Madeleinekager med citron og birkes
17. september 2021
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Betina Hastoft
Den klassiske franske madeleinekage er en enkel lille lækkerbisken lavet af let og luftig sandkagedej. Her får du luksusudgaven med citron, blå birkes og hvid chokolade – en elegant servering, som vil pynte på ethvert kaffebord.
Ingredienser
Udstyr
1 madeleineform
Sådan gør du
Tænd ovnen på 180°. Smelt smørret i en lille gryde ved svag varme, og lad det køle en smule af. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Pisk æg, sukker, vaniljekorn og fintrevet citronskal skummende i en skål med en elpisker.
Bland hvedemel og bagepulver, og sigt det ned i dejen. Vend dejen forsigtigt sammen, samtidig med at det smeltede smør og mælken tilsættes. Sørg for, at dejen er ensartet og uden små lommer af mel. Rør blå birkes i dejen til sidst.
Pensl hullerne i madeleineformen med lidt smeltet smør. Fyld formens huller ca. ⅔ op med dej, så der er plads til, at kagerne hæver op. Bag madeleinekagerne i ovnen i 10 minutter, til de er gyldne.
Tag kagerne ud af ovnen, og lad dem køle af i formen i ca. 5 minutter. Vip dem forsigtigt ud af formen, og lad dem køle helt af på en rist.
Hak og smelt chokoladen i en skål over vandbad. Dyp de afkølede kager diagonalt i chokoladen, og drys med spiseligt guldstøv. Lad chokoladen størkne.
Anret dem på et fad, og servér evt. på kagebordet eller som velkomstsnack med et glas rosévin til.
Tip!
De muslingeskalformede franske kager kræver en rigtig madeleineform, som både fås af silikone og af metal hos isenkræmmere og i specialforretninger, f.eks. hos Kunst & Køkkentøj.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk