Ølandshvedestykker med valnødder og tranebær
26. januar 2023
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Columbus Leth
Til bollerne har vi brugt stenformalet ølandshvedemel, men du kan også bruge fuldkornsølandshvedemel. Ølandshvedemel har en god hæveevne og en sødlig smag.
Bemærk
Hævetid: 8½ time
Ingredienser
Sådan gør du
Smuldr gæren, og rør den ud i det kolde vand i en røreskål. Tilsæt sukker og ølandshvedemel, og rør det sammen. Tilsæt hvedemel og salt, og ælt dejen grundigt i en røremaskine i 8-10 minutter, til dejen samler sig om æltekrogen og slipper skålens kant.
Bland valnødder og tranebær i dejen, når den er færdigæltet. Ælt blot dejen ganske kort, så valnødder og tranebær bliver fordelt i dejen.
Læg dejen i en oliesmurt skål eller plastikbeholder, og vend den rundt i olien. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke (eller et låg, hvis du bruger en plastikbeholder),og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 30 minutter. Sæt derefter dejen på køl, og lad den hæve i 8 timer.
Tænd ovnen på 250°, og lad en bageplade blive varm i ovnen.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Dejen er meget løs og let i konsistensen, og det er meningen. Skær eller hak dejen ud i 12 rustikke stykker med en dejskærer.
Løft stykkerne over på et stykke bagepapir, og træk bagepapiret med bollerne forsigtigt over på den varme bageplade, når ovnen er helt varm.
Bag bollerne i 5 minutter. Skru ovntemperaturen ned til 225°, og bag bollerne i yderligere 7-8 minutter, til de er flot gyldne og gennembagte. Afkøl bollerne på en bagerist inden servering. Servér evt. med smør og ost.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk