Hjemmelavet sushi - maki inside-out

Du kender måske den klassiske sushi ”maki” med noritang og rå fisk? I denne inside-out-version skal risene rulles uden på tangen i stedet for omvendt. Anderledes, men ikke svært. Hjemmelavet sushi, når det er bedst.

Hjemmelavet sushi - maki inside-out
31-60 min.

(6)

May 24, 2022 af Marie MelchiorFoto: Betina Hastoft

Ingredienser

stk.

Udstyr

  • 1 bambusmåtte

Sådan gør du

Tip!

Når sushirisene er kogt, bruger japanerne et kar af cedertræ til at afkøle dem i. En skål af glas, plastik eller porcelæn egner sig dog lige så fint. Undgå at bruge en metalskål, da det kan give risene en uønsket bismag.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

HJEMMELAVET SUSHI: TIPS FØR DU STARTER

Det er berygtet, at hjemmelavet sushi er svært at håndtere, men det er der mange ting, der er, første gang vi prøver det. Men skriver du dig blot et par gode tommelfingerregler bag øret og følger opskriften, er det lige til at gå til. 

Når du ruller maki, er første vigtige huskeregel at lægge et stykke film mellem rullen og bambusmåtten. På den måde undgår du, at risene klistrer sig fast på måtten, og at der kommer splinter fra bambustræet i risene. Sørg desuden for, at det er den skinnende side af noritangen, der vender udad. Inden du begynder rulningen, er det en god idé at blande en lige del vand og eddike i en skål, så du undervejs kan vaske de klistrende ris af fingrene. 

Når du skal komme fyld i din maki, er det vigtigt at mestre begrænsningens kunst. Overfylder vi makirullen, er den svær at rulle, og mundfulden bliver for stor og usammenhængende. Tænk less is more, og udvælg maksimalt tre elementer at komme inde i rullen. Så kan du altid toppe rullen og dyppe i eksempelvis chilimayonnaise for at pifte den op!

TRIN FOR TRIN-Guide til hjemmelavet sushi

Måske bestiller du altid sushi fra den lokale sushi-biks, men det er der faktisk ingen grund til, for du kan nemt diske op med hjemmelavet sushi derhjemme – og det er endda superhyggeligt at lave for både børn og voksne. Før du går i gang, skal du sikre dig, at du har en bambusmåtte til at rulle sushien i. Derudover skal du bruge husholdningsfilm. Resten af ingredienserne finder du længere oppe i opskriften. 

Opskriften trin for trin

  1. Kog risene, tag gryden af varmen, fjern låget, og læg et rent viskestykke over. Lad risene trække i 10-15 minutter. Kog eddike og sukker sammen, og bland eddikeblandingen i risene.
  2. Skær fyldet i aflange skiver, så det kan lægge indeni sushi-rullen. I denne opskrift er der brugt tun, agurk, forårsløg og avocado, men du kan bruge lige det, du ønsker.
  3. Lav en misodip af misopasta, kogende vand og mayonnaise.
  4. Dæk bambusmåtten med et lag husholdningsfilm. Læg ½ stykke nori-tang på bambusmåtten. Læg et 1 cm tykt lag ris oven på tangen, men lad 2 cm være fri i top og bund. Drys med sesamfrø. Vend herefter tangen om, så de klistrede ris vender ned mod husholdningsfilmen på bambusmåtten.
  5. Læg lidt agurk, avocado, forårsløg og tun (eller hvad du bruger som fyld) på midten af tangen, og top med misodip og plukkede korianderblade.
  6. Rul sushirullen stramt sammen ved hjælp af bambusmåtten. Start med at rulle fra den nederste kant, og stop igen, lige før rullen lukker. Læg måtten ned på bordet igen, og rul rullen helt sammen ved hjælp af filmen. Pas på, at filmen ikke bliver rullet med ind i rullen. Fortsæt på samme måde med de resterende ruller. Skær hver rulle i 6 stykker med en skarp kniv.

FRA KINA TIL DANMARK

Vi forbinder som regel sushi med det japanske køkken, men faktisk stammer sushien oprindeligt fra Kina. Grunden til at spisen alligevel forbindes med Japan, er fordi det var japanerne, der dengang udviklede fremstillingsmetoden og konserveringsmåden. I dag er det Japans nationalret. Det var egentlig først omkring 90erne, at den vestlige verden for alvor fik øjnene op for sushiens fordele, sundhedsmæssige såvel smagsmæssige, og efter årtusindeskiftet kom også Danmark med på madtrenden. Ikke dermed sagt, at vi ikke spiste sushi i Danmark før det, men populariteten steg markant i starten af 00erne – og heldigvis for det!

HVORFOR SPISER MAN INGEFÆR TIL SUSHI?

Når du får serveret sushi på restauranterne, er det altid ifølge med en portion syltet ingefær og wasabipasta. Wasabipastaen er beregnet til at blande med soyaen, som vi dypper vores sushi i, men hvor kommer ingefæren lige ind i billedet? Ligesom at vi skyller munden, idet vi tager en tår vand, har ingefæren samme funktion: Den er en mundrenser, der skal neutralisere munden mellem forskellige sushistykker. På den måde får vi den optimale smag ud af hjemmelavet sushi, og meningen er, at vi i højere grad kan smage forskel på de forskellige fisk og smagskomponenter. 

ER DER SÆRLIGE KRAV TIL FISKEN I SUSHI? ja

I de fleste opskrifter på hjemmelavet sushi står der formentligt, at du skal bruge ”sushifisk”. Men hvad er det? Én ting, det ikke er, er de laksefileter, der er på tilbud i supermarkedets køledisk. Når vi skal spise fisk rå, er det et ufravigeligt krav, at den er så frisk som overhovedet muligt, og derfor anbefaler vi dig at besøge en fiskehandler, når du skal lave hjemmelavet sushi. Har dit lokale supermarked en delikatesseafdeling med frisk fisk, går det naturligvis også an. Fortæl, at du skal bruge fisken til sushi, så I taler samme sprog. 

OBS: Vær opmærksom på, at det ved sushifisk er et krav, at fisken har været nedfrosset til -20 grader i minimum et døgn. Man gør det for at dræbe eventuelle parasitter, og har den ikke været nedfrosset, kan du gøre det selv. 

Læs også: Kend din sushi: Dét hedder de forskellige typer

IDEER TIL FYLD TIL HJEMMELAVET SUSHI

Du kan komme alverdens ingredienser og smagselementer i hjemmmelavet sushi, og denne opskrift består af de gængse, mest sikre ingredienser. En sikker vinder, hvis du spørger os, men du kan også eksperimentere mere med fyldet. Her er en række ideer:

Fisk til hjemmelavet sushi

  • Laks
  • Tun
  • Hellefisk
  • Tigerrejer (dybstegte)
  • Surimi
  • Krabbe
  • Rejer
  • Ørred
  • Ørredrogn
  • Masagorogn

Grønt til hjemmelavet sushi

  • Avocado
  • Agurk
  • Mango
  • Forårsløg
  • Agurk
  • Radise
  • Karse
  • Spinat
  • Gulerod
  • Frisk chili

Måske du også kan li'