Mac and cheese

Den amerikanske mac and cheese er, som navnet antyder, bagt makaroni-pasta med ostelåg. Retten kan serveres med salat til, men du kan også bare nyde den, som den er.

Mac and cheese
0-30 min.

(7)

April 13, 2022 af Timm VladimirFoto: Line Falck

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du amerikansk mac and cheese

Cremet, fedtet og syndig… Mums! Det er ikke nogen overraskelse, at mac’n’cheese er en familiefavorit i mange hjem. Den er billig, nem at lave og kræver meget få ingredienser. Faktisk behøver du ikke meget mere end fire ingredienser: Pasta, ost, smør og rasp. Nemt!

Den klassiske mac and cheese består af makaroni og cheddarost, men hvem siger, at du ikke kan tilføje parmesan eller bruge en anden slags pasta? Du kan også pifte den ekstra op ved f.eks. at tilføje pølser, skinke eller oksekød. 

Hvilken ost er bedst til mac and cheese?

De mest klassiske opskrifter indeholder cheddarost. Cheddar er perfekt til en ret med den her mængde ost, da cheddar er meget smagfuld. Den tilfører derfor pastaretten rigtig meget karakter, og giver selvfølgelig også pastaretten den klassiske gule farve. Bruger du andre lyse oste, vil den i stedet blive lidt bleg at se på.

Hvis du vil lave en ekstra luksuriøs omgang mac’n’cheese, skal du ikke købe den billigste cheddar i supermarkedet. Find i stedet en cheddar, som har lagret i lang tid, da det både giver flere smagsnoter og en lækker konsistens. 

Hvilken pasta skal man bruge?

Som navnet afslører, er der tale om en pastaret med makaroni. Den eneste grund til, at man fortsat bruger makaroni i mac and cheese, er for traditionens skyld. Det ligner først rigtig den klassiske mac and cheese, når den laves med makaroni. 

Dermed ikke sagt, at du ikke kan bruge andre pastaformer, for smagen forbliver den samme. Så står du med pastaskruer, penne eller suppehorn, kan du også sagtens bruge dem – så kan du jo f.eks. kalde den penne'n'cheese!

Ekstra syndig mac’n’cheese med kød

Savner du eller en i familien kød i retten? Så skal du prøve at tilføje en god smagfuld chorizo, oksekød eller skinke. Hvis du vælger chorizo eller skinke, skal du smage på retten, før du eventuelt tilføjer mere salt. Både cheddar, pølser og skinke har nemlig et højt saltindhold.  

Hvordan laver man en sund mac and cheese?

Det er ikke nogen hemmelighed, at mac and cheese har et stort indhold af kulhydrater og fedt. Det er blandt andet det, som gør retten til en begæret favorit. Du kan dog sagtens gøre den sundere, f.eks. er blomkål en perfekt måde at snyde lidt grøntsager ind i retten på. Men helsekost bliver mac and cheese nok alligevel aldrig. Få opskriften på mac and cheese med blomkål her.

Skal mac’n’cheese laves i ovn eller i gryde?

Den traditionelle amerikanske mac’n’cheese laves i ovnen i et ovnfast fad. På den måde bliver den lækker og cremet. Hvis du bruger andre ingredienser, såsom blomkål eller kød, skal du dog have en pande frem til stegning.

Kan man fryse mac and cheese?

Du kan sagtens fryse mac’n’cheese. Lad den køle af inden du lægger den i fryseren, og opbevar den i op til 3 måneder. Du kan f.eks. lave en stor portion, så du kan lægge et fad mac'n'cheese i fryseren til en anden dag, hvor tiden er knap.

Sådan blev mac and cheese populær i USA

Vidste du, at mac’n’cheese blev en af de mest populære retter i USA under den store Depression efter Wall Street-krakket i 1929? Da Depressionen ramte USA, blev mac and cheese en af de mest spiste retter. Den kunne nemlig købes i store pakker til meget få penge, og kunne mætte mange munde. Siden da har vi i Danmark også forelsket os i mac and cheese. 

Men historien bag mac and cheese startede faktisk et helt andet sted. Allerede så tidligt som i 1700-tallet blev mac and cheese udbredt i de velhavende dele af USA. Men i starten af 1900-tallet blev mac’n’cheese masseproduceret og solgt i alle amerikanske supermarkeder, og nåede derfor ud til millioner af amerikanske hjem.

Måske du også kan li'