faktisk ikke så svær at lave, som den lyder. Du skal blot røre ingredienserne sammen, og koge cremen op, til den tykner. Husk, at den sætter sig yderligere på køl.

Trin 2: Makronbund

Til en lækker makronbund skal du kun bruge tre ingredienser: marcipan, flormelis og æggehvider. Makronbunden minder lidt om kransekage, og du skal da heller ikke andet end at piske de tre ingredienser sammen, presse massen ned i din form og bage den. 

Trin 3: Lagkagebunde

Luftige lagkagebunde laves lidt som kagebunden til en roulade. Du blander ingredienserne, smører dejen ud på et stykke bagepapir, bager den og vender den ud på et stykke bagepapir drysset med sukker, så du nemt kan fjerne det stykke bagepapir, bundene er bagt på. Herefter kan du udstikke dine bunde i den rette størrelse.

Trin 4: Samling

Othellolagkagen skal samles i en springform, hvor makronbunden ligger nederst. Smør bunden med marmelade, læg et lag vaniljecreme og læg så en lagkagebund ovenpå. Lagkagebunden toppes også med marmelade og vaniljecreme og til sidst den sidste lagkagebund. 

Trin 5: Glasur

Den mørke glasur røres sammen af flormelis, kakaopulver og kogende vand og smøres ud på toppen af othellolagkagen. Brug evt. en paletkniv til at fordele glasuren.

Trin 6: Marcipanbånd og pynt

Marcipanbåndet, som skal rundt om othellolagkagen, laves af marcipan, flormelis og glukosesirup, der æltes sammen og rulles ud, så det passer til kagen. Når båndet er om kagen, kan den pyntes med flødeskumstoppe, friske hindbær og et drys frysetørrede hindbær.

Nem Othellolagkage

Har du hverken tid eller tådmodig til en helt hjemmelavet Otello lagkage, så er der et par steder i opskriften, du kan skyde genvej. Køb færdiglavede bunde hos bageren eller i supermarkedet. Så sparer du både forberedelses- og bagetid. 

Derudover kan du også købe udrullet marcipan, der er klar til at komme rundt om lagkagen, så du ikke selv skal ælte og rulle marcipanbåndet.

Er Othellolagkage dansk?

Hvorfor hedder det Othellolagkage? Måske husker du Shakespeares teaterstykke af samme navn og kan ikke helt finde koblingen mellem teater og lagkage. Det er, fordi der ikke er en kobling – andet end navnet selvfølgelig. Kagen er opfundet af en dansk konditor omkring år 1900, og dengang var det meget populært at opkalde bagværk efter kulturinstallationer.

Othellolagkage holdbarhed

En Othello lagkage kan holde sig et par dage på køl. Men heller ikke mere! Flødeskummet risikerer nemlig at bliver surt og uspiseligt, hvis den står længere. 

Kan man fryse en Othellolagkage?

Du kan godt fryse lagkagen uden flødeskum og glasur. Så har du først lavet kagen, er det bedst at få den spist op. Mon ikke, du nok skal finde nogle kageglade gæster, der vil elske lagkage-rester?

Mini-Othellolagkager

Du kan også udstikke små runde lagkagebunde og lave mini-othellolagkager. Så kan du portionsanrette dem til dine gæster. De bliver så søde og fine i små udgaver!

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar