Mørbradgryde med ris og grøntsager

28. oktober 2020 af .

Foto: Winnie Methmann

Den klassiske mørbradgryde indeholder ikke meget grønt, men her er der tilsat både peberfrugter, squash og champignoner.

Ingredienser

Sådan gør du

Kog de brune ris efter anvisningen på pakken.
Skær bacon i tern, og steg dem let sprøde i bunden af en tør gryde. Pil og hak løg. Pil og pres hvidløg. Lad løg og hvidløg stege med i gryden.
Rens champignoner, og skær dem i skiver. Lad champignonerne stege med i gryden, til de begynder at blive gyldne.
Skræl eller skrub gulerødder, og skær dem i tynde skiver. Skyl peberfrugter og squash, og skær begge dele i tern. Lad grøntsagerne stege med i gryden i ca. 10 minutter, til de begynder at tage farve. Tag alle grøntsagerne op af gryden.
Afpuds svinemørbraden for fedt og sener, og skær den i tynde skiver. Brun kødet i gryden i smør. Tilsæt de to slags paprika, salt og peber, og steg et par minutter.
Hæld alle grøntsagerne tilbage i gryden. Tilsæt hakkede tomater, tomatpuré, fløde og boullion, og lad retten simre i 30 minutter.
Servér med brune ris, og pynt med hakket persille.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Tips og tricks til opskriften på mørbradgryde

Mørbradgryde er en favorit på middagsbordet og et hit blandt store som små. Måske den endda vækker en smule nostalgi hos dig? Mørbradgryden er nemlig en god gammeldags klassiker, der helst skal byde på godt med fløde og smag!

Lav hellere en stor portion, når du er i gang. Mørbradgryde kan nemlig sagtens holde sig et par dage i køleskabet, og den smager kun bedre på dag to.

Bruger man svinemørbrad eller oksemørbrad i mørbradgryde?

I en klassisk mørbradgryde bruges svinekød, men skal det være lidt mere luksuriøst, kan du sagtens bruge okse-, kalve- eller lammemørbrad. Svinemørbrad er en forholdsvis billig udskæring, og selvom den er fedtfattig, gemmer den på masser af smag og mørhed.

Kan mørbradgryde fryses ned?

Du kan snildt fryse mørbradgryde ned, så du altid kan tage en portion op på travle dage. Retten kan sagtens holde sig et par måneder i fryseren. Frys evt. retten ned i bøtter med en portion i hver.

Hvor længe holder mørbradgryde i køleskabet?

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du smider rester af din gryderet ud efter to til tre dage, hvis den indeholder kød. Det forudsætter dog, at mørbradgryden ikke har fået lov at stå på spisebordet og hygge sig i flere timer.

Kan jeg erstatte fløden med et sundere alternativ?

Hvis du gerne vil spare en smule på fedtet, kan du skifte piskefløden ud med madlavningsfløde, der har en lavere fedtprocent. Hvis du eller dine gæster ikke tåler mælk, kan du erstatte fløden med kokosmælk. Du kan selvfølgelig også helt undlade fløden, men den er trods alt med til at give mørbradgryden sin dejligt runde smag.

Flere tips og tricks til mørbradgyde? Se her:

  • Du kan sagtens undlade grøntsagerne i opskriften, hvis du gerne vil lave en helt klasssisk mørbradgryde. Tilføj evt. en smule cocktailpølser som i den gammeldags version, og nyd dine grøntsager ved siden af – f.eks. kogte, stegte eller som en sprød salat.
  • Hvis du har rester af mørbradgryde, som ikke helt rækker, kan du sagtens spæde op med lidt flere grøntsager. Du kan f.eks. rive lidt squash eller gulerod i eller skære peberfrugt i grove tern.
  • Er du ikke så meget til svinekød? Prøv at skifte den almindelige bacon ud med kalkunbacon og mørbraden ud med kyllingebryst.
  • Skal mørbradgryden have et moderne twist? Tilføj evt. en smule hvidløg eller chili, eller riv lidt frisk ingefær i.
  • Mørbradgryde er genial gæstemad, da du sagtens kan lave retten dagen før og blot varme den op, når dine gæster ringer på døren. Den tager ikke skade af at trække smag natten over – tværtimod!

Powered by Froala Editor

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar