Mørbradgryde

Den klassiske mørbradgryde indeholder ikke meget grønt, men her er der tilsat både peberfrugter, squash og champignoner. Det er en mørbradgryde, både store og små vil elske! Først får du opskriften, der er lige til at gå til, og længere nede en række tips til, hvordan du selv kan variere din mørbradgryde, så den bliver lige præcis som du kan lide den.

Mørbradgryde
31-60 min.

(17)

October 28, 2020 af Emma MartinyFoto: Winnie Methmann

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

TIPS TIL OPSKRIFTEN PÅ MØRBRADGRYDE

Mørbradgryde er en favorit på middagsbordet og et hit blandt store som små. Måske den endda vækker en smule nostalgi hos dig? Mørbradgryden er nemlig en god gammeldags klassiker, der helst skal byde på godt med fløde og smag. 

  1. Lav hellere en stor portion, når du er i gang. Mørbradgryde kan nemlig sagtens holde sig et par dage i køleskabet, og den smager kun bedre på dag to.
  2. Du kan sagtens undlade grøntsagerne i opskriften, hvis du gerne vil lave en helt klasssisk mørbradgryde. Tilføj evt. en smule cocktailpølser som i den gammeldags version, og nyd dine grøntsager ved siden af – f.eks. kogte, stegte eller som en sprød salat.
  3. Hvis du har rester af mørbradgryde, som ikke helt rækker, kan du sagtens spæde op med lidt flere grøntsager. Du kan f.eks. rive lidt squash eller gulerod i eller skære peberfrugt i grove tern.
  4. Er du ikke så meget til svinekød? Prøv at skifte den almindelige bacon ud med kalkunbacon og mørbraden ud med kyllingebryst.
  5. Skal mørbradgryden have et moderne twist? Tilføj evt. en smule hvidløg eller chili, eller riv lidt frisk ingefær i.
  6. Mørbradgryde er genial gæstemad, da du sagtens kan lave retten dagen før og blot varme den op, når dine gæster ringer på døren. Den tager ikke skade af at trække smag natten over – tværtimod!

Se også: De bedste opskrifter med mørbrad!

PRØV EN ANDEN MØRBRADGRYDE

1. Mørbradgryde med cocktailpølser og kartoffelmos, 2. Mørbradgryde med gulerodssalat og ovnstegt røsti, 3. Mørbradgryde med peberfrugter, svampe og pølser.

4, 5, og 6 andre mørbradgryder.

4. Mørbradgryde med rodfrugtmos, 5. Mørbradgryde med spinat og asparges, 6. Spansk mørbradgryde med chorizo og couscous

Bruger man svinemørbrad eller oksemørbrad i mørbradgryde?

I en klassisk mørbradgryde bruges svinekød, men skal det være lidt mere luksuriøst, kan du sagtens bruge okse-, kalve- eller lammemørbrad. Svinemørbrad er en forholdsvis billig udskæring, og selvom den er fedtfattig, gemmer den på masser af smag og mørhed.

Kan mørbradgryde fryses ned?

Du kan snildt fryse mørbradgryde ned, så du altid kan tage en portion op på travle dage. Retten kan sagtens holde sig et par måneder i fryseren. Frys evt. retten ned i bøtter med en portion i hver.

Hvor længe holder mørbradgryde i køleskabet?

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du smider rester af din gryderet ud efter to til tre dage, hvis den indeholder kød. Det forudsætter dog, at mørbradgryden ikke har fået lov at stå på spisebordet og hygge sig i flere timer.

Kan jeg erstatte fløden med et sundere alternativ?

Hvis du gerne vil spare en smule på fedtet, kan du skifte piskefløden ud med madlavningsfløde, der har en lavere fedtprocent. Hvis du eller dine gæster ikke tåler mælk, kan du erstatte fløden med kokosmælk. Du kan selvfølgelig også helt undlade fløden, men den er trods alt med til at give mørbradgryden sin dejligt runde smag. 

Se også: Vi anbefaler en af de mest populære opskrifter med mørbrad på vores søstersite. Se ISABELLAS' opskrift på oksemørbrad med svampesauce og rodfrugter.

Serveringsforslag:

Mørbradgryde kan komplementeres med flere forskellige slags tilbehør. Traditionelt serveres den med kartoffelmos, ris eller pasta. Hvis det skal være en sundere variant kan du overveje en grov bulgursalat eller quinoa. 

Drikkevarer, der passer godt til mørbradgryde, inkluderer rødvin, øl eller en æblejuice.

Illustration af mørbradgryde med ekstra grøntsager


Måske du også kan li'