Othellolagkage

15. oktober 2021 af .

Foto: Betina Hastoft

Den danske lagkage er opkaldt efter Shakespeares teaterstykke af samme navn, som intet har med lagkage at gøre. Dengang var det normalt at opkalde bagværk efter kulturen. Selvom man godt kan sige, at forestillingens handling ikke var lutter lagkage.

Bemærk
Køletid, vaniljecreme: Mindst 3 timer.

Ingredienser

Udstyr

1 springform, 22 cm i diameter
Lagkagering, 22 cm i diameter
Lagkageplast

Sådan gør du

Pisk vaniljekorn, sukker og majsstivelse sammen med 1 dl mælk. Tilsæt æggeblommer. Kog de resterende 3 dl mælk op med 3½ dl fløde og den tomme vaniljestang.
Tilsæt æggesnapsen under omrøring. Fjern vaniljestangen, og sæt cremen på køl i mindst 3 timer. Pisk vaniljecremen glat, pisk resten af fløden til skum, og vend dem sammen.
Pisk æg, sukker og vaniljesukker sammen. Bland smeltet smør og mælk sammen, og vend det i æggesnapsen.
Vend mel, bagepulver og salt i. Hæld dejen i en smurt, sukkerdrysset springform, og bag i en 175° varm ovn i 25-30 minutter. Afkøl, og flæk den i 3 bunde.
Ælt marcipan, flormelis og sirup sammen. Sæt en lagkagering med kageplast på et fad, og læg 1 kagebund i. Fordel halvdelen af marmeladen og vaniljecremen på bunden, og læg en lagkagebund ovenpå. Gentag med næste lag, og afslut med den sidste kagebund. Lad kagen sætte sig på køl.
Fjern lagkageringen. Rul marcipanen ud til et langt bånd, som kan nå rundt om kagen. Skær båndet til, så det er ca. 2 cm højere end kagen. Rul båndet forsigtigt sammen, og rul det rundt om kagen.
Smelt chokoladen over vandbad. Rør flormelis og vand sammen til en tyk glasur. Tilsæt den smeltede chokolade, og smør chokoladeglasuren på toppen af kagen. Pisk fløden til skum, og sprøjt det på kanten i et fint mønster.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Tips og tricks til Othello lagkage

Othellolagkagen må være en af de mest populære lagkager herhjemme. De fleste bagere har den i vinduet, men du kan sagtens bage den selv. Det kræver lidt tid og tålmodig, men de forskellige elementer er ikke svære at lave. Følg opskriften ovenover, og så får du en verdensklasse lagkage!

Nem Othellolagkage

Har du hverken tid eller tådmodig til en helt hjemmelavet Otello lagkage, så er der et par steder i opskriften, du kan skyde genvej. Køb færdiglavede bunde hos bageren eller i supermarkedet. Så sparer du både forberedelses- og ovntid. Derudover kan du også købe udrullet marcipan, der er klar til at komme rundt om lagkagen, så du ikke selv skal ælte og rulle marcipanbåndet.

Er Othellolagkage dansk?

Hvorfor hedder det Othellolagkage? Måske husker du Shakespeares teaterstykke af samme navn og kan ikke helt finde koblingen mellem teater og lagkage. Det er, fordi der ikke er en kobling – andet end navnet selvfølgelig. Kagen er opfundet af en dansk konditor omkring år 1900, og dengang var det meget populært at opkalde bagværk efter kulturinstallationer.

Othellolagkage holdbarhed

En Othello lagkage kan holde sig et par dage på køl. Men heller ikke mere! Flødeskummet risikerer nemlig at bliver surt og uspiseligt, hvis den står længere. 

Kan man fryse en Othellolagkage?

Du kan godt fryse lagkagen uden flødeskum og glasur. Så har du først lavet kagen, er det bedst at få den spist op. Mon ikke, du nok skal finde nogle kageglade gæster, der vil elske resterne?

Mini-Othellolagkager

Du kan også udstikke små runde lagkagebunde og lave mini-othellolagkager. Så kan du portionsanrette dem til dine gæster. De bliver så søde og fine i små udgaver!

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar