Mørkt brydebrød med pisket smør
30. juni 2023
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Stine Christiansen
Start middagen med lidt godt brød på bordet, eller servér det mørke brydebrød som tilbehør til alverdens retter.
Bemærk
Hævetid: 2-2½ time
Ingredienser
Udstyr
1 springform, 26 cm i diameter
Sådan gør du
Smuldr gæren, og rør den ud i vandet i en røreskål. Tilsæt sirup, olie og maltmel, og rør det sammen. Tilsæt hvedemel og salt, og ælt dejen ved lav hastighed i 2 minutter.
Tilsæt blødt smør skåret i små tern, og ælt dejen grundigt i en røremaskine i 8-10 minutter, til den er elastisk og slipper skålens kant. Dejen er meget våd, så den kræver en røremaskine for at blive æltet godt.
Hæld dejen over i en oliesmurt skål, og vend den lidt rundt i olien. Dæk skålen med husholdningsfilm og et fugtigt viskestykke, og lad den hæve ved stuetemperatur i 1 time.
Hæld dejen ud på bordet, og del den i 9-12 lige store stykker. Form dejstykkerne til runde boller, og fordel dem i en springform med bagepapir. Dæk formen med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 1 time.
Tænd ovnen på 200°. Pensl overfladen af brødet med lidt olie, og drys med flagesalt. Bag brødet i ovnen i ca. 30 minutter, til det er gyldent og gennembagt og lyder hult, når du banker det under bunden. Afkøl brødet let på en bagerist inden servering.
Pisk smørret let og luftigt i en skål med en elpisker i 2-3 minutter. Tilsæt kærnemælk, og pisk videre, til konsistensen er lys og meget luftig. Smag til med flagesalt, og anret smørret i en skål. Servér det piskede smør til brydebrødet.
Tip!
Maltmel giver både farve og smag til brødet og kan købes i velassorterede supermarkeder og delikatesseforretninger.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk