Nytårskage med citron-passionsfrugt-mousse
27. februar 2020
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Stine christiansen
Denne smukke nytårskage byder på en fantastisk lækker kombination af knasende nødder, saltet karamel og syrlig mousse.
Bemærk
Afkøling: Mindst 6½ time.
Ingredienser
Udstyr
1 springform, 18 cm i diameter
1 stykke lagkageplast
Evt. en quenelle silikoneform fra Silikomart
Sådan gør du
Tænd ovnen på 180°. Blend eller hak nødderne, til de har konsistens som groft mel. Ælt det bløde smør, sukker, hvedemel, bagepulver, salt og det grove nøddemel sammen til en ensartet dej. Læg bagepapir i bunden af formen, og pres dejen ud i bunden af formen i et jævnt lag. Bag bunden i ovnen i 20 minutter, til den er let gylden. Afkøl bunden.
Skær bunden fri, og sæt et stykke lagkageplast fast rundt langs kanten af formen. Læg nøddebunden tilbage i formen.
Hak chokoladen fint, og smelt den i en skål over vandbad. Tag skålen fra varmen. Varm fløden op i en gryde til lige under kogepunktet, og hæld den over chokoladen. Rør med cirkelbevægelser i midten af skålen med en dejskraber, til ganachen samler sig og bliver flot blank. Smag til med flagesalt.
Fordel karamelganachen oven på nøddebunden, og sæt kagen på køl i 30 minutter.
Læg husblas i blød i en skål med koldt vand i 10 minutter. Halvér passionsfrugterne, og skrab kødet ud med en lille ske. Bring citronsaft, passionsfrugtkød og sukker i kog i en gryde, og lad det småkoge i 2 minutter. Pres citronblandingen gennem en finmasket si, så der kun er den rene frugtsaft tilbage. Vrid husblassen fri for vand, og rør den ud i den varme saft. Sæt saften på køl, til den kun er en smule lun.
Pisk fløden til skum, og vend cremefraichen i. Vend forsigtigt flødeskum og den let afkølede citronsaft sammen ad flere omgange, til blandingen er ensartet.
Fordel det meste af moussen oven på kagen, og hæld resten i små quenelle silikoneforme, hvis du vil gøre lidt ekstra ud af nytårskagen. Alternativt hældes al moussen blot oven på kagen. Sæt moussekage og silikoneform på køl i mindst 6 timer.
Tag den kolde moussekage ud fra køl, og træk kageplasten af. Anret kagen på et fad, og pynt med moussebomber, rød skovsyre, små chokoladekugler og spiseligt guldstøv.
Tip!
Hasselnødderne i nøddebunden kan udskiftes med mandler eller en blanding af forskellige nødder.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk
Mangler du inspiration til nytårsmenuen?Hovedretter til nytår