Ossobuco med kartoffelmos

11. april 2021 af .

Foto: Henrik Freek

Ossobuco er skøn simremad, der dufter i hele huset, mens gryden står på komfuret og simrer. Smagen er næsten endnu bedre dagen efter, så lav gerne en stor portion, så der er nok til to dage.

Bemærk
Kogetid: 2½ time.

Ingredienser

Sådan gør du

Skær et lille snit i de tykke sener omkring kødskiverne, så de ikke krøller sammen under tilberedningen.
Brun kødet på begge sider i ½ af olien i en stor stegegryde. Alternativt kan kødet brunes på en pande. Pres kødet ned med en grydeske, mens det steger, hvis det begynder at bule op – så bliver det flot og jævnt brunt over det hele. Læg kødet på en tallerken, og krydr med salt og peber.
Skræl gulerødderne, pil løgene, og rens bladsellerien. Skær de nævnte grøntsager i meget små tern. Pil hvidløgsfeddene, og hak dem fint. Svits grøntsager og hvidløg i resten af olien i gryden i 4-5 minutter.
Læg kødet tilbage i gryden. Drys kødet med mel, og vend det godt rundt i gryden. Tilsæt rødvin, tomater fra dåse, tomatpuré, vand (eller bouillon),laurbærblade, timian, salt og peber. Vend kødet rundt mellem grøntsager og sauce, og lad det hele simre svagt i gryden under låg i 2½ time, til kødet er meget mørt. Smag saucen til med salt og peber.
Riv det gule af citronskallen på den fine side af et rivejern – eller brug et juliennejern, så strimlerne bliver lidt større og mere synlige. Skyl og tør persillen. Pil hvidløg. Hak persille og hvidløg fint, og bland det med den<br /> revne citronskal og friskrevet parmesan.
Skræl kartoflerne, og kog dem helt møre i vand i ca. 20 minutter, uden salt.
Hæld kogevandet fra gryden, og mos kartoflerne med en elpisker, en kartoffelmoser eller et piskeris.
Varm mælken op, og rør den i mosen lidt ad gangen, til den ønskede konsistens opnås. Smag mosen til med salt, peber og lidt muskatnød.
Servér ossobucoen sammen med gremolata, og byd kartoffelmos til.

Tip!

De grøntsager, som indgår i retten, kan evt. hakkes på en foodprocessor, men
de ser smukkere ud og virker mere delikate, når de er skåret helt fint ud i hånden.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Tips til verdens bedste ossobuco

Ossobuco er simremad, når det er bedst! Med denne opskrift får du stensikkert et godt resultat.

Hvilket kød bruges til ossobuco?

I supermarkedet kan du købe kød, der hedder ossobuco. Det er kød skåret fra oksens bagben. Denne udskæring kan du sagtens bruge. Du kan også bruge kalve- eller okseskank. Det er det samme. 

Benet i midten af kødet er med til at give masser af saft og smag til gryderetten. Knoglen kan du fiske op inden servering.

Hvad serveres til ossobuco?

En klassisk omgang ossobuco serveres med kartoffelmos. Er du ikke i humør til det, kan du sagtens servere kogte kartofler, grøntsager, ris eller salat.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar