Marineret fennikelsalat med muslinger og krydderurter
1. juni 2018
af
Christine Bille Nielsen.
Foto: Henrik Freek
En vildt lækker opskrift på dampede blåmuslinger med fennikelsalat marineret i muslingedressing.
Bemærk
Antal personer: 4 (som forret).
Før du går i gang med opskriften, skal blåmuslingerne renses. Sådan gør du: Læg muslingerne i køkkenvasken, og fyld op med koldt vand. Skyl dem lidt hårdhændet. På den måde bliver de rene, og de muslinger, som evt. ikke er lukket fra begyndelsen, lukker sig ofte ved denne behandling. Skyl muslingerne i flere hold vand om nødvendigt, til vandet er helt klart. Gå nu muslingerne efter, og se, om nogle af dem stadig mangler at lukke sig. Slå dem i bordet med lidt kraft for at se, om de lukker sig efter et par minutter. Kassér de muslinger, som ikke lukker sig. De muslinger, som lukker sig tæt i, er friske og levende og dermed klar til videre tilberedning.
Ingredienser
Sådan gør du
Skær bunden af fenniklerne, og kassér dem. Skær toppene af, men gem dem. Fjern de grove yderblade, og gem dem – tag så mange yderblade af, som det er nødvendigt, til du kommer ind til de helt fejlfri blade. Skyl yderblade og toppe.
Skær yderblade og toppe i små stykker. Pil og hak løg og hvidløg. Skyl persillen, og hak den uden at fjerne stilkene. Steg det hele let i ¼ af olivenolien i en stor gryde. Tilsæt hvidvin og de rensede muslinger, og vend dem godt rundt.
Lad muslingerne dampe under låg ved høj varme, til de har åbnet sig. Ryst gryden under dampningen, så varmen fordeles godt. Hæld muslingerne op på et stort fad, og lad dem køle af.
Pil muslingerne, så snart de er kølet lidt af. Kassér de muslinger, som ikke har åbnet sig. Hæld suppe og grøntsager fra fadet over i en gryde, og lad suppen dampe ind, til der kun er en smule suppe tilbage. Sigt suppen fra grøntsagerne op i en lille skål.
Riv citronskal, og pres saften af citronen. Lad suppen køle af, og rør den med resten af olien, lidt fintrevet citronskal og ca. halvdelen af citronsaft til en delikat dressing.
Skær fenniklerne i meget tynde skiver – brug et skarpt rivejern eller en skarp kokkekniv. Læg fennikelskiverne i koldt vand, og lad dem trække i vandet i 15 minutter. På denne måde bliver de skyllet, samtidig med at de bliver endnu sprødere. Rens chili og forårsløg, og snit begge dele fint. Hak krydderurter groft.
Tag fennikelskiverne op af vandet, lad dem dryppe af, og tør dem grundigt i et rent viskestykke. Læg dem i en skål, og vend dem grundigt med dressingen fra trin 3 i opskriften. Tilsæt chili, forårsløg, grofthakket krydderurt og de pillede muslinger.
Smag salaten til med salt, og giv den evt. lidt ekstra syre med vineddike eller mere citronsaft. Lad salaten trække i 3-4 minutter, og smag til en ekstra gang. Anret salaten på tallerkener eller et fad, og servér med det samme med lune flutes eller godt brød til.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk